Bardzo proste do zrobienia śledzie po cygańsku, zwłaszcza gdy przyrządza się je z płatów śledziowych z zalewy octowej. Można wtedy wykorzystać cebulę z zalewy i po prostu wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami. Taki śledź po cygańsku powinien poleżeć przynajmniej 2 godziny w lodówce, żeby dobrze przejść wszystkimi smakami. Zobaczcie jak zrobić śledzia po cygańsku! Skusicie się?
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Można powiedzieć, że to ekspresowa receptura. Śledzie po cygańsku przygotowane na bazie płatów marynowanych wcześniej w zalewie wkłada się do miski i miesza z cebulą, keczupem, musztardą i olejem oraz ogórkami konserwowymi. Do doprawienia wykorzystuje się sól, pieprz i cukier. To oczywiście receptura bardzo zmienna i z pewnością w niejednym miejscu spotkacie przepis na śledzia po cygańsku z majonezem. U mnie za to będzie wersja bez cukru, bo słodyczy sos nabierze dzięki dodatkowi miodu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g śledzi (z solanki lub zalewy octowej; te z solanki trzeba najpierw wypłukać i przez 5 godzin moczyć w wodzie lub mleku; pokrojone w paski o grubości ok. 2 cm)
- 2 ogórki konserwowe (pokrojone w paski, słupki lub kosteczkę)
- 1 cebula (pokrojona w drobną kosteczkę; można wykorzystać świeżą lub tę z zalewy octowej)
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szczypta ostrej papryki lub chili
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić śledzie w zalewie octowej
- Jak pokroić cebulę
- Przepis na keczup
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w misce.
- Przykrywam i odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.
Wartości odżywcze
Mam śledzie z zalewy, ale gdybym wykorzystywała te solankowe, wymoczyłabym je najpierw przez kilka godzin w wodzie lub mleku. Cebulka z zalewy to według mnie lepszy smak niż surowa, ale wiem, że wielu z Was właśnie wersja z surową, ewentualnie osoloną i zostawioną do odleżenia, smakuje najbardziej. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, do której grupy się zaliczacie :).
Bardzo jestem ciekawa, czy śledziki po cygańsku przypadną Wam do gustu. Koniecznie napiszcie w komentarzach, czy zastąpiliście czymś ogórki konserwowe i jak smakowała całość!