fbpx
Czytasz właśnie
Czapetka

Czapetka

Czapetka
5/5 (3)

Błyszcząca i zroszona, w kształcie uroczego dzwonka lub czapeczki: czapetka, znana też jako woskowe jabłko (wax apple), różowe/różane jabłko (rose apple) czy jabłko dzwonkowe (bell apple) lub złote jabłko (golden apple). Orzeźwiający, soczysty, niezbyt słodki owoc tropikalny pochodzący z Birmy, Tajlandii, Indonezji, Filipin, Malezji, Nowej Gwinei i Wysp Salomona. Dostępna na targach w krajach Azji Południowo-Wschodniej, cieszy oko pięknym, różowym lub czerwonawym kolorem błyszczącej skórki.

Zobacz też: Więcej pogadanek w kategorii owoce egzotyczne

Czapetka – jak smakuje i dlaczego warto ją jeść – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Miąższ czapetki przypomina miąższ karamboli, jest wyjątkowo soczysty i lekko chrupiący, dlatego porównuje się ten owoc do naszych klasycznych, europejskich jabłek. Dostępna jest w kolorach od bieli do czerni, poprzez wszystkie odcienie czerwieni i różu, ale to właśnie czerwono-różową barwę owoców można najczęściej dostrzec na azjatyckich targowiskach.

Czapetka również w smaku przypomina odrobinę karambolę i jabłko, a najlepiej smakuje schłodzona, tuż po wyjęciu z lodówki.

Czapetka
Czapetka

Czapetka – jak wybrać

Dobrej jakości czapetka ma głęboki, czerwony kolor, jest twarda, a skórka, błyszcząca i woskowa, nie posiada ciemniejszych plamek i zagłębień. Ze względu na cienką skórkę, owoce łatwo tracą wilgoć, dlatego najlepiej spożyć je zaraz po zakupie. Kupując czapetkę, najlepiej wybrać owoc, który, oprócz połysku i głębokiej, ciemnej barwy, będzie posiadać wyraźnie zarysowane cztery wybrzuszenia.

Czapetka – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Po zakupie czapetkę najlepiej zjeść od razu, ale owoce można też przechowywać w lodówce  (12-15 °C), co spowolni utratę wilgoci z ich miąższu.

Zobacz też
Jeż z mango

Najprościej serwować owoc czapetki na surowo, tak samo jak nasze europejskie jabłko. Można też wykorzystać ją jako składnik do dekoracji deserów lub jeden z owoców w sałatce owocowej. W krajach azjatyckich przygotowuje się również napar z czapetek lub destyluje, w celu produkcji nalewki o specyficznym smaku. Można też przygotowywać przetwory z czapetki: dżemy, marmolady, syropy.

Czapetka – skład i dobroczynne działanie

Czapetka jest owocem świetnym na upały – schłodzona w lodówce, niskokaloryczna, nawilży organizm (ok. 70% owocu to woda). Jest również znana z zapobiegania biegunkom, dlatego dobrze skosztować jej podczas tropikalnych wojaży i uniknąć przykrych niespodzianek spowodowanych przez obcą florę bakteryjną.  Owoc znany jest również ze swoich korzystnych właściwości w diecie dla cukrzyków, a dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększa odporność organizmu i pomaga zwalczać wolne rodniki. Zawartość pierwiastków śladowych, tj. potas i miedź, w czapetce korzystnie wpływa na produkcję krwi i utrzymanie jej odpowiedniego ciśnienia w organizmie oraz zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca.

Czapetka – dieta

100 g czapetki zawiera 25 kcal – to bardzo mało, a dodatkowo dostarczymy naszemu organizmowi składników korzystnie wpływających na jego funkcjonowanie. Czapetka ma niski indeks glikemiczny = 8.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom