fbpx
Czytasz właśnie
Paluchy z kminkiem

Paluchy z kminkiem

Paluchy z kminkiem

Paluchy z kminkiem będą miłą odmianą dla tradycyjnych, słonych paluszków, które często goszczą na stołach podczas domowych imprez. Przygotowuje się je z kruchego ciasta, bez dodatku cukru i wypieka w piekarniku. Paluchy z kminkiem mają apetyczny, złotobrązowy kolor, pięknie pachną, a intensywność aromatu można łatwo regulować dodając mniej lub więcej kminku. Z wierzchu, jeszcze przed upieczeniem, można je dodatkowo posypać gruboziarnistą solą.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze przekąski

To smaczna i prosta do zrobienia przekąska imprezowa. W nieco bardziej eleganckiej wersji można pokusić się o cieńsze rolowanie ciasta i zaplatanie warkoczy z dwóch rolek, a może nawet z trzech? Przygotowane w ten sposób, paluchy z kminkiem wyjdą jeszcze bardziej efektowne!

Kruche paluchy z kminkiem

Paluchy z kminkiem

Kruche paluchy z kminkiem czyli przekąska wytrawna na zimno, na imprezę lub do posiedzenia ze znajomymi przy piwie
4.58 z 7 ocen
Przygotowanie: 1 godzina 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Przepis na: paluchy z kminkiem
Liczba porcji: 80 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany
  • 1-3 łyżki kminku
  • szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto na różne sposoby - więcej przepisów

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do miski.
  • Dodaję masło, siekam do momentu aż z masła i mąki utworzą się nieduże grudki.
  • Dosypuję szczyptę soli i wbijam jajko i żółtko, wsypuję cały, niezmielony kminek.
  • Wlewam śmietanę i zagniatam ciasto (kruchego ciasta nie należy zagniatać zbyt długo; zagniatanie powinno potrwać 2-3 minuty). Ciasto chłodzę w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  • Paluchy wykładam na blaszce nasmarowanej masłem i piekę w piekarniku w temperaturze ok. 200 °C, na rumiano.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kruche paluchy z kminkiem
Kruche paluchy z kminkiem
9 komentarzy
4.58 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom