fbpx
Czytasz właśnie
Longkong

Longkong

Longkong
5/5 (1)

Kolejny ciekawy owoc egzotyczny, który miałam okazję spróbować po raz pierwszy podczas mojej podróży po Azji. Longkong, bardzo podobny do longana, ale nie mylcie ich, bo, wbrew pozorom trochę się różnią. Z zewnątrz pokryta delikatnym meszkiem skórka, w środku miąższ, którego pięcioczęściowy podział i charakterystyczne, niezbyt smaczne pestki przypominają te, które znam już z mangustynek.

Zobacz też: Jak wyglądają i smakują inne owoce egzotyczne

Longkong przypomina… młode ziemniaki :). Owoc ten znany jest pod wieloma nazwami: określa się go też m. in. jako langsat, duku lanzones. W smaku nieco mniej słodki niż longan, można porównać go odrobinę do rambutana i liczi. Oryginalnie owoce rosną w Południowo-Wschodniej Azji: na indonezyjskich wyspach, Filipinach, w Tajlandii, Kambodży, Wietnamie i Malezji, ale spotkać można je także na Hawajach i Kostaryce. Mają słodko-kwaskowaty smak, a skórka, w trakcie obierania, zostawia na dłoniach charakterystyczną, lepką i gorzką, mleczną wydzielinę, którą dość trudno zmyć, nawet wodą i mydłem.

Longkong – jak smakuje i czemu warto go jeść – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Longkong – jak wybrać

Jasnobrązowa skórka, która miejscami może delikatnie ciemnieć (ale nie powinny znajdować się na niej czarne, miękkie plamki i uszkodzenia) powinna być sztywna, ale delikatnie i sprężyście reagować na dotyk, podobnie jak skórka liczi, longana czy winogron. Owoce dostępne są w sprzedaży latem oraz zimą, w suchym sezonie klimatu tropikalnego. Najlepiej wybrać te, które sprzedawane są w całych kiściach.

Longkong – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Dojrzałe owoce najkorzystniej jest przechowywać w lodówce (najlepiej w foliowym woreczku), co przedłuży ich trwałość o ok. 7-21 dni.

Zobacz też
Opuncja figowa

Podobnie jak winogrona, owoce longkongu najlepiej smakują na surowo, ale po wypestkowaniu świetnie nadadzą się do przygotowania soku, syropu, koktajlu, sorbetu, galaretki czy udekorowania deseru i ciasta. Można wykorzystać je jako składnik sałatki owocowej, nadający jej słodko-kwaśnego smaku i soczystości.

Longkong
Longkong

Longkong – skład i dobroczynne działanie

Podobnie jak większość owoców, również longkong zawiera duże ilości witaminy C, znanego i cenionego przeciwutleniacza pomocnego w walce z wolnymi rodnikami, poprawiającego wygląd skóry oraz odporność organizmu. Obecne w miąższu witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe funkcjonowanie ciała i metabolizm. Z kolei witamina A, wspólnie z witaminą C, korzystnie działa na cerę i poprawia wzrok.

Longkong – dieta

100 g miąższu owocu longkongu to 67 kcal – odrobinę więcej niż w winogronach, dlatego warto pamiętać o jedzeniu ich w rozsądnych ilościach, po kilka sztuk, nie pochłaniając od razu całej dużej kiści :). Longkong to owoc o indeksie glikemicznym zbliżonym do wartości uzyskiwanej przez winogrona (IG=45) i chociaż żadne źródło nie podaje dokładnej wartości, można orientacyjnie przyjąć wartość IG=46.

Owoc longkong
Owoc longkong

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom