fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kaszy kuskus

Zapraszam dziś na trzecie zwycięskie danie w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Kolorowa sałatka z kaszy kuskus zaproponowana przez anecię04 to bardzo słoneczne i urocze danie.
Ponieważ cytryny kojarzą mi się z kuchnią arabską, a zwłaszcza te kiszone w soli, danie przygotowałam właśnie w skorupkach cytrynowych, idealny więc będzie orzeźwiąjący Smako-Łyk cytrynowy Żywiec Zdrój, który podkreśli smak delikatniej sałatki. – anecia04

Sałatka z kaszy kuskus zaproponowana przez Anecię04 nie jest bardzo skomplikowana w przygotowaniu, a jeśli nie macie czasu na wycinanie cytryn, można zaserwować ją w salaterce lub małych kokilkach.

Sałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kaszy kuskus z duszonymi warzywami, smaczna i pięknie pachnąca kolendrą i cytryną, serwowana w dekoracyjnych, cytrynowych skorupkach.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 45 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z kaszy kuskus
Liczba porcji: 10 porcji
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka

  • 350 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka warzywnego wywaru
  • 1 cukinia (duża)
  • ½ bakłażana (mały)
  • 250 g brokułów
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 marchew (mała)
  • 1 pietruszka (mała)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sos do sałatki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki świeżej kolendry (posiekana)
  • sól, pieprz

Cytrynowe skorupki

  • 5 cytryn (duże, wyszorowane i sparzone wrzątkiem)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Sałatka

  • Do miski wsypuję kuskus, zalewamy wrzącym wywarem i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniam kaszę widelcem. Kasza gotowa.
  • Bakłażan kroję w plastry i moczę w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie można przygotować pozostałe warzywa.
  • Obraną cebulę kroję w półksiężyce, obrany czosnek w cienkie plasterki.
  • Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki - kroję w kostkę.
  • Brokuł rozdzielam na małe różyczki. Bakłażan odsączam z wody, osuszam i kroję w kostkę.
  • Na patelni z 5 łyżkami oliwy podsmażam cebulę, czosnek i bakłażan. Czekam 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony.
  • Wrzucam pozostałe warzywa: cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Duszę pod przykryciem 10 minut.
  • Gotowe warzywa dodaję do miski z kaszą kuskus.

Sos do sałatki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umytą, osuszoną i posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz mieszam w miseczce, następnie polewam sałatkę.

Cytrynowe skorupki

  • Skórki cytryn nacinam dekoracyjnie w kształt „skorupek”.
  • Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinam nożem końcówki cytryn.
  • Napełniam skorupki sałatką i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom