Persymona, znana też jako owoc kaki. W pięknym, ciemnożółtym lub pomarańczowym kolorze, bardzo dekoracyjna, bo po przekrojeniu na nie za mocno dojrzałych owocach kaki widać wzorki w kształcie gwiazdki lub, jak kto woli, słoneczka.
Persymona jest owocem pochodzącym ze strefy międzyzwrotnikowej, co oznacza, że natywnie rośnie w ciepłych krajach. Najczęściej uprawiana i sprzedawana odmiana to diospyros kaki, owoce pochodzące z Chin, dziś popularne na całym świecie, w krajach o ciepłym klimacie.
Zobacz też: Więcej pogadanek w kategorii owoce egzotyczne
Persymona – film wideo z pogadanką
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Dojrzała persymona ma miękki, lekko włóknisty miąższ otoczony cienką skórką. Im bardziej owoc dojrzewa, tym cieńsza staje się jego skóra, miąższ nabiera dodatkowej słodyczy, miękkości i soczystości, a jego barwa staje się coraz ciemniejsza, bardziej intensywna. Niedojrzały owoc kaki ma twardszy miąższ, który po zjedzeniu, podobnie jak – u niektórych osób – kiwi, powoduje drętwienie języka i lekką opuchliznę warg. Jako ciekawostkę i ku przestrodze warto wspomnieć, że zjedzenie zbyt dużej ilości niedojrzałych owoców kaki może spowodować niepożądane efekty uboczne i być niekorzystne dla ludzkiego zdrowia.
Persymona (lurma, sharon, kaki) jest słodka w smaku i przypomina odrobinę brzoskwinię lub nektarynkę połączoną z dojrzałym mango.
Persymona – jak wybrać
Idealnie dojrzałe owoce mają ciemnożółtą lub pomarańczową skórkę bez żadnych plamek, a sucha, zielona, spora szypułka nie odchodzi łatwo od miąższu.
Persymona – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Przechowywane w lodówce, nawet przez kilka tygodni (podobno nawet miesięcy), owoce kaki spowalniają proces dojrzewania. Poza lodówką stają się bardzo miękkie i soczyste już po kilku dniach od zakupu, a na miąższu pojawiają się ciemniejsze plamki.
Persymona smakuje wybornie na surowo, można też wykorzystać ją jako składnik sałatki owocowej lub dekoracyjny dodatek do ciast czy deserów. Pokrojona w cienkie plasterki, ozdobiła kiedyś pięknie mój sernik czekoladowy.
Persymona – skład i dobroczynne działanie
Owoce kaki stanowią bogate źródło dietetycznego błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne w organizmie. Zawierają też przeciwutleniacze odpowiedzialne za odporność organizmu oraz walkę z wolnymi rodnikami: witamina A i beta-karoten wpływają dodatkowo korzystnie na wzrok i skórę, z kolei witamina C znajduje się w kaki w takiej ilości, że zjedzenie jednego owocu zaspokaja aż 80% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Poprawny metabolizm organizmu zapewniają zawarte w persymonie witaminy z grupy B, a minerały: potas, mangan, miedź (12% dziennego zapotrzebowania) i fosfor (15% dziennego zapotrzebowania) wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i działają jak katalizatory dla enzymów. Dodatkowo wspomagają gospodarkę krwią odbywającą się w organizmie.
Persymona – dieta
100 g świeżej, dojrzałej persymony to 70 kcal, co oznacza, że w owocach kaki jest ich więcej niż w winogronach. Jedna sztuka to ok. 150 kcal, więc spokojnie można zjeść jako podwieczorek lub dodatek do śniadania czy deseru. Ostrożnie z jedzeniem w większych ilościach: 1 kg to aż 700 kcal.
Indeks glikemiczny persymony wynosi IG=50 (średni indeks glikemiczny), a wartość ta może ulegać nieznacznym zmianom w zależności od stopnia dojrzałości owocu kaki.
Ciekawa jestem czy mieliście już okazję spróbować jak smakuje persymona. Zjadacie ją na surowo czy udało Wam się przygotować ją w inny sposób?
Witam, pisze pani że owoc niedojrzały może mieć złe skutki uboczne ale nie pisze pani jakie jestem ciekawa bo takich całkiem dojrzałych owoców niespecjalnie lubię jeść ale zdarza mi się jeść na wpół twarde lub taki twardszy Choć rzadko W każdym bądź razie za każdym razem jest słoneczko.
Jak persymona jest niedojrzała, to może powodować odrętwienie ust i języka na krótki czas. Podobnie jak kiwi u niektórych osób :).
Mieszkam w Grecji i mam persymonę w sadzie. Uwielbiam ten owoc, jest pyszny, pod warunkiem, że jest dojrzały. Zauważyłam, że gdy próbowałam niedojrzałych jeszcze owoców to bolał mnie żołądek (takie kłucie systematyczne trwające do 3 godz.). A teściowa mnie ostrzegała, żebym niedojrzałych nie jadła hehe… Dlatego też pogrzebałam w wikipedii i się dowiedziałam, że niedojrzałe owoce persymony zawierają taninę szibuo (struktura chemiczna), która ulega polimeryzacji przy kontakcie z kwasem żołądkowym.. W razie spożycia dużych ilości (w przypadku człowieka około 1 kg), polimeryzacja taka może nastąpić w żołądku i doprowadzić do powstania bezoaru (kamienia jelitowego).
A dojrzałe owoce nie szkodzą naszemu organizmowi.
Kochana, dziękuję za tak przydatne informacje <3.
Wydaje mi sie, ze mam zupelnie dojrzaly owoc, a jego jedzenie powoduje sciaganie jezyka, troche jak po wypiciu mocnej czarnej herbaty. Nie zjem go, ale na przyszlosc – czy cos jest z nim nie tak ? Jest slodki i miekki, ale doslownie perforuje jezyk. Dzieki !
Pod tym względem persymona przypomina kiwi – u niektórych osób wywołuje taką reakcję. Ja z kiwi nie mam problemu, ale persymona też mnie trochę „szczypie” :).
Mam cukrzyce 2 chciałbym wiedzieć czy mogę jeść kaki oraz ile cukru posiadają te owoce.
Dziekuje
Bert
W 100 g owoców jest ok. 13 g cukrów (podejrzewam, że tabele kalorii uśredniają tę wartość i w bardzo dojrzałych, miękkich persymonach o szklistym miąższu będzie go więcej). Mają średni indeks glikemiczny, więc nie polecam jeść ich samych, tylko np. z jogurtem (o ile wszystko w porządku z nerkami) i w niedużych ilościach. Raczej jako dodatek, a nie główny składnik sałatki czy deseru.