fbpx
Czytasz właśnie
Mango float

Mango float

Mango float

Deser kuchni filipińskiej, który w filipińskich restauracjach dla turystów można zamówić przez cały rok, ale szczególny czas jego serwowania w domach to Boże Narodzenie i Sylwester. Mango float to prosta do przygotowania mieszanka ciastek, kremu z mascarpone i słodkiego, dojrzałego mango.

Zobacz też: Więcej pomysłów na proste desery

Miałam okazję spróbować mango float podczas mojej podróży po Azji. Na Filipinach, na wyspie Boracay, w jednej z restauracji, serwowano ten deser lekko zmrożony. Podobnie jak włoskie tiramisu, również ten filipiński przysmak podaje się na wiele sposobów. Dostałam ogromny kawałek, który tego dnia zjadłam zamiast obiadu, bo kalorii i tłuszczu w kremie z bitej śmietany połączonej ze słodkim, skondensowanym mlekiem jest więcej niż w sporym kawałku mięsa.

Zobacz też
Naleśniki gryczane

Jeśli macie ochotę obniżyć odrobinę kaloryczność i sprawić, żeby deser był lżejszy, warto zamienić krem z bitej śmietany na krem jogurtowy, a zamiast klasycznego, białego cukru, wykorzystać ksylitol czyli cukier brzozowy. Słodzić nie trzeba wcale zbyt wiele, bo to dojrzałe mango powinno w tym zestawie grać pierwsze skrzypce.

Smak mango float można wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową, a całość przygotować w osobnych pucharkach lub jednej, wspólnej foremce. Polecam restauracyjny patent ze zmrożeniem, dzięki któremu o wiele łatwiej o pokrojenie deseru przed podaniem.

Mango float

Mango float

Mango float to prosty, narodowy deser filipiński. Jest to warstwowy deser bez pieczenia przygotowany z razowych herbatników, kremu z bitej śmietany i mleka skondensowanego oraz słodkiego, dojrzałego mango.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 8 godziny 25 minuty
Razem: 8 godziny 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Azjatycka, Filipińska
Przepis na: mango float
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1-2 mango (duże, dojrzałe; obrane, pokrojone na plasterki)
  • 250 g ciasteczek graham (lub inne, zbożowe, pełnoziarniste ciasteczka; jeśli deser będzie przygotowywany w pucharkach, ciasteczka trzeba zmielić w blenderze; jeśli deser będzie układany w prostokątnej foremce, ciasteczka powinny być prostokątne)

Krem

  • 150 g mleka słodzonego skondensowanego (z puszki lub tubki; schłodzone na najwyższej półce lodówki przez min. 3 godziny)
  • 500 ml śmietanki kremówki (30-36%; z puszki lub tubki; schłodzona na najwyższej półce lodówki przez min. 3 godziny)
  • ½ łyżki ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast kremu z bitej śmietany można wykorzystać krem z mascarpone (500-700 g), krem z bitej śmietany i mascarpone lub krem budyniowy z budyniu ugotowanego na 500 ml mleka
Mango float bezglutenowy - zamiast klasycznych ciasteczek należy wybrać ciasteczka bezglutenowe
Mango float wegański - można przygotować, wykorzystując do przełożenia bitą śmietanę kokosową, a jako bazę wybrać ciasteczka wegańskie, upieczone bez jajek, masła i mleka
Przydatne poradniki:
  1. Mango - właściwości, walory, witaminy
  2. Jak obrać mango
  3. Bita śmietana - przepis
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Jak zrobić

Krem

  • Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, dodając na sam koniec ubijania skondensowane mleko.
  • Dzielę krem na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile warstw ma mieć deser, jeśli jest przygotowywany w prostokątnej foremce).

Łączenie składników

  • Na dnie foremki układam pierwszą warstwę ciastek. Jeśli deser jest przygotowywany w pucharkach, rozkładam na dnie wszystkich pucharków ok. 1-centymetrową warstwę zmiksowanych ciasteczek.
  • Na ciasteczka nakładam krem i przykrywam plasterkami mango.
  • Powtarzam czynności z drugą warstwą kremu.Jeśli deser jest przygotowywany w prostokątnej foremce, można ułożyć 2 lub 3 warstwy kremu.
    Krem z foremki prezentuje się najładniej, jeśli górna warstwa kremu i mango nie jest przykryta ciasteczkami lub jest delikatnie posypana ciastkami zmiksowanymi w blenderze.
    Krem w pucharkach można przykryć zmiksowanymi ciasteczkami lub zostawić nieprzykryty.
  • Deser odstawiam do schłodzenia w lodówce na min. 8 godzin lub na całą noc. Można też zmrozić go delikatnie w zamrażalniku.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Mango float
Mango float
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom