Kolacja zjedzona wspólnie z moim bratem była bardzo przyjemna, trochę spontaniczna i smaczna. Danie wymyślone na szybko czyli risotto z pieczarkami, do którego przygotowania zużyłam tylko kilka składników, zniknęło z talerzy równie szybko jak się na nich pojawiło.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni włoskiej
Bardzo lubię przygotowywać risotto, nie jest to potrawa skomplikowana, a jako dodatki można wykorzystać praktycznie wszystko, łącząc łagodne smaki z tymi mocniejszymi, komponując zioła i przyprawy z mięsem, rybą lub owocami morza oraz dodatkiem warzyw, a nawet… owoców, bo do risotto można dodać nawet kwaskowaty sok z pomarańczy. To już trochę eksperymentów, za to dzisiejsza receptura jest prosta, składniki znane i łatwo dostępne, zatem… do dzieła! Niech risotto z pieczarkami zagości na Waszych talerzach :).
Moje wyszło za mało kleiste, to wina ryżu… kupując go na wagę, w hipermarkecie, można się trochę naciąć i choć etykieta sugerowała, że to ryż do risotto, w rzeczywistości lepiej nadałby się do pożywnej sałatki. Risotto powinno mieć konsystencję tzw. lawy czy fali. Mojemu trochę brakowało, ale i tak było smaczne :).
W wersji mięsnej można wykorzystać odrobinę boczku czy piersi z kurczaka, za to najprostszy przepis na risotto z pieczarkami to receptura wegetariańska, a jeśli pominąć ser lub zastąpić go roślinnym odpowiednikiem, można przygotować risotto funghi wegańskie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ryżu arborio (krótkoziarnisty i pękaty, włoski ryż do risotto)
- 500 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
- 1 papryka czerwona (pokrojona w drobną kostkę)
- 1 cebula (średniej wielkości; drobno pokrojona)
- 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie; pokrojony w cienkie paski)
- 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)
- 1 l gorącego bulionu warzywnego lub wołowego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 4 łyżki masła
- 50 g parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak ugotować risotto
Jak zrobić
- Na oliwie (kilka łyżek) szklę cebulę.
- Dodaję pieczarki, paprykę i 2 łyżki masła i podduszam przez kilka minut.
- Dodaję suchy ryż i delikatnie podsmażam, aż stanie się przezroczysty, często mieszając.
- Zalewam ryż białym winem, przykrywam i duszę, aż ryż je "wypije".
- Zalewam ryż bulionem (chochla po chochli, powoli, dodając kolejną partię dopiero po wchłonięciu poprzedniej), przykrywam i gotuję na średnim ogniu aż do momentu całkowitego wchłonięcia przez ryż, który powinien stać się miękki i kleisty.
- Wyłączam ogień, zostawiam ryż na gorącym palniku, dodaję 2 łyżki masła i połowę pietruszki, przykrywam.
- Całość mieszam i posypuję tartym parmezanem oraz drugą połowę pietruszki.
- Na koniec podsmażam na posmarowanej niewielką ilością oliwy patelni (jeśli patelnia ma powłokę nieprzywierającą, można podsmażyć boczek bez tłuszczu) paski wędzonego boczku, którymi posypuję potem po wierzchu risotto.
Boczek w daniu wege???
Przecież zaznaczyłam, że jest opcjonalny :).
Wkradł Ci się jeden błąd.
Bulion nalezy wlewać STOPNIOWO. Chochla po chochli. W przypadku risotto to bardzo istotne.
Dzięki, wprowadziłam zmianę do instrukcji wykonania.
Mniam, uwielbiam takie połączenia 🙂
Wiesz, ja mu czasem coś ugotuję, a on mi naprawia samochód. I wszystko zostaje w rodzinie :).
Oświećcie mnie przy okazji, czy tak wygląda wędzony bekon. Kupiłam w delikatesach internetowych i byłam trochę zdziwiona, ponieważ zawsze wydawało mi się, że bekon to to samo co boczek. Chyba za długo nie jem już mięsa i mam zaległości ;).
takiemu bratu to dobrze:-)