Szparagi z grilla powracają na mój stół, tym razem w zielonej wersji. Szkoda, że sezon szparagowy już się kończy, ale na szczęście zawsze z końcem jakiegoś sezonu mamy początek kolejnego, więc uciechom z warzyw i owoców sezonowych jeszcze przed długi czas nie będzie końca. Nie mając grilla ogrodowego, możemy użyć elektrycznego, albo po prostu wstawić warzywa do piekarnika.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wegetariańskie
Moje szparagi z grilla podałam z sałatą lollo biondo, pomidorem i sosem przygotowanym na bazie musztardy i… syropu klonowego. Całość delikatnie posypałam czarnuszką. Przyznam, że nie spodziewałam się uzyskać tak dobrego i ciekawego smaku. Gorąco polecam wypróbowanie :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g szparagów (oczyszczone)
- 1 pomidor (dojrzały)
- 10 liści sałaty lollo biondo
- 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki białego octu winnego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta białego pieprzu
- 1 szczypta czarnuszki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Umyte, mokre szparagi nacieramy mieszanką curry i soli. Grillujemy, zawinięte w folię aluminiową, przez kilkanaście minut, aż zmiękną i zrumienią się.
- Na talerzu układamy dekoracyjnie liście sałaty i plastry lekko posolonego pomidora.
- Przygotowujemy sos: musztardę ubijamy w miseczce z oliwą za pomocą widelca. Dodajemy ocet, pieprz i syrop klonowy, dalej mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Obok sałaty i pomidora układamy szparagi, polewamy sosem i posypujemy czarnuszką. Smaczne? Tak! :).
Wartości odżywcze
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Wielkie Grillowanie 2010.
uwielbiam szparagi, chwile je blanszuję lub własnie griluje i mogę jeść bez niczego, same w sobie są dla mnie ekstaza 🙂
Gdzieś czytałam, że takie młode można nawet na surowo. Ale nie miałam okazji się przekonać, bo zawsze trafiam na te starsze. Widocznie szparagi kupuje się zgodnie z własnym wiekiem ;).
Fajny blog – obejrzałem filmik o NALEŚNIKACH 😀 Jest super 😀 i ten pisk jak podrzucasz 😉
Zdrowe pyszności:)
Palce lizać:)))
Kocham szparagi;) A sos klonowo-musztardowy mnie zaintrygował.
pysznie i aromatycznie.