fbpx
Czytasz właśnie
Szparagi z grilla w sosie klonowo-musztardowym

Szparagi z grilla w sosie klonowo-musztardowym

Grillowane szparagi w sosie klonowo-musztardowym
5/5 (1)

Szparagi z grilla powracają na mój stół, tym razem w zielonej wersji. Szkoda, że sezon szparagowy już się kończy, ale na szczęście zawsze z końcem jakiegoś sezonu mamy początek kolejnego, więc uciechom z warzyw i owoców sezonowych jeszcze przed długi czas nie będzie końca. Nie mając grilla ogrodowego, możemy użyć elektrycznego, albo po prostu wstawić warzywa do piekarnika.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wegetariańskie

Moje szparagi z grilla podałam z sałatą lollo biondo, pomidorem i sosem przygotowanym na bazie musztardy i… syropu klonowego. Całość delikatnie posypałam czarnuszką. Przyznam, że nie spodziewałam się uzyskać tak dobrego i ciekawego smaku. Gorąco polecam wypróbowanie :).

Zobacz też
Sałatka z arbuza z serem feta

Grillowane szparagi w sosie klonowo-musztardowym

Szparagi z grilla w sosie klonowo-musztardowym

Szparagi z grilla w sosie klonowo-musztardowym z sałatką czyli przepis na grillowane szparagi z sosem musztardowym z dodatkiem syropu klonowego i czarnuszki.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 359kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (oczyszczone)
  • 1 pomidor (dojrzały)
  • 10 liści sałaty lollo biondo
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 szczypta czarnuszki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Umyte, mokre szparagi nacieramy mieszanką curry i soli. Grillujemy, zawinięte w folię aluminiową, przez kilkanaście minut, aż zmiękną i zrumienią się.
  • Na talerzu układamy dekoracyjnie liście sałaty i plastry lekko posolonego pomidora.
  • Przygotowujemy sos: musztardę ubijamy w miseczce z oliwą za pomocą widelca. Dodajemy ocet, pieprz i syrop klonowy, dalej mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • Obok sałaty i pomidora układamy szparagi, polewamy sosem i posypujemy czarnuszką. Smaczne? Tak! :).

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 359kcal (18%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Sód: 1542mg (67%) | Potas: 692mg (20%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 3960IU (79%) | Witamina C: 23.5mg (28%) | Wapń: 94mg (9%) | Żelazo: 6.4mg (36%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Wielkie Grillowanie 2010.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

6 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom