Paluchy z kminkiem będą miłą odmianą dla tradycyjnych, słonych paluszków, które często goszczą na stołach podczas domowych imprez. Przygotowuje się je z kruchego ciasta, bez dodatku cukru i wypieka w piekarniku. Paluchy z kminkiem mają apetyczny, złotobrązowy kolor, pięknie pachną, a intensywność aromatu można łatwo regulować dodając mniej lub więcej kminku. Z wierzchu, jeszcze przed upieczeniem, można je dodatkowo posypać gruboziarnistą solą.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze przekąski
To smaczna i prosta do zrobienia przekąska imprezowa. W nieco bardziej eleganckiej wersji można pokusić się o cieńsze rolowanie ciasta i zaplatanie warkoczy z dwóch rolek, a może nawet z trzech? Przygotowane w ten sposób, paluchy z kminkiem wyjdą jeszcze bardziej efektowne!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany
- 1-3 łyżki kminku
- szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto na różne sposoby - więcej przepisów
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam do miski.
- Dodaję masło, siekam do momentu aż z masła i mąki utworzą się nieduże grudki.
- Dosypuję szczyptę soli i wbijam jajko i żółtko, wsypuję cały, niezmielony kminek.
- Wlewam śmietanę i zagniatam ciasto (kruchego ciasta nie należy zagniatać zbyt długo; zagniatanie powinno potrwać 2-3 minuty). Ciasto chłodzę w lodówce przez ok. 1 godzinę.
- Paluchy wykładam na blaszce nasmarowanej masłem i piekę w piekarniku w temperaturze ok. 200 °C, na rumiano.
Ja mam chyba dwie lewe ręce …. Ciasto po zagnieceniu a przed lodówka jaka powinno mieć konsystencje ? Taka sama jak na filmiki juz po wyjęciu z lodówki cZy rzadkie ? Bo u mnie jest rzadkie ….
Konsystencja taka jak w 1:01 w filmie :). Jeśli wyszło za rzadkie to więcej mąki mu trzeba :).
Dzięki za odpowiedź 🙂 musiałąm nie zauważyć z wrażenia 😉 ja trzymałam jakieś 20 min, przepis rewelacyjny, nie możemy się od nich oderwać!! 🙂
nie doczekałam się na odpowiedź i zrobiłam, przepyszne!!! 🙂
Jak długo pieczemy paluchy?
Ok. 15 minut, ale obserwuj jak wyglądają, bo zbyt jasne będą niedopieczone.
Zobaczyć uśmiech Doroty na zakończenie wstępu – bezcenne:)
Sezamem, makiem… Można też nie dodawać nic do środka do ciasta tylko posypać paluchy po wierzchu.
Czym można zastąpić kminek w tym przepisie? Akurat za kminkiem nie przepadam.