fbpx
Czytasz właśnie
Pascha potrójna

Pascha potrójna

Pascha "potrójna"

W tym roku marzyła mi się na Wielkanoc pascha potrójna (w zeszłym roku przygotowywałam odrobinę inną paschę wielkanocną). Marzyła się, więc zrobiłam! Niestety w jednym wspólnym durszlaku, z powodu braku na wyposażeniu mojej kuchni osobnych, mniejszych foremek. Gdybym miała trzy nieduże, mogłabym każdy smak przyrządzić osobno. A tak, są warstwy :). Smakowała rewelacyjnie, a dodatek 10 żółtek i 2 całych jajek sprawił, że przybrała wyjątkowo słoneczny, żółty kolor. Dodatkowo, na okrągłej blaszce, upiekłam biszkopt. Cieniutki, z połowy składników na spód ciasta Shrek, idealny pod serową paschę. Zobaczcie jak zrobić paschę potrójną.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Przygotowana w trzech osobnych formach będzie prezentować się cudownie! Jestem tego więcej niż pewna i chętnie zobaczę, jak prezentowały się Wasze. Może kiedyś uda mi się zrobić ją we właściwej wersji. Moja potrójna pascha, pomimo tego, że w jednej foremce, również wyszła całkiem przyjemna dla oka, a dodatkowo cudownie rozpływała się w ustach, dając możliwość chrupania ulubionych bakalii.

Zobacz też
Szarlotka amerykańska - apple pie

Pascha "potrójna"

Pascha potrójna

Pascha potrójna, z różnymi dodatkami: waniliowa, czekoladowa i bakaliowa. Przepis na potrójną paschę wielkanocną do przygotowania w jednej wspólnej lub trzech osobnych formach.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Chłodzenie: 1 dzień
Razem: 1 dzień 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pascha o trzech smakach, pascha potrójna
Liczba porcji: 15 osób
Kalorie: 441kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg sypkiego twarogu (nie warto próbować używać twarożku sernikowego z wiaderka, jest zbyt rzadki i pascha z niego się nie uda)
  • 10 żółtek (ugotowane na twardo)
  • 500 g cukru
  • 2 jajka (sparzone wrzątkiem)
  • 2 opakowania cukru waniliowego (albo 1 opakowanie na podwójną porcję mąki)
  • 250 g masła (miękkie)
  • 1 laska wanilii (należy ją przeciąć na pół i wydrążyć miąższ)

Bakalie

  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 garść kawałków kandyzowanego ananasa
  • 1 garść kawałków papai
  • 1 garść sparzonych, obranych ze skórki orzechów
  • 1 garść sparzonych, osączonych rodzynek

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Twaróg domowy - jak zrobić
  2. Polewa czekoladowa - przepis
  3. Bita śmietana - przepis

Jak zrobić

  • Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera.
    Pascha potrójna - przepis - krok 1
  • Twaróg przecieramy przez sito (u mnie doskonale sprawdził się w tej roli durszlak o drobnych oczkach).
    Utarty biały ser
  • 10 żółtek gotujemy na twardo (można oddzielić je od białek i ugotować wg poniższego sposobu, cały czas mieszając albo ugotować 10 jajek i po prostu wyjąć z nich twarde żółtka).
    Pascha potrójna - przepis - krok 3
  • Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy utarte na sicie żółtka i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy całe jajka, znów ubijamy. Na końcu stopniowo do miksowanej masy dosypujemy biały ser. Całość gładko ucieramy.
    Pascha potrójna - przepis - krok 4
  • Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy miąższ z laski wanilii, do drugiej garść płatków migdałowych, do trzeciej pozostałe bakalie. Foremki na paschę wykładamy suchymi, czystymi i dobrze wytrzepanymi ściereczkami (dobrze sprawdzić, czy na ściereczkach nie ma np. kurzu albo włosów).
  • Nakładamy masę do 3 osobnych foremek (lub warstwowo, do jednej wspólnej foremki), zawijamy, dociskamy (np. słoikiem z wodą albo konfiturami) i odstawiamy na 24 godziny do odsączenia. Po tym czasie wyjmujemy paschy, układamy obok siebie na dużym talerzu i możemy, ale nie musimy, dodać dodatkowe ozdoby (np. polewę czekoladową).
    Pascha potrójna - przepis - krok 5

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 441kcal (22%) | Carbohydrates: 50g (17%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 199mg (66%) | Sód: 378mg (16%) | Potas: 162mg (5%) | Cukier: 43g (48%) | Witamina A: 1130IU (23%) | Witamina C: 1.4mg (2%) | Wapń: 90mg (9%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam wyszły Wasze paschy? Bardzo jestem ciekawa i czekam na Wasze komentarze :).

3 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom