Uwielbiam marchewkę z groszkiem. Jako dziecko godzinami przebywałam w ogródku i czekałam, aż dojrzeją moje ulubione owoce i zielony groszek. Codziennie sprawdzałam strączki, a gdy wreszcie dojrzały, szybko zjadałam zawartość, zanim ktokolwiek inny mógłby go zerwać. Z czasem moja miłość do groszku przerodziła się w nowe uczucie: marchewka z groszkiem – delikatnie słodka, o pięknym, pomarańczowo-zielonym kolorze, cieszy moje podniebienie, kiedy przygotowuję jeden z klasycznych, polskich obiadów.
Zobacz też: Pomysły na inne dodatki do głównych dań
Marchewka z groszkiem to bardzo ładny i smaczny dodatek do drugich dań. Szczególnie pasuje do kurczaka, np. do kotletów de volaille. Sprawdzi się też jako ciepłe danie kolacyjne, choć osobiście mogłabym zjeść cały garnek samej marchewki z groszkiem również na obiad.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 marchewki (średnie; pokrojone w kostkę)
- 200 g groszku (świeży lub mrożony)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki + kilka łyżek wody (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i solą.
- Dodajemy marchewkę, mieszamy dokładnie, żeby masło rozprowadziło się po wszystkich kawałkach. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.
- Dodajemy groszek, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
- Opcjonalnie dodajemy łyżkę mąki rozrobioną w kilku łyżkach wody, dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.
Wartości odżywcze
Jak smakuje Wam groszek z marchewką? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy to także Wasze miłe wspomnienie jedzenia z dzieciństwa :).
Groszek z marchewką to najlepszy dodatek do obiadu zwłaszcza do dań z kurczaka.
@John Rambo bardzo fajny pomysł :).
a ja jeszcze lamie smak szczypta cynamonu i chili. sprobujcie
Za mały nóż masz.
Czy można robić to bez masła? albo czy masło można zastąpić smarowidłem? ;P
Można zamiast masła użyć np. oliwy albo oleju kokosowego czy innego tłuszczu, który nie popsuje smaku warzyw.
Uwielbiam marchewkę z groszkiem tylko nigdy mi nie wychodzila tak jak mojej babci ale teraz sprobuje z tym przepisem.
Taki maly nozyk:)
Tak, tylko też ją trzeba będzie przykryć :).
a czy mozna na patelni to robic??
super też tak robię
nie mogę tak pokroić mojej marchewki ,kiszonego ogóra zjem
Właśnie przed chwilą zrobiłam :)) wygląda pysznie!! Super prezentuje się z kotletami sojowymi i ziemniaczkami, idę zajadać! Przepis mistrzowski!
pychotka 🙂 uwielbiam …. i polecam ;D
Uwielbiam!!!!, jak zrobie taki rondelek do obiadu, mimo,iż sama go pochłaniam, (moje córki juz sie przejadly niestety), na kolacje koniecznie go wykańczam i do tego kanapeczka z masełkiem:)))
A jeszcze jadlam bardzo dobra marchewkę z pietruszka i selerem starta na plasterki, i dodatki takie same, naprwawde mniammm i polecam:)) Pozdrawaim serdecznie
Nie 🙂
[..YouTube..] @TigerkaThe Nie 🙂
Przepis taki sam jak mój z tym że ja jeszcze dodaję łyżkę słodkiej śmietany. A co do ilości, to ja robię z 2 kg marchewki, wszystko krojone nożem.Roboty mnóstwo ale warto.
Ze śmietaną nie próbowałam, ale podejrzewam, że będzie równie smacznie :).
@Jeferiaz Dużym, ostrym nożem nie jest tak trudno. A ja się porwałam na mały ;).
[..YouTube..] @Jeferiaz Dużym, ostrym nożem nie jest tak trudno. A ja się porwałam na mały ;).
[..YouTube..] Marchewka to prawdziwy złośnik podczas krojenia. Fajny przepis 🙂
Wbrew pozorom nie trwało to tak długo. To tylko 4 marchewki, kroiłam kilka minut :).
[..YouTube..] Wbrew pozorom nie trwało to tak długo. To tylko 4 marchewki, kroiłam kilka minut :).
[..YouTube..] @michalina1310 Wbrew pozorom nie trwało to tak długo. To tylko 4 marchewki, kroiłam kilka minut :).
ciekawi mnie ile zajęło Ci pokrojenie tej marchewki Dorotko 😀
[..YouTube..] ciekawi mnie ile zajęło Ci pokrojenie tej marchewki Dorotko 😀
Uwielbiam taka marchewke.Zazwyczaj jednak robie ja w parowarze.
[..YouTube..] Uwielbiam taka marchewke.Zazwyczaj jednak robie ja w parowarze.
w moim domu uwielbiana! 🙂
@Agnieszka ja z kolei kiedyś dorzuciłam uprażone orzeszki ziemne do pesto z bazylii, też rewelacja :). Bardzo fajnie smakują też z kurczakiem z papryką: http://dorota.in/kurczak-z-papryka-i-orzechami/
Kiedyś do marchewki dorzuciłam garść orzeszków ziemnych ( bo tak zostało trochę w torebce)- wyszło pyyyszne
ale masakra z tym krojeniem marchewki…
[..YouTube..] ale masakra z tym krojeniem marchewki…
UWIELBIAM 😉
🙁 a ja nie lubię marchewki z groszkiem.
@Ania nie omieszkam wypróbować 🙂 @Leokadia ale cukru już wtedy nie dodajesz, czy też na lekko słodko?
Polecam marchewkę pokrojoną w słupki, ugotowaną „al-dente” ;)), z odrobiną masła i posypaną bazylią :)))
to kwestia smaku, ale kiedyś dodawałam trochę cukru i była ok, teraz raczej nie dodaję cukru, jak mi czegoś brakuje w smaku dodaje nieco fruktozy
a ja lubię marchewkę z groszkiem z dodatkiem kminku:-)
ja mam to samo 😀
Klasyk 🙂 Ja też bardzo lubię.
[..YouTube..] Klasyk 🙂 Ja też bardzo lubię.