fbpx
Czytasz właśnie
Curry z łososiem

Curry z łososiem

Łosoś w śmietanie

Łosoś pokrojony w kawałki wielkości jednego kęsa uduszony z dynią, ostrą pastą curry, podany z intensywnie pachnącą, świeżą kolendrą… Bardzo zaciekawił mnie ten przepis na curry z łososiem – uwielbiam ryby, a gdy przygotowałam tę potrawę, zaskoczyła mnie połączeniem ostrości z delikatną słodyczą. I ta kokosowa nutka! Gdy podamy do niego cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój, od razu wiemy, dlaczego jest piątym laureatem konkursu:

Dzisiejsze danie, to łosoś w śmietanie! Lecz całkiem nowej, bo kokosowej! Jest dynia… I ryba… I ryż sypki… chyba… Coś mi nie pasuje, czegoś tu brakuje! Ach, co dla ochłody? Łyk cytrynowej wody! ‘Łyk’, to może mało, więcej by się zdało! Jeszcze jeden – wielki! Ups… Uff… Jest jeszcze pól butelki! – kasia1977

Curry z łososiem

Curry z łososiem

Najlepsze curry z łososiem i mlekiem kokosowym oraz fasolką szparagową. Aromatyczne curry z łososia i mleka kokosowego.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: curry z łososiem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 500-700 g dyni (piżmowa lub hokkaido, po gotowaniu ma miąższ jak gotowane ziemniaki; obrana i pokrojona na kawałki)
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego (gęste)
  • 150 g fasolki szparagowej (oczyszczona i pokrojona na kawałki)
  • 1 łyżka mango chutney
  • 400 g łososia (filet bez skóry; pokrojony w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra (opcjonalnie; posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Rozgrzewamy olej w garnku i szklimy cebulę przez około 5 minut – do miękkości. Dodajemy dynię i pastę curry, dobrze mieszamy.
  • Wlewamy gęste mleko kokosowe i 150 ml wrzącej wody (zamiast gęstego mleka i wody możemy też użyć rzadszego mleczka kokosowego). Zagotowujemy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy do gotowania na około 5 minut.
  • Dodajemy fasolkę, mango chutney i przyprawiamy do smaku.
  • Dodajemy łososia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Fasolka powinna być miękka, a łosoś łatwo dzielić się na płatki.
  • Dekorujemy kolendrą, podajemy z ryżem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Curry z łososiem
Curry z łososiem
3 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom