Ciekawy owoc, którego po raz pierwszy spróbowałam w 2008 roku, lecąc na Tajwan. Zaserwowano go jako dodatek do posiłku w samolocie, na trasie z Hongkongu do Taipei i razem z kolegami z pracy zastanawialiśmy się co to za ciekawy, kolorowy przysmak. Dopiero na miejscu koleżanka z Tajwanu powiedziała nam, że to dragonfruit – smoczy owoc, znany też jako pitaja czy truskawkowa gruszka, uprawiany w południowo-wschodniej Azji owoc… kaktusa.
Zobacz też: Więcej smacznych i ciekawych owoców egzotycznych
Pitaja – jak smakuje i dlaczego warto jeść – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale
Pitaja – jak wybrać
Dojrzały smoczy owoc pokryty jest miękką, jaskraworóżową skórką (chociaż można też spotkać odmianę o jaskrawożółtym kolorze), z której wyrastają sztywne, zielone liście. Pod skórką znajduje się miękki miąższ w kolorze białym, żółtym lub czerwonym, o dużej ilości małych, czarnych pestek, przypominających ziarna sezamu lub czarnuszki. Dojrzała pitaja ma miękką skórkę oraz niezbyt twardy miąższ. Kiedy zaczyna dojrzewać mocno, listki wyrastające ze skórki więdną i żółkną, sama skórka staje się bardziej miękka i łatwo ją uszkodzić, np. poprzez wgniecenie, a miąższ nabiera dodatkowej miękkości i soczystości.
Pitaja – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Po zakupie dojrzała pitaja może być przez kilka dni przechowywana w lodówce. Idealnie nadaje się do zjedzenia bez żadnych dodatków, można też wykorzystać ją do dekoracji deserów lub jako ich składnik. Pitaja pięknie udekoruje sałatkę owocową, a samą skórkę, po przekrojeniu wzdłuż na pół oraz wydrążeniu miąższu, można wykorzystać jako dekoracyjną miseczkę do deseru. Smoczy owoc może być także wykorzystany jako dodatek do sałatek wytrawnych, ze względu na niezbyt dużą słodycz lub jako jeden ze składników koktajlu czy smoothie z owoców tropikalnych.
Jak smakuje pitaja?
Odrobinę jak mieszanka gruszki i truskawek, trochę jak ananas, melon czy kiwi. Jest łagodna i niezbyt słodka. Osobiście najbardziej lubię mocno dojrzałą pitaję, o bardzo miękkim miąższu i lekko zwiędłych listkach. Można zjeść miąższ bezpośrednio po rozkrojeniu owocu, oddzielając go od skórki za pomocą łyżeczki.
Pitaja – skład i dobroczynne działanie
Smoczy owoc to przede wszystkim źródło witaminy C (właściwości przeciwutleniające) oraz błonnika, dzięki którym poprawia się odporność organizmu oraz jego ogólna kondycja. Błonnik wspomaga też metabolizm, dlatego pitaję warto wprowadzić do swojej diety odchudzającej.
Pitaja dobrze wpływa na pamięć oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Jej spożywanie polecane jest w diecie dla diabetyków, ponieważ pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu 2. Działa też korzystnie w przypadku zbyt dużego poziomu cholesterolu, wspomagając jego obniżenie. Pitaja wspomaga też proces gojenia ran.
Dzięki zawartości witaminy A smoczy owoc działa korzystnie na wzrok.
Pitaja – dieta
100 g to 60 kcal, dlatego pitaja jest idealnym składnikiem zdrowej diety oraz owocem, z którym warto zaprzyjaźnić się w czasie odchudzania. Niski indeks glikemiczny pitai wynosi IG = 37.