fbpx
Czytasz właśnie
Placek z ziemniaków z tuńczykiem

Placek z ziemniaków z tuńczykiem

Placek z ziemniaków z tuńczykiem

Tuńczyk w puszce jest obowiązkowym wyposażeniem mojej minispiżarni znajdującej się w szafce tuż nad lodówką. Czeka na mnie tuż obok innych puszek, pełnych kukurydzy, groszku, fasolki, sosu pomidorowego, pędów bambusa. Jest zawsze dobrej jakości i koniecznie w oliwie. Duże, smakowite kawałki, które mogłabym jeść nawet prosto z puszki. Placek z ziemniaków z tuńczykiem to potrawa, która nie wymaga zbyt wielu przygotowań i dobrze go zjeść, kiedy po głowie chodzi nam coś więcej niż prosta kolacja z kromki chleba, kawałka pomidora i wędliny lub sera.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze kolacje

Leniwa kolacja nie musi być jednak tak bardzo „podstawowa”. Czasem wystarczy kilka z pozoru błahych składników, aby wyczarować coś smacznego.

Zaglądam do szafki w poszukiwaniu tuńczyka, przy okazji wyjmuję puszkę kukurydzy. Spoglądam do lodówki – brak jakichkolwiek ciekawych składników. Sprawdzam koszyk na ziemniaki – są! A obok leży cebula. Zrobię placek z gotowanych kartofli, nie pójdę spać głodna. Placek z ziemniaków z tuńczykiem, kukurydzą. Pożywny, może odrobinę ciężki, więc nie warto najadać się do przesady. Ale na pewno warto przygotować, kiedy doskwiera głód, lodówka świeci pustkami, a za oknem pogoda, która nie zachęca do wyjścia choćby na małe, ekspresowe zakupy.

Zobacz też
Smażone krewetki z porem

Placek z ziemniaków z tuńczykiem

Placek z ziemniaków z tuńczykiem

Przepis z książki „Szybkie i łatwe dania na co dzień” Reader’s Digest | Dorota Kamińska Placek z gotowanych ziemniaków z tuńczykiem i kukurydzą, podsmażany na patelni i zapiekany w piekarniku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: placek z ziemniaków z tuńczykiem
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 400 g kukurydzy (z puszki, odcedzona)
  • 200 g tuńczyka w oliwe (nie wolno wylewać oliwy po odcedzeniu!)
  • 2 łyżki oregano (najlepiej świeże, posiekane; jeśli będzie suszone, wystarczy 1 łyżka)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ziemniaki pokrojone w kostkę
  • Ziemniaki gotuję przez 10 minut w osolonym wrzątku – powinny delikatnie zmięknąć.
  • Dodaję kukurydzę (bez odcedzania), znów doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i odcedzam całość.
  • Odlewam połowę oliwy z tuńczyka, a drugą połowę, razem z rybą, wkładam do garnka, w którym gotowały się warzywa.
  • Utłuczone ziemniaki z kukurydzą
  • Dodaję z powrotem ziemniaki (połowę ugniatam widelcem) z kukurydzą, oregano i cebulę, mieszam.
  • Smażenie placka ziemniaczanego z kukurydzą
  • Włączam piekarnik (przypiekanie od góry, temperatura 220 °C). Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam ziemniaki z warzywami i tuńczykiem, mocno przyciskam do dna.
  • Duszę pod przykryciem ok. 5 minut (sprawdzam, czy placek przyrumienił się od spodu).
  • Placek z ziemniaków w piekarniku
  • Wstawiam do otwartego piekarnika (rączka patelni nie może znajdować się bezpośrednio pod opiekaczem) i rumienię z wierzchu.
  • Podaję z dodatkami, np. surówką lub gotowanymi/pieczonymi warzywami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

8 komentarzy
  • Fajny pomysł dziś wykorzystałam i wyszło super, tuńczyka miałam w sosie własnym i też ok, dodatkowo na wierzch ziemniaków posypałam starty ser żółty a cebulkę lekko wcześniej podsmażyłam

  • Wersja ciekawa, ale ja bym spróbowała t tymi pomidorkami.
    Albo jeszcze zielony groszek, było by kolorowo.
    Jutro próbujemy na kolacje.
    PozdrAwiam.)

    • Było pyszne, bez pomidorków (mało czasu by obrać ze skórki hihi).
      Ale za to z groszkiem. Ja gotuje pod upodobania mojego 6 letniego mężczyzny.
      Kolorowo i bez zbednych skórek typy pomidorki, papryka itp.
      Pozdrawiam.

  • Może i zmienię tę zieleń, na razie strasznie się zmęczyłam przesiadując po nocach nad nowym projektem strony, więc daję sobie chwilę na odpoczynek :D. A kartofelki są pysznościowe, to prawda :).

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom