fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z malinami

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Zrobiłam sernik z malinami, kolejny, bo zakochałam się w sernikach. Bez pamięci i choć rozum podpowiada, żeby nie przesadzać, serce bije mocniej za każdym razem gdy widzę jasną kremową masę, puszystą lub nieco twardszą, ozdobioną owocami lub polaną czekoladą. Na widok ostatnich zapewne tego lata malin zdecydowałam, że to właśnie on pojawi się na urodzinach-niespodziance mojej przyjaciółki Magdy. Zobaczcie jak zrobić sernik z malinami, niestety już ostatnimi w tym sezonie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

To najpiękniejsze ciasto, jakie dotychczas upiekłam! Sernik z malinami, choć nie wymaga zaawansowanych umiejętności cukierniczych, swoim wyglądem przyciągnie wzrok wszystkich wokół :). Z pewnością zrobi furorę, gwarantuję! Można go zrobić z dowolnej masy sernikowej i spodu, bo maliny pasują do wszystkiego. U mnie jednak jest to spód na batonikach i kremowa konsystencja w środku. Ważne, żeby nie upiec go zbyt mocno, wtedy zachowa jasne brzegi.

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Kremowy sernik z malinami czyli przepis na najlepszy sernik z malinami na spodzie z batoników czekoladowych.
4.60 z 20 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 2 godziny 15 minuty
Razem: 2 godziny 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik z malinami
Liczba porcji: 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 279kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarożku sernikowego (wybierz gęsty, odlej serwatkę)
  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 50 g masła (¼ kostki; miękkie)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • miąższ z 1 laski wanilii (lub 2 cukry waniliowe, albo 1 łyżka ekstraktu z wanilii)
  • ¾-1 szklanki cukru

Spód z batonikami

  • 6 sztuk batoników czekoladowych z karmelem i herbatnikiem w środku (pokrojone na kawałki o szerokości ok. 0,5 cm)
  • 50 g masła (¼ kostki; roztopione)
  • 125 g maślanych herbatników (zmielone w blenderze)

Wierzch

  • 250 g świeżych malin
  • listki świeżej mięty (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Twaróg domowy - jak zrobić

Jak zrobić

  • Dno i brzegi tortownicy wykładam folią aluminiową.
  • Pokrojone batoniki, zmielone herbatniki i roztopione masło mieszam w misce, aż wszystko się delikatnie połączy, a kawałki batonów pozostaną nienaruszone. 
    Układam na dnie tortownicy, lekko przyklepuję, wstawiam do lodówki.
  • Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Jeśli zamiast cukru waniliowego mam wanilię, dodam ją nieco później. Do utartych żółtek dodaję masło, ubijam na gładko.
  • Masę żółtkową, twaróg i mąkę ziemniaczaną miksuję na gęsty krem. Teraz można dodać miąższ laski waniliowej. Dolewam śmietankę kremówkę i ucieram na gładką masę.
  • Białka ubijam na pianę z 1/2 szklanki cukru (piana nie musi być ubita na sztywno, może mieć tzw. miękkie czubki). Dodaję do masy twarogowej, mieszam delikatnie łyżką.
  • Masę wylewam na schłodzony spód i wstawiam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę jeszcze 2 godziny. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem środek ciasta. Patyczek powinien być delikatnie wilgotny – żeby sernik nie wyszedł zbyt suchy.
  • Ciasto chłodzę w piekarniku, przy uchylonych do połowy drzwiczkach. Potem wstawiam do lodówki, a gdy mocno się schłodzi, układam na wierzchu maliny.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 279kcal (14%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sód: 345mg (15%) | Potas: 145mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 21g (23%) | Witamina A: 400IU (8%) | Witamina C: 4.2mg (5%) | Wapń: 83mg (8%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przygotowałam, schłodziłam i zabrałam na imprezę, jadąc ostrożnie autem przez miasto. Na szczęście nie ucierpiał na wrocławskich wertepach ;).

Zobacz też
Smażone krewetki w panierce

Kremowy sernik z malinami
Kremowy sernik z malinami – jeden kawałek, a tyle radości 🙂

Kroić trzeba ostrym nożem, żeby łatwo przebić się przez soczyste maliny.

Sernik z malinami
Sernik z malinami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy Wy również będziecie od dziś darzyć sernik z malinami ogromną miłością. Bardzo jestem ciekawa, jak Wam się udał i z jakiej okazji przygotowaliście!

135 komentarzy
  • Pani Dorotko
    Sernik samym wyglądem powala z noģ?
    Planuję go upiec na mniejszej tortownicy noż 20 cm( noe wiem jeszcze jaką znajdę) Chcę zrobic przyjacielowi torcika niespodziankę ma urodziny, zastanawia mnie tylko czy mogę zwyczajnie zmniejszyc proporcje o połowę, czy moze o 1/3 ??? I ile wtedy go piec i w jakiej temp? Czy mozna rowniez dodac maliny do srodka, czy tez popsują onę ten piękny wygląd?
    Czy w ogole wyjdzie???
    Bardzo proszę o pomoc…:) To bedzie najwazniejszy sernik w moim zyciu 😉

    • Dzień dobry :). Dziękuję, to jeden z Waszych ulubionych serników u mnie na blogu :). W mniejszej tortownicy zmniejszyłabym proporcje o 1/3 i piekła również o tyle krócej, w niezmienionej temperaturze, chociaż czas pieczenia będzie też zależeć od tego, jak wysoki będzie sernik w foremce. Proszę go po prostu obserwować, czy się za szybko nie przypieka. Maliny dodane do środka mogą nie zachować kształtu (to nie sernik na zimno), ale dołożone do masy w formie musu prezentują się ciekawie, np. w serniku z musem malinowym.

  • Pyszny ten serniczek znikł w kilka minut dzis robię kolejny tylko na wierzchu beda karmelizowane gruszki 🙂

  • Sernik robiłam krok w krok wedlug przepisu, z wyjatkiem lekkiego naolejenia brzegow formy uprzednio wylozonej folia aluminiowa, ciasto wyszlo naprawde pyszne, a jest to pierwszy sernik jaki w zyciu pieklam – jak widac przy pomocy dobrze napisanego przepisu nawet totalny laik moze osiagnac sukces – ciasto wyszlo naprawde kapitalne, sprezyste i z przepysznym spodem – dziekuje 😀

  • Chciałam podpytać o batoniki – na filmiku wydają się strasznie duże – rozumiem że batoniki o których Pani pisze to odpowiedniki czy też same Marsy a te na filmiku mam wrażenie że są ogromne 🙂 Mogłaby Pani napisać wagę 1 batonika?

    • Można zastąpić cukier białą czekoladą: 1 tabliczka wystarczy, jeśli nie lubisz mocno słodkich. 2 tabliczki to będzie wg mnie odpowiednik 3/4 szklanki cukru. Jeśli dodasz czekoladę, można dodać o 2 jajka mniej do masy serowej. Zapraszam do zerknięcia do poradnika o serniku idealnym – tam jest informacja o pieczeniu w kąpieli wodnej :).

      • Czyli mogę dać zamiast cukru tabliczkę czekolady i zamiast 3 jajek 1 jajko. Dobrze zrozumiałam? (jeśli chodzi o to jajko to mogę dodać całe czy białko ubić? Dziękuję i pozdrawiam 🙂

        • Tak, czekolada po schłodzeniu upieczonego sernika w lodówce utrzyma jego konsystencję nawet jeśli do masy dodasz tylko 1 jajko – pod warunkiem że wybierzesz suchy, grudkowaty, zbity twaróg, tak jak to zaznaczam w przepisie. Białko ubić oczywiście można i dodać do zmiksowanych wcześniej, pozostałych składników, a potem delikatnie zamieszać łyżką. Wtedy sernik będzie bardziej gąbczasty, puszysty po upieczeniu.

  • Hej sernik mnie zauroczył dosłowie 🙂 jutro będe go robić, mam tylko małe pytanie czy te batoniki trzeba tak na gładka mase zrobić czy one mają pozostać w kawałeczkach ?? 🙂

  • Witam,
    właśnie robie Sernik piaty raz i jak do tej pory zawsze wychodzil idealnie. Zmodyfikowałem lekko przepis dodając rodzynki, truskawki zamiast malin oraz galaretke na topie. Sernik nie jest suchy i z tym spotem jest normalnie genialny. Na dodatek jest bardzo łatwy do zrobienia. Polecam każdemu!!! 🙂

    Pozdrawiam
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/07/1008877_673780235970331_1738321876_o.jpg[/img]

  • okropnie mi wyszedl. Jestem z ameryki i sobie temperature na celciusza convertowalam. Spalil mi sie caly dol. gora mi tak urosla i jeszcze byla nie dopieczona. Caly przepis czytalam tak jak jest, ale w kazdym przepisie DOBRYM to piwinien czlowiek powiedziec zeby czyms folie aluminowa spryskac. Wszystko mi sie przylepilo. DO dupy ten sernik, szkoda ze w video nie pokazalas jak wyglada jak sie otwiera oven….tylko zdjecie. Dzieki 20$ dolarow na wszystko poszlo w bloto.

    • Nie, bo to wysoki sernik w małej tortownicy i pieczony w niskiej temperaturze. Ale przy większej można piec krócej, np. 1 godzinę, a potem kolejną godzinę po prostu trzymać go w zamkniętym, wyłączonym piekarniku jeśli jeszcze nie będzie ścięty.

  • Cześć! Chciałam zapytać czy do sernika będzie dobry ser ”Idealny do serników” o konsystencji powiedzmy serka Danio? Czy musi być koniecznie twaróg?
    Pozdrawiam, Kamila.

  • zrobiłam ten sernik i wychodzi mega!!!wreszcie umiem zrobić sernik a do tego nie jest cięzki i bardzo kaloryczny, dziekuje za przepis juz niedługo zrobie go z pierwszymi truskawkami:)

  • [..YouTube..] zrobiłam ten sernik i wychodzi mega!!!wreszcie umiem zrobić sernik a do tego nie jest cięzki i bardzo kaloryczny, dziekuje za przepis juz niedługo zrobie go z pierwszymi truskawkami:)

  • Wydaje mi się, że 3/4 szklanki cukru wystarczy, jest on dość słodki. Wypróbowałam właśnie przepis, wyszedł fajny i puszysty 🙂 Dzięki za przepis 🙂

  • Droga Dorotko,

    właśnie pieczę sernik na herbatnikowo – czekoladowo – karmelowym spodzie. Zmodyfikowałam tylko wierzch – w związku iż jesteśmy teraz poza sezonem na maliny – rozmroziłam truskawki, zmiksowałam z 2 łyżkami cukru, dzięki temu mam mus truskawkowy. Na wierzch wyłożyłam po łyżeczce wspomniany mus i wykałaczką wykonałam kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki. Rewelacyjnie to wygląda.

    W każdym bądź razie, masę twarogową i spód bazowałam na tym przepisie i Dorotko, choć jeszcze się piecze, czuję już niepohamowaną radość z powodu tego sernika…

  • Myślę, że przy tak dużej tortownicy przy podwójnej porcji składników czas pieczenia będzie taki sam.

  • Hej , mam pytanie! Mam tortownice 28 cm. Chcialbym zrobic grubszy sernik. Czy jesli zrobie go z porcji podwojnej ,bede musial piec go dluzej? Pzdr

  • [..YouTube..] Hej , mam pytanie! Mam tortownice 28 cm. Chcialbym zrobic grubszy sernik. Czy jesli zrobie go z porcji podwojnej ,bede musial piec go dluzej? Pzdr

  • Kremowy sernik robilam już 2 razy i szykuję się do trzeciego, tylko że niestety wychodzi popękany i nie wiem jak temu zaradzić 🙁 wyczytalam, że lepiej nie wlączać termoobiegu? To jak go piec? od góry/od dołu czy od góry i od dołu? Szczerze mówiąc zawsze używam termoobiegu i nie wiem jak można inaczej 🙂 W każdym razie sernik, nawet popękany, jest pyszny. Polecam i pozdrawiam

    • Magdo, bardzo się cieszę, że sernik aż tak przypadł Ci do gustu :). Piekę go zawsze bez termoobiegu, na opcji góra+ dół, na drugiej półce od dołu. Termoobieg wykorzystuję do chleba, pizzy, ciasta drożdżowego (chociaż nie zawsze), bezy i biszkoptu. Sernik pęka, gdy zbyt szybko wyrasta, dlatego lepiej piec go dłużej, ale w niższej temperaturze. Gdyby przypiekał się od góry, ale nadal był niedopieczony w środku, trzeba przykryć go folią aluminiową (chropowatą stroną ku górze) albo papierem do pieczenia.

  • klikajcie w linki umieszczone w opisach pod filmami jeśli pojawia się tego typu wątpliwość – na mojej stronie są wszystkie przepisy w wersji „pisanej”. Chodzi o dodatkowe dwie godziny – piekłam sernik w małej foremce i wyszedł dość wysoki. Pieczony w niskiej temperaturze, potrzebuje więcej czasu. Jeśli foremka jest większa i ciasto będzie niższe, upiecze się szybciej. Obserwuj je w trakcie pieczenia i sprawdzaj drewnianym patyczkiem :).

  • [..YouTube..] klikajcie w linki umieszczone w opisach pod filmami jeśli pojawia się tego typu wątpliwość – na mojej stronie są wszystkie przepisy w wersji „pisanej”. Chodzi o dodatkowe dwie godziny – piekłam sernik w małej foremce i wyszedł dość wysoki. Pieczony w niskiej temperaturze, potrzebuje więcej czasu. Jeśli foremka jest większa i ciasto będzie niższe, upiecze się szybciej. Obserwuj je w trakcie pieczenia i sprawdzaj drewnianym patyczkiem :).

  • [..YouTube..] @hebronima klikajcie w linki umieszczone w opisach pod filmami jeśli pojawia się tego typu wątpliwość – na mojej stronie są wszystkie przepisy w wersji „pisanej”. Chodzi o dodatkowe dwie godziny – piekłam sernik w małej foremce i wyszedł dość wysoki. Pieczony w niskiej temperaturze, potrzebuje więcej czasu. Jeśli foremka jest większa i ciasto będzie niższe, upiecze się szybciej. Obserwuj je w trakcie pieczenia i sprawdzaj drewnianym patyczkiem :).

  • kiepsko słychać, mam nadzieję ,że chodziło o wstawienie ciasta jeszcze na pół godziny? bo słychać było „wstawiamy do piekarnika jeszcze na 2 godziny” 😀

  • [..YouTube..] kiepsko słychać, mam nadzieję ,że chodziło o wstawienie ciasta jeszcze na pół godziny? bo słychać było „wstawiamy do piekarnika jeszcze na 2 godziny” 😀

  • Jutro przymierzam się do zrobienia tego sernika mam już wszystko kupione, jedynie mam problem z tortownicą bo jest troszkę większa ~27 cm i tu pytanie. Czy spód nie wyjdzie zbyt „cienki”? Ewentualnie myślałem aby dodać więcej herbatników bo z batonami boję się przesłodzić 🙂

    • Seba, rzeczywiście, spód może wyjść trochę za cienki. Jak na mój gust, powinieneś dać 9 batonów, 200 g herbatników i niewiele ponad 1/3 kostki masła. Do tego 1,5 kg sera i resztę składników na ciasto możesz zwiększyć proporcjonalnie albo zrobić ciasto z 1 kg sera i wyjdzie niższe niż moje, które było dość wysokie. Jeśli nie masz dodatkowych batonów, daj jeszcze więcej herbatników i też będzie dobrze :).

      • Właśnie się piecze 😉
        Dałem 8 batonów i 200 gram herbatników. Masa jest na 1kg sera. Piecze się już 30 minut i czyli 15 na 180 i skręciłem piekarnik na 120 i już powolutku zaczyna rosnąć. Piekę bez termoobiegu i tylko od dołu, mam nadzieję że nie spali się i że zakalec też nie wyjdzie 😛

        • W serniku zakalca nie będzie :). Jeśli środek będzie niedopieczony, nie zwiększaj już temperatury tylko trzymaj po prostu dłużej w piekarniku. Od góry może się nie piec, dół powinien wystarczyć. I studzenie przy otwartych drzwiczkach, wtedy za szybko nie opadnie. Trzymam kciuki :).

  • dobre zakończyłem przepis przed chwilą takze dałem twixy zrób jeszcze sernik z flakami ludzkmi nie no żartuje ale przepis ok i sory za ortografie

  • [..YouTube..] dobre zakończyłem przepis przed chwilą takze dałem twixy zrób jeszcze sernik z flakami ludzkmi nie no żartuje ale przepis ok i sory za ortografie

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia dobre zakończyłem przepis przed chwilą takze dałem twixy zrób jeszcze sernik z flakami ludzkmi nie no żartuje ale przepis ok i sory za ortografie

  • Sernik pyszny, ale radzę robić wieczór wcześniej – bardzo długo stygnie. Podawałam gościom jeszcze ciepły – też zachwalali, ale wydaje mi się, że schłodzony jest o niebo lepszy! Wyszedł niemal tak samo piękny jak na zdjęciu 🙂

  • Fajnie, że i Tobie się udał i smakował. Może to i dobrze, że spód bez batonów, bo dzisiaj jedna osoba na stronie zwróciła uwagę, że dla niej trochę za słodko. Ale to już kwestia tego co kto lubi – jedni przepadają za mało słodkimi, inni jedzą masę kajmakową z puszki 😉

  • [..YouTube..] Fajnie, że i Tobie się udał i smakował. Może to i dobrze, że spód bez batonów, bo dzisiaj jedna osoba na stronie zwróciła uwagę, że dla niej trochę za słodko. Ale to już kwestia tego co kto lubi – jedni przepadają za mało słodkimi, inni jedzą masę kajmakową z puszki 😉

  • [..YouTube..] @Canditti Fajnie, że i Tobie się udał i smakował. Może to i dobrze, że spód bez batonów, bo dzisiaj jedna osoba na stronie zwróciła uwagę, że dla niej trochę za słodko. Ale to już kwestia tego co kto lubi – jedni przepadają za mało słodkimi, inni jedzą masę kajmakową z puszki 😉

  • Jeeeejjj bardzo Ci dziękuję za ten przepis!Sernik wyszedł PRZE PRZE PRZECUDOWNY!!!W tej chwili to mój ulubiony sernik:)) Tylko, że dałam batoników, a zrobiłam spód z herbatników. nie wyobrazam sobie jakie może być dobre z batonikami…Mmm pychotka:)

  • [..YouTube..] Jeeeejjj bardzo Ci dziękuję za ten przepis!Sernik wyszedł PRZE PRZE PRZECUDOWNY!!!W tej chwili to mój ulubiony sernik:)) Tylko, że dałam batoników, a zrobiłam spód z herbatników. nie wyobrazam sobie jakie może być dobre z batonikami…Mmm pychotka:)

  • Bardzo się wobec tego cieszę. Fajnie, że się udał i że smakował. A ja właśnie podjadam torcik bezowy z truskawkami i chyba za chwilę będę musiała iść po nim pobiegać ;).

  • [..YouTube..] Bardzo się wobec tego cieszę. Fajnie, że się udał i że smakował. A ja właśnie podjadam torcik bezowy z truskawkami i chyba za chwilę będę musiała iść po nim pobiegać ;).

  • [..YouTube..] @aneczkasti19 Bardzo się wobec tego cieszę. Fajnie, że się udał i że smakował. A ja właśnie podjadam torcik bezowy z truskawkami i chyba za chwilę będę musiała iść po nim pobiegać ;).

  • sernik wyszedł przepyszny…naprawdę polecam… palce lizać:) będę się starać jak najczęściej korzystać z Twoich przepisów,….zostawię zawsze komentarz jak mi poszło:)….ale jak na razie jest SUUUUUPEEERRRR SSSSMAAAACCCZZZNIE!!!! dziękuje:*

  • [..YouTube..] sernik wyszedł przepyszny…naprawdę polecam… palce lizać:) będę się starać jak najczęściej korzystać z Twoich przepisów,….zostawię zawsze komentarz jak mi poszło:)….ale jak na razie jest SUUUUUPEEERRRR SSSSMAAAACCCZZZNIE!!!! dziękuje:*

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia sernik wyszedł przepyszny…naprawdę polecam… palce lizać:) będę się starać jak najczęściej korzystać z Twoich przepisów,….zostawię zawsze komentarz jak mi poszło:)….ale jak na razie jest SUUUUUPEEERRRR SSSSMAAAACCCZZZNIE!!!! dziękuje:*

  • Piecze się już 45 minut – troszkę rośnie – czekam na efekt – napiszę info jak wyszedł i jak smakował – nie mogę się doczekać – hehe!

      • Witam, wyszedł i smakował!! Jadło go ze mną 9 osób i wszyscy zachwyceni!!! Ale po kolei – piekłam jak w przepisie na początku 180st. – 15 min. i 120st. i 2 godziny, ale po 1,5 godziny w 120st. wyrósł na 4 centymetry ponad torpownicę, rozkawałkował się oczywiście i trochę się bałam, ale podczas studzenia jeszcze w otwartym piekarniku zaczął opadać i w efekcie był dokładnie na wysokości brzegów blachy. Nie wiem, czy tak się dzieje czy może za dużo sera dodałm (1kg.). Efekt świetny mimo braku malin – nie wykończyłam go, bo upiekłam wieczorem i dopiero w nocy znalazł sie w lodówce, a rano zabrałam do pracy i nie było czasu na dekorcje. Następny będzie z malinami i spodem z marsów …. już mnie to ciekawi.

        • A to ciekawe co sprawiło, że tak rósł jak szalony. Może termoobieg włączyłaś? Ważne, że potem osiadł jak trzeba i był ładny i wysoki. Gdybyś jeszcze miała maliny albo truskawki, nie byłoby widać pęknięć :D. I cieszę się ogromnie, że smakował :).

          • Piekłam bez termoobiegu, a truskawki były przygotowane, ale czasu brakło, smak wszystko zrekompensował!!! Oglądam ciasto z jagodami i tartę malinową i wyję do księżyca bo mam taką na nie ochotę. Zrobię wszystkie w tym miesiącu, rozpoczęłam marchewkowym i cuuuuuudooo!(komentarz dodany ;-)) pozdrawiam serdecznie.

  • Tak, wykorzystałam Twixy. Bardzo się cieszę, że przepisy i filmy przypadły Ci do gustu i zapraszam do wypróbowania tego i pozostałych :D.

  • …kochana mam pytanko jakiej firmy batoników użyłaś?twix?…wygląda przepysznie i mam zamiar też go zrobić:)dziękuję fajnie, że ktoś wrzuca takie fajniutkie przepisy:)…uwielbiam gotować:)jeszcze raz dziękuję:*

  • [..YouTube..] …kochana mam pytanko jakiej firmy batoników użyłaś?twix?…wygląda przepysznie i mam zamiar też go zrobić:)dziękuję fajnie, że ktoś wrzuca takie fajniutkie przepisy:)…uwielbiam gotować:)jeszcze raz dziękuję:*

  • podejrzewam, że okropnie dużo ;). Ale ciasto-krówka albo torcik rafaello na pewno mają jeszcze więcej ;).

  • Upiekłam sernik na Święta i wyszedł pyszny, dodałam brzoskwinie 🙂 Jedynie piekł się znacznie dłużej – prawie 3 godziny (piekłam w piekarniku z termoobiegiem). Następnym razem chyba zwiększę temperaturę. W każdym razie wszystkim polecam ten przepis!

    • Magdo, bardzo się cieszę że sernik wyszedł i jestem zaskoczona jeszcze dłuższym czasem pieczenia niż mój. Z reguły moje serniki pieką się dwa razy dłużej niż te mojej mamy i dochodzę do wniosku, że każda kuchenka piecze jak jej się podoba i trzeba ją po prostu „wyczuć”. Pamiętaj, że zawsze to lepiej, kiedy sernik piecze się dłużej niż krócej, bo przynajmniej powoli wyrośnie i nie będzie pękać.

  • wiecie co ta pani taki ma ładny głos że wszystko co powie i zrobi to jest pyszne!choć miał być by zakalec

  • Mała tortownica, wysoki sernik, niska temperatura pieczenia, żeby się nie zrumienił. W większej tortownicy pewnie upiecze się szybciej, nawet w godzinę.

  • [..YouTube..] @pepsysxd Mała tortownica, wysoki sernik, niska temperatura pieczenia, żeby się nie zrumienił. W większej tortownicy pewnie upiecze się szybciej, nawet w godzinę.

  • Się właśnie piecze. Z braku laku, a raczej malin, coby uzupełnić karmelowatość – poleję go karmelową polewą… 🙂 Zobaczymy, co wyjdzie…

    • No i wyszło! 🙂 Wszystkim dookoła smakowało. Ze zmian – polewa karmelowa z orzeszkami zamiast malin {syrop z cukru zredukowany do koloru bursztynowego, następnie dodany miód, esencja waniliowa i powolutku śmietana kremówka, potem to jeszcze zagęszczone, wylane już po lekkim przestudzeniu na ciasto). A do sera, do przełamania, dodany sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy… 🙂 Coś mi mówi, że dodanie cząstek pomarańczy lub mandarynek do masy serowej też by nie zaszkodziło! :)))

      [img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2010/10/sernik_z_polewa_karmelowa_kawalek.jpg[/img]

  • O mateńko… To ja go na niedzielę zrobię! Na sobotę robię szarlotkęod Majany, więcna niedzielę bedzie ten sernik 🙂
    A proszku do sernika się nie dodaje, bo niby co on ma spulchniać skoro mąki tam nie ma?

  • Dokładnie :). Wiaderko, a nawet dwa wiaderka, zawsze służą mi do ubijania różnych rzeczy za pomocą miksera :D.

  • Piękny! Też uwielbiam serniki 🙂 Na środę mam zaplanowany klasyczny wiedeński, „chodzi” za mną od kilku tygodni. Podoba mi się w tym przepisie to, że sernik jest bez proszku 🙂

    Te batoniki na spód to jakie konkretnie? Nie znam się na batonach 🙂 Braciszek podpowiada, że 3Bity by się nadawały.

    • Twixy, te mniejsze, bo, jak się ostatnio okazało, są też takie xxl. Na Naszej-Klasie jedna z Czytelniczek napisała mi, że robiła też spód do sernika na Marsach. Serniki też można piec na proszku? Ja tam wolę jak ciasto wyrasta na pianie z białek :).

  • Piękny! Też uwielbiam serniki 🙂 Na środę mam zaplanowany klasyczny wiedeński, „chodzi” za mną od kilku tygodni.

    Te batoniki na spód to jakie konkretnie? Nie znam się na batonach 🙂 Braciszek podpowiada, że 3Bity by się nadawały.

  • Piekny i pyszny sernik. Wszystko mi sie w nim podoba: i masa serowa i maliny i ten pyszny karmelowy spod 🙂 Mysle, ze przyjaciolka bedzie zachwycona 🙂

4.60 from 20 votes (20 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom