Na pożegnanie lata, które w tym roku zaskoczyło nas falą deszczy, powodzią, falą upałów, a potem, z dnia na dzień, zamieniło się w jesień, przygotowałam smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem z patelni, otoczone zielonymi warzywami. Delikatnie przysmażyłam na maśle, dołożyłam zioła i kozi ser.
Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad
Smażone ziemniaki z cukinią można też przygotować w wersji pieczonej, delikatnie spryskując warzywa oliwą, nacierając przyprawami, mieszając i wstawiając na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C, dokładając na ostatnich 5 minut pieczenia ser.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (ugotowane w mundurkach, ostudzone, pokrojone w plastry)
- 1 cukinia (pokrojona na plasterki)
- 200 g mrożonego, zielonego groszku (rozmrożony)
- 100-200 g sera koziego
- 2 łyżki masła klarowanego
- bazylia (listki z 2 gałązek)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ziemniaki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Rozgrzewam masło na patelni i smażę ziemniaki przez 10 minut na sporym ogniu.
- Dodaję cukinię, mieszam delikatnie i smażę przez 10 minut.
- Dokładamy groszek, trzymam całość na niedużym ogniu jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa się zarumienią.
- Doprawiam i od razu podaję, udekorowane bazylią i pokruszonym kozim serem.
Wartości odżywcze
Spojrzałam przez okno na pochmurne niebo, pomarzyłam o wielkich koszach grzybów, które będę zbierać w pobliskich lasach i pomyślałam, że czas zacząć wywoływać piękną, polską, złotą jesień. Może zagości u nas dłużej w tym roku?
Szybko, smacznie i zielono. Żegnaj, lato!
Tak jak lubię – warzywnie, szybko i zielono 🙂 Pozdrawiam!
Hmm, masło na patelni na sporym ogniu przez 10 minut? Jakiego masła do tego używasz?:)
Ghee 🙂
Ale serio, mi się masło zawsze spala po chwili. Czy jest jakaś tajemnica smażenia na maśle?
Każdemu się spala, taki jego urok. Masło ghee jest lepsze do smażenia, bo się nie przypala i można je rozgrzać do wysokiej temperatury.
Jeśli używasz zwykłego, nie zdąży się raczej przypalić, bo i tak podczas smażenia wcześniej wchłoną je ziemniaki. Poza tym spory ogień to wg mnie taki nieco ponad połowę mocy. Nie taki „na full” :).