fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki, ostatnio np. śledzie po wiejsku. Zagościły niedawno w mojej kuchni. To klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem. Zobaczcie jak zrobić śledzia po wiejsku krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Jeśli nie macie ogórków kiszonych, można wykorzystać korniszony lub oliwki z zalewy, albo kapary, szparagi. Przepis na śledzie po wiejsku można modyfikować, dokładając odrobinę kiszonej papryki lub kiszonego kalafiora, które dodadzą potrawie dodatkowych kolorów i smaku, urozmaicając całość. Warto eksperymentować z ulubionymi warzywami. Może zamiast kalafiora kiszony brokuł? Jak myślicie, też się sprawdzi?

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku w marynacie z octem, cebulą, marchewką i ogórkiem kiszonym, o delikatnym smaku. Najlepsze śledzie po wiejsku w zalewie z warzywami.
4.89 z 9 ocen
Przygotowanie: 3 dni 15 minuty
Razem: 3 dni 15 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po wiejsku
Liczba porcji: 1 słoik ok. 500 ml
Kalorie: 201kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do marynowania

  • 250 g śledzi w solance (wymoczone przez kilka godzin w wodzie lub mleku)
  • 1 marchewka (średnia; obrana, utarta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 ogórek kiszony (pokrojony na podłużne plasterki lub w kostkę)
  • 1 cebula (mała; posiekana w piórka)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego

Zalewa

  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka miodu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić ogórki kiszone

Jak zrobić

  • Do słoja wkładam cebulę, marchewkę i ogórek.
  • Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
  • Do wystudzonej zalewy dodaję miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
  • Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 201kcal (10%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 37mg (12%) | Sód: 357mg (16%) | Potas: 321mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 2635IU (53%) | Witamina C: 3.4mg (4%) | Wapń: 58mg (6%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak będą wyglądać Wasze słoiki ze śledziami. Co dacie do środka? Klasyczna cebula, marchewka i kiszony ogórek, a może inna wersja?

Zobacz też
Sos grzybowy

Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak śledziki po wiejsku Wam smakowały. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie częściej przygotowywać!

Zobacz komentarze (0)
4.89 from 9 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom