Pieczone jabłka to pyszny i prosty do zrobienia deser! Przepis na pieczone jabłka przyda się, gdy potrzebujecie coś przygotować na spóźniony deser walentynkowy. Z pewnością zgodzicie się, że to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Receptura nie jest skomplikowana, za to po upieczeniu całość robi wrażenie! Zobaczcie jak zrobić jabłka z piekarnika krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 4 jabłka (duże)
- dodatkowe stopione masło do posmarowania naczynia żaroodpornego i jabłek (lub tłuszcz roślinny)
Dodatki (opcjonalny zestaw)
- ¼ szklanki rumu
- 2 łyżki mąki (pszenna lub bezglutenowa; można też wykorzystać płatki owsiane lub tapiokę)
- 1 łyżka śmietanki 30-36% (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki)
- 2½ cm korzenia imbiru (świeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach)
- 2 żółtka
- ¼ szklanki soku jabłkowego 100%
- ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niskim indeksie glikemicznym; można też posłodzić masę miodem o łagodnym smaku, np. rzepakowym)
- 1½ łyżki masła (stopione; można zastąpić olejem kokosowym)
- starta skórka z połowy cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
- ½ szklanki całych migdałów
- 8-10 całych daktyli (suszone lub świeże, wypestkowane; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 1 cm; można zastąpić żurawiną lub rodzynkami, albo suszonymi morelami)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Nóż
- patelnia
- Mikser
- naczynie żaroodporne do pieczenia
- Piekarnik
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Karmel – przepis
- Polewa czekoladowa – przepis
- Bita śmietana – przepis
- Lody waniliowe – domowe, w dwóch wersjach
Jak zrobić
- Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 °C. W wersji podstawowej, w całości, bez nadzienia, można upiec w nim jabłka przez 30 minut.
- Migdały siekam nożem, a następnie prażę na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
- Naczynie żaroodporne smaruję masłem lub wykładam papierem do pieczenia. Wlewam rum i sok jabłkowy.
- Cukier łączę ze stopionym masłem, mąką, śmietanką, imbirem, żółtkami i skórką cytrynową. Ucieram mikserem.
- Dodaję do masy żółtkowej daktyle i posiekane migdały, mieszam.
- Jabłka wydrążam tak, żeby usunąć ze środka trzonek i nasiona, jednocześnie pozostawiając jabłko w całości. Najlepiej użyć do tego odpowiedniego nożyka do wydrążania.
- Z czubka każdego jabłka obieram skórkę o szerokości ok. 2,5 cm.
- Nadziewam jabłka masą daktylowo-migdałową, uważając, żeby ich nie przepełnić. Po wierzchu smaruję roztopionym masłem.
- Wkładam jabłka do wypełnionego rumem i sokiem jabłkowym żaroodpornego naczynia i wstawiam do piekarnika.
- Piekę przez ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną. Miękkość sprawdzam czubkiem ostrego noża.
- Jeśli nadzienie zbyt szybko brązowieje w trakcie pieczenia, naczynie przykrywam folią aluminiową.
- Od czasu do czasu można polewać wierzch jabłek sokiem z naczynia.
- Jabłka podaję na ciepło, przyozdobione bitą śmietaną, polane gorącą mieszanką rumu i soku jabłkowego. Do pełni szczęścia można dorzucić na talerzyki po 1 gałce lodów waniliowych :).
Wartości odżywcze
Połączenie aromatu prażonych migdałów, słodkich daktyli, ostrego imbiru i energetyzującej skórki cytrynowej. Na pewno będzie dla Was przełomem wśród wszystkich jabłkowych deserów, jakie dotychczas jedliście. A do tego wszystkiego rozgrzewający smak rumu… specjalnie na długie, zimowe wieczory.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery
Klasyczne pieczone jabłko to po prostu owoc w skórce wstawiony na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. To tradycyjny deser w USA, gdzie można je spotkać, oblane karmelem lub polewą czekoladową. Czasami dodatkowo posypane grubo siekanymi orzechami, migdałami lub… kolorowymi cukierkami z czekoladą. Serwuje się je na patyku, a jedna sztuka to niemal 1000 kcal :).
Królewski deser w jabłkowym królestwie
W Polsce pieczone jabłka jada się rzadko, a szkoda, bo to właśnie u nas jest najwięcej odmian pysznych jabłek. Przecież Polska to jabłkowe królestwo! Kiedy pytam znajomych, czy ktoś, podobnie jak ja, zamiast kiełbaski piekł w dzieciństwie na ognisku jabłko, z reguły spotykam się ze zdziwieniem… Spróbujcie!
Przepis na pieczone jabłka
Jeśli nie macie daktyli, zastąpcie je żurawiną, rodzynkami lub suszonymi morelami. Sypnijcie odrobinę cynamonu, jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego smaku pieczonych jabłek. Zamiast skórki z cytryny możecie wykorzystać pomarańczową. Będą równie pyszne! Z kolei zamiast całych jabłek można przygotować wersję w kokilkach. Która ładniejsza?
Jabłka pieczone przepis
Nie trzeba ogniska, chociaż smak jabłka jedzonego prosto z kijka i obieranie bajecznie łatwo odchodzącej skórki i wpatrywanie się w niebo w poszukiwaniu spadających gwiazd to jedno ze wspomnień, którego nie zamieniłabym na wycieczkę do Disneylandu i spróbowanie amerykańskich, najsłodszych na świecie jabłek w polewie.
Przygotowanie pieczonych jabłek nie jest trudne, chociaż namocowałam się trochę przy usuwaniu ogryzków.
Zupełnie przez przypadek wyszły mi całkiem ładne, ukośne nacięcia. Moje pieczone jabłka to coś ekstra, bo znajdziecie w nich świetnie skomponowane dodatki.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały jabłka pieczone w piekarniku i które nadzienie wybraliście. Bardzo jestem ciekawa!
Takiej wersji pieczonego jabłka jeszcze nie próbowałam, dzięki za przepis bo jest to fajny pomysł na romantyczną kolację w śnieżny, zimowy wieczór… 🙂 pozdrowionka 🙂