fbpx
Czytasz właśnie
Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne

Kolorowy Meksyk w kuchni daje możliwość wielu eksperymentów, z dodatkiem czerwonej fasoli, ostrej papryki, nachos i tortilli meksykańskich. Gęsta, ostra, aromatyczna zupa, choć z gorącego Meksyku, podczas jesiennej pluchy jest świetnym daniem do postawienia na polskim stole. Chili con carne: raz, dwa, trzy… i gotowe, zwłaszcza jeśli w domu jest zapas czerwonej fasolki z puszki. Wokół unosi się zapach kminku rzymskiego i kolendry, a na stole gości apetyczne, kolorowe danie.

Zobacz też: Pomysły na dania kuchni meksykańskiej

Chili con carne nie jest trudne do wykonania, zwłaszcza jeśli mięso zmieli za nas elektryczna maszynka. Istnieje wiele możliwości przygotowania tej potrawy, z wykorzystaniem suszonego lub świeżego chili, czerwonego wina, cynamonu, gorzkiej czekolady, a nawet naturalnego jogurtu lub śmietany i zapewne, podobnie jak w przypadku polskiego bigosu, każda meksykańska pani domu ma na nie swój własny, sprawdzony przepis.

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne czyli ostre danie jednogarnkowe kuchni meksykańskiej. Pożywne chili con carne z wołowiny, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i ostrej papryczki chili oraz pomidorowego sosu, pięknie pachnące i sycące.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Meksykańska
Przepis na: chili con carne
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • ½ zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 1 puszka czerwonej fasolki (ok. 400 g; odcedzona; można zastąpić 2 szklankami ugotowanej czerwonej fasoli)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 3 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę)
  • ½ łyżeczki ostrej przyprawy chili
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 3-4 łyżki łoju wołowego (lub inny tłuszcz)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na roztopionym tłuszczu szklę cebulę.
  • Dodaję mielone mięso i podsmażam, aż lekko się zrumieni i zmięknie.
  • Dokładam paprykę i podduszam całość, aż papryka zmięknie.
  • Dodaję fasolkę i pomidory i duszę aż pomidory się rozgotują i rozpadną.
  • Doprawiamy chili con carne i duszę jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Chili con carne podaję gorące, w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, które ugasi żar ostrych przypraw.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chili con carne
Chili con carne
60 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom