Tuż przed wyjazdem do słynących ze smażonego sera Czech przygotowuję nieco inną, prostszą wersję tej przekąski: grillowany ser pleśniowy z konfiturą borówkową. W mojej kuchni unosi się charakterystyczny smak opiekanej, pleśniowej skórki. Układam gorący ser na talerzu i ozdabiam konfiturą z czerwonych borówek nazbieranych w chocianowskim lesie. Jeszcze tylko kilka zielonych listków stewii i przekąska gotowa.
Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni wegetariańskiej i inne pomysły na szybki obiad
Mogę pokusić się o dodanie paru liści sałaty lollo biondo, płatków migdałów lub prażonych orzechów włoskich. Mogę, ale nie zdążę – apetyt wzrasta w miarę opiekania, a leżący na talerzu ser pleśniowy nie daje długo na siebie czekać. Odkroję jeden mały trójkącik, na próbę… Pod aromatyczną, opieczoną skórką kryje się roztopiony, miękki serek. Mieszam go z odrobiną konfitury i biorę pierwszy kęs… Pycha.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 sery pleśniowe camembert
- 4 łyżki konfitury z żurawiny lub czerwonej borówki
- kilka listków stewii lub mięty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Serki opiekam na mocno rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni (lub „paskowanej” patelni do grillowania, lub na grillu), aż miejscami zbrązowieją. Na serku można uzyskać wzorek w paski lub kratkę (kiedy wypali się już wzorek w paski, a skórka serka jest gruba i trwała, można obrócić serek, za pomocą szczypiec, o 45°.Serki mogą być ugrillowane z obu stron lub tylko z jednej, w zależności od tego jak bardzo są dojrzałe. W młodszych serkach środek roztapia się szybciej.
- Układam na talerzach, ozdabiam każdy 1 łyżką konfitury i listkami stewii/mięty. Można dołożyć po kilka liści sałaty lollo biondo, odrobinę tymianku, uprażonych na suchej patelni płatków migdałów lub orzechów i polać odrobiną oliwy lub miodu.