fbpx
Czytasz właśnie
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie są jednym z charakterystycznych dań kuchni polskiej, które często gościło na stole w moim rodzinnym domu. Pomagałam mamie w ich przygotowaniu, szczególnie w tej „trudnej” czynności, jaką było robienie zagłębień w uformowanych kluskach i przykrywanie ich ściereczką. Kluski śląskie podawało się u nas w wersji białej (na Śląsku jada się też czarne kluchy, z modrą kapustą i roladą), wyłącznie z ugotowanych ziemniaków. Były jednym z obowiązkowych dodatków do kotletów mielonych, ale ja najbardziej lubiłam je jako samodzielne danie, bez mięsa, polane gęstą śmietaną.

Zobacz też: Pomysły na sosy i kotlety

Kluski śląskie przez ostatnich kilka lat zniknęły z mojego jadłospisu. Próbując wielu nietypowych potraw, eksperymentując w kuchni, zapomniałam, że czasem to, co dobre, wcale nie musi być skomplikowane i pochodzić z daleka. Dziś przywołuję kolejny smak z dziecięcych lat i kosztuję smacznych klusek śląskich, zwanych na Śląsku gůmiklyjzami.

Zobacz też
Karp w galarecie

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie

Kluski śląskie - najlepszy przepis krok po kroku. Miękkie, delikatne kluski śląskie bez jajek lub z dodatkiem jajka.
4.67 z 6 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 275kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (skrobia ziemniaczana) (proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1)
  • 1 jajko (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Są różne szkoły przygotowania klusek śląskich białych – jajko w jednych domach jest dodawane, w innych nie i każdy sobie może zadecydować które kluski smakują mu lepiej :).
Kluski śląskie można odgrzewać - wyjęte z lodówki lub zamrażalnika należy włożyć do zimnej wody, zagotować i trzymać na ogniu, pod przykryciem, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować ziemniaki

Jak zrobić

  • Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, studzę i mielę w maszynce.
    Ziemniaczane ciasto na pierogi i knedle - krok 1
  • Płasko ugniatam ziemniaki w misce, dzielę na 4 części, jedną część wyjmuję.
    Kluski śląskie - przepis - krok 2
  • W wolne miejsce po części ziemniaków wsypuję mąkę i, opcjonalnie, wbijam jajko.
    Kluski śląskie - przepis - krok 3
  • Zagniatam ciasto, aż będzie odrywać się od ręki.
    Kluski śląskie - przepis - krok 4
  • Z ciasta formuję niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatam w każdej niedużą dziurkę.
    Kluski śląskie przed gotowaniem
  • Wrzucam kluski do osolonego wrzątku, mieszam, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymam na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty.
    Kluski śląskie - przepis - krok 6
  • Odcedzam i przekładam na talerz. Serwuję gorące.
    Kluski śląskie - przepis - krok 7

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 275kcal (14%) | Carbohydrates: 62g (21%) | Białko: 7g (14%) | Sód: 44mg (2%) | Potas: 1188mg (34%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 20.9mg (25%) | Wapń: 83mg (8%) | Żelazo: 6.1mg (34%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kluski śląskie podajemy gorące, bezpośrednio po przyrządzeniu. Można polać je masłem, śmietaną lub sosem grzybowym (np. sosem kurkowym) albo mięsnym.

Kluski śląskie z sosem grzybowym
Kluski śląskie z sosem grzybowym
204 komentarze
  • Dziękuje za przepis 🙂
    Czy na Twoim kanale znajdzie się filmik z przygotowania gnocchi?
    Bardzo lubię patrzeć jak gotujesz, widzę wtedy np. konsystencję ciasta,technikę kulania widelcem.

    • Nigdy ich nie robiłam. Wiem tylko, że przygotowuje się je z 1 kg ziemniaków o różowej skórce (ugotowane w mundurkach, obrane i przeciśnięte przez praskę lub zmielone), do tego 300 g mąki pszennej typ 00 czyli taka jak do włoskiej pizzy (najdrobniejszy przemiał) i 1 duże lub 2 małe jajka. To takie nasze kopytka, ale mniejsze i po pokrojeniu kulane widelcem. Włosi robią je też w wersjach smakowych: z dyni, albo z ziemniaków ze szpinakiem.

  • kaś Ty na Śląsku widziała płaskie kluski z dziurami??…chyba u goroli…przepis jest dobry ino kluski są okrągłe a nie płaskie z jakąś dziurą..

  • co za mądry kazał dać jajko?!!!
    ciasto nie chce przestać się lepić mimo że już dosypałem chyba 2 x tyle mąki ile powinno być !!!
    nic już z tego nie będzie.

    • Skoro miało dobrą konsystencję bez jajka, to warto było już je tak zostawić :). Takie rzadsze ciasto można uratować: usmażyć na patelni i wyjdzie z niego coś na kształt kotletów ziemniaczanych albo wrzucać na wrzątek za pomocą łyżki, jak kluski kładzione.

  • świetnie! super przepis, niewiele przy tym schodzi czasu co ważne:)) Kiedys jak robilAm to bardzo dlugo- NAJLEPIEJ jest przygotowac ziemniaki poprzedniego dnia żeby juz byly ostudzone i wtedy szybciutko wszystko wychodzi 🙂 Pozdrawiam!!

  • Doroto, bardzo proszę Cię o radę!
    Zrobiłem dzisiaj kilka klusek śląskich. W sumie nie kilka, tylko kilkanaście za dużo. Ciasto jest w porządku, przepis absolutnie wspaniały, wypróbowałem go już drugi raz. Problem w tym, że tak jak wspomniałem klusek wyszło mi trochę za dużo. Czy można je zamrozić lub przechować w lodówce dzień lub dwa? W internecie spotykam się z różnymi opiniami, m.in. że zamrożone śląskie wrzucone bezpośrednio z zamrażarki rozpadają się i rozgotowują. Proszę więc o Twoją pomoc 🙂 Z góry dzięki!

  • Moja babcia takie ugotowane mrozila,wyjmowala i smazyla na oleju jako rodzaj plasterkow.Ja nigdy nie robilam ,dzis bede probowac robic.Nie pamietam dobrze czy nie gotowala ich takze po odmrozeniu.Mozna dodac mniej maki to nie beda takie twarde podobno nastepnego dnia.

  • prosze napisac co zrobic z ugotowanymi kluskami slaskimi na drugi dzien ,zostalo dosyc duzo ,goscie nie zjedli, czy mam ich wyrzucic do kosza czy mozna ich odzyskac na jadalne? bardzo prosze.Dzekuje.

      • Ja nigdy nie wyrzucam ugotowanych klusek, trzymam w lodówce a na drugi dzień kroję je na połówki lub ćwiartki i smarze na masełku na złoty kolor-pycha. Pyszny dodatek do obiadu nawet jeśli już sosu nie zostało z poprzedniego dnia.

  • Mam takie pytanie nie wiecie może czy kluski śląskie można zamrażać a przy jakiejś okazi je odmrozić i z czymś podać????

  • A mi nigdy nie chca wyjsc nie wiem, moze dlatego ze zawsze dodaje make pszenna? Ciagle jakies rozgotowane ;/ Juz nie wiem co robie nie tak ;/

  • Dla mnie kluski śląskie najlepsze są w towarzystwie pieczeni- np. schabu ze śliwką, do tego gęsty, ciemny sos mięsny z dodatkiem borowików. W moim domu obiad „niedzielny”. PYCHOTA

  • Witam zaznacz ,,Pozytywne ,ale znane najbardziej na śląsku, do tego modro kapusta i rolada..Dziedzielny obiadek pychotka. Pozdrawiam cieplutko

  • Jakieś takie w dodatku w smaku ostatnio słabe. Tylko raz trafiłam na smaczne, młode ziemniaki i dopóki sobie nie przywiozę od babci z pola to chyba nie warto w ogóle kupować ich u mnie na osiedlu :(.

  • [..YouTube..] Jakieś takie w dodatku w smaku ostatnio słabe. Tylko raz trafiłam na smaczne, młode ziemniaki i dopóki sobie nie przywiozę od babci z pola to chyba nie warto w ogóle kupować ich u mnie na osiedlu :(.

  • Znalazlam odpowiedz co powoduje ze ziemniaki czernieja
    ale nie wiem wciaz dlaczego juz tego sie nie spotyka
    Proces ten
    związany jest z działaniem obecnej w bulwach ziemniaka oksydazy polifenolowej —
    enzymu! O polifanolach mowi sie ze chronia mozg przed starzeniem i chronia przed rakiem.
    No to teraz juz nie chronia :-)))

  • [..YouTube..] Znalazlam odpowiedz co powoduje ze ziemniaki czernieja
    ale nie wiem wciaz dlaczego juz tego sie nie spotyka
    Proces ten
    związany jest z działaniem obecnej w bulwach ziemniaka oksydazy polifenolowej —
    enzymu! O polifanolach mowi sie ze chronia mozg przed starzeniem i chronia przed rakiem.
    No to teraz juz nie chronia :-)))

  • NO i jak tam ? Komu udalo sie zdobyc takie dobre ziemniaki co czarnieja (dokladniej najpierw robily sie zolte pomaranczowe wreszcie szarzaly nawet 10-25 minutach? Mieszkam w Szwajcarii i od lat takich nie widzialam a specjalnie prubuje rozne gatunki nawer te na jarmarkach z jarzynami (à l’anciene) starych odmian.
    A przeciez w Polsce mialam az czarne paznokcie i skore na kciukach i wskazujacych palcach.
    Jest jasne ze „cos tu zmodyfikowano” i zaprzestano starych odmian. Tym nowym brakuje czegos

  • [..YouTube..] NO i jak tam ? Komu udalo sie zdobyc takie dobre ziemniaki co czarnieja (dokladniej najpierw robily sie zolte pomaranczowe wreszcie szarzaly nawet 10-25 minutach? Mieszkam w Szwajcarii i od lat takich nie widzialam a specjalnie prubuje rozne gatunki nawer te na jarmarkach z jarzynami (à l’anciene) starych odmian.
    A przeciez w Polsce mialam az czarne paznokcie i skore na kciukach i wskazujacych palcach.
    Jest jasne ze „cos tu zmodyfikowano” i zaprzestano starych odmian. Tym nowym brakuje czegos

  • Ha, ha, ha, ale się uśmiałam z tych wszystkich komentarzy. Pierwszy raz widzę takie przepychanki na blogu kulinarnym, choć może wielką znawczynią nie jestem. Troszkę luzu nie zaszkodzi ludzie. Mieszkam za granicą i tutaj poznałam rodowitych Ślązaków i jadałam u nich przepyszne kluski. Wszyscy dają jajo.Kluseczki wychodzą gładkie i sprężyste (mi niestety troszkę gorsze, ale dopiero się uczę). Dodam, że tu ciężko o ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Pozdrawiam wszystkich, którzy piszą śląską gwarą, uwielbiam czytać 🙂 I nie twierdzę, że bez jaja są niedobre 😉

    • Myślę, że niektórzy po prostu zapominają, że Śląsk jest duży i dzieli się na Górny i Dolny, a poza tym – co za różnica? Tak się wszyscy spierają o prawdziwość tych klusek jakby co najmniej była to sprawa wagi państwowej ;). Ciekawe czy ktoś z tu komentujących byłby w stanie podać przepis na „jedyne, słuszne i prawdziwe pierogi ruskie”, to dopiero wyzwanie, a nie jakieś tam zwykłe kluski ;)))). Szkoda, że nie wszyscy są tak wyluzowani jak my :).

      • to chyba taka polska tradycja:), jak coś innym wyjdzie, to trzeba to jakoś skrytykować.
        Co do świeżości klusek, to zostawiłam sobie na dziś kilka, ale czytam, że nie bardzo się będą nadawać :(.Wczoraj wyszły mi bardzo smaczne i ładne, gładziutkie. Dzieci zjadły ze smakiem, co jest ogromnym sukcesem, bo wcale nie jedzą klusek 😀 Robiłam z jajem, następnym razem zrobię bez 😉 Porównam i wybiorę ulubioną wersję. Czy można zamrozić surowe kluski?

          • Ja kluseczki zamrażam gdy mi zostanie więcej, tylko takie które nie były gotowane. Wkładam je na dno szuflady w zamrażarce, gdy ztwardnieją- zamarzną wkładam wszystkie do foliowego woreczka. Notomiast gdy po pewnym czasie chcę je ugotowąć to po prostu wyciągam z zamrażarki i gotuje tak jak zwykle.

  • @milenasymilenasy @MegaMat84 przywołuję Was do porządku zanim Wam się dyskusja wymknie spod kontroli :).

  • [..YouTube..] @milenasymilenasy @MegaMat84 przywołuję Was do porządku zanim Wam się dyskusja wymknie spod kontroli :).

  • Nie potrafię się zdecydować bo uwielbiam oba dania :))
    Mało tego nawet dziś miałam kluski śląskie na obiadek :))))
    pychotka 🙂

  • Ja jestem kucharzem samoukiem, nie wiem o co Ci chodzi, ze sie tak bulwersujesz, wyluzuj sie troche, zapal jointa i rozwesiel sie dziewczyno zycie jest zbyt krotkie 🙂 Ja kiedys zrobilem ta potrawe nigdy o niej nawet nie wiedzac albowiem od 10 go roku zycia nie mieszkam w Polsce,dopiero sie pozniej dowiedzialem, ze to co zrobilem nazywa sie kluskami slaskimi :).Ach Polacy, niesamowity narod, jestes tego niesamitym przykladem.Pozdrawiam was wszystkich slazakow

  • Kluski Ślonski robi sie z jajcym a dziura robi sie małym palcym… Do tego rolada po sztygarsku i modro kapusta… Prosza was gorole o niy wypowiadani sie na tymat klusek…

  • Otworz troche sie na swiat 🙂 „Kuchnia powinna byc filozofia, a nie przepisem”, Marco Pierre-White, tworca wspolczesnej gastronomii brytysjskiej. Pozdrawiam 🙂

  • zly bo inny od Twojego?? Zawsze zadziwia mnie ignorancja u pewnych ludzi…a takze niesamowie przywiazanie do jajka w kuchni polskiej…ja robie jak ta Pani. Trzeba tez pamietac , ze kazda odmiana ziemniakow jest inna. W kraju gdzie mieszkam gdy kupuje sie ziemniaki jest zawsze rozpiska do czego najlepiej sie nadaja, niestety w Polsce jest inaczej i niby wszystkie ziemniaki sa takie same, a tak nie jest. Polecam zrobic kluski ze slodkich ziemniakow, pyszne 🙂

  • [..YouTube..] Kluski Ślonski robi sie z jajcym a dziura robi sie małym palcym… Do tego rolada po sztygarsku i modro kapusta… Prosza was gorole o niy wypowiadani sie na tymat klusek…

  • [..YouTube..] Ja jestem kucharzem samoukiem, nie wiem o co Ci chodzi, ze sie tak bulwersujesz, wyluzuj sie troche, zapal jointa i rozwesiel sie dziewczyno zycie jest zbyt krotkie 🙂 Ja kiedys zrobilem ta potrawe nigdy o niej nawet nie wiedzac albowiem od 10 go roku zycia nie mieszkam w Polsce,dopiero sie pozniej dowiedzialem, ze to co zrobilem nazywa sie kluskami slaskimi :).Ach Polacy, niesamowity narod, jestes tego niesamitym przykladem.Pozdrawiam was wszystkich slazakow

  • [..YouTube..] @milenasymilenasy
    Ja jestem kucharzem samoukiem, nie wiem o co Ci chodzi, ze sie tak bulwersujesz, wyluzuj sie troche, zapal jointa i rozwesiel sie dziewczyno zycie jest zbyt krotkie 🙂 Ja kiedys zrobilem ta potrawe nigdy o niej nawet nie wiedzac albowiem od 10 go roku zycia nie mieszkam w Polsce,dopiero sie pozniej dowiedzialem, ze to co zrobilem nazywa sie kluskami slaskimi :).Ach Polacy, niesamowity narod, jestes tego niesamitym przykladem.Pozdrawiam was wszystkich slazakow

  • Ja robię identycznie!!! Nie dodaję żadnych jajek, masła itp. Niekiedy ziemniaki są bardziej
    ” soczyste” i wtedy wystarczy dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Podaję najczęściej z bitkami wołowymi, buraczkami lub modrą kapustą:))

  • [..YouTube..] @MegaMat84
    A wsadzaj sobie do klusek nawet i trociny jak lubisz eksperymentowac i taki z ciebie filozof kuchenny. Ja tylko chciałam napisac jak kluski robią slaskie gospodynie. Zreszta prawdziwe kluski śląskie toi tak są PYZY( zapytajcie rodowitych ślązaków)…możecie się z tą wypowiedzią nie zgadzać ale to wtedy będzie znaczyło że byliście „edukowani” tzw. systemem warszawskim, w którym ktoś kto nie miał zielonego pojęcia i w ten sposób tak to nazwał bo mu sie ze śląskiem kojarzyło..

  • [..YouTube..] @MegaMat84
    Kluski Ślonski robi sie z jajcym a dziura robi sie małym palcym… Do tego rolada po sztygarsku i modro kapusta… Prosza was gorole o niy wypowiadani sie na tymat klusek…

  • [..YouTube..] Otworz troche sie na swiat 🙂 „Kuchnia powinna byc filozofia, a nie przepisem”, Marco Pierre-White, tworca wspolczesnej gastronomii brytysjskiej. Pozdrawiam 🙂

  • [..YouTube..] @milenasymilenasy
    Otworz troche sie na swiat 🙂 „Kuchnia powinna byc filozofia, a nie przepisem”, Marco Pierre-White, tworca wspolczesnej gastronomii brytysjskiej. Pozdrawiam 🙂

  • [..YouTube..] Dobrze ze ty nie jesteś ignorantem i takim wielkim znawcą kuchni !Mój mąż jest slazakiem i specjalnie popytałam tutaj kobiet i kazda dodaje jajko. Ale nie będe się kłocic to ty jesteś znawca a sląskie baby ignornatkami

  • [..YouTube..] @MegaMat84
    Dobrze ze ty nie jesteś ignorantem i takim wielkim znawcą kuchni !Mój mąż jest slazakiem i specjalnie popytałam tutaj kobiet i kazda dodaje jajko. Ale nie będe się kłocic to ty jesteś znawca a sląskie baby ignornatkami

  • Ten przepis jest dobry tylko trzeba mieć sypkie ziemniaki i jak widać kluski wychodzą piękne, w dodatku smaczne.

  • [..YouTube..] zly bo inny od Twojego?? Zawsze zadziwia mnie ignorancja u pewnych ludzi…a takze niesamowie przywiazanie do jajka w kuchni polskiej…ja robie jak ta Pani. Trzeba tez pamietac , ze kazda odmiana ziemniakow jest inna. W kraju gdzie mieszkam gdy kupuje sie ziemniaki jest zawsze rozpiska do czego najlepiej sie nadaja, niestety w Polsce jest inaczej i niby wszystkie ziemniaki sa takie same, a tak nie jest. Polecam zrobic kluski ze slodkich ziemniakow, pyszne 🙂

  • [..YouTube..] @milenasymilenasy
    zly bo inny od Twojego?? Zawsze zadziwia mnie ignorancja u pewnych ludzi…a takze niesamowie przywiazanie do jajka w kuchni polskiej…ja robie jak ta Pani. Trzeba tez pamietac , ze kazda odmiana ziemniakow jest inna. W kraju gdzie mieszkam gdy kupuje sie ziemniaki jest zawsze rozpiska do czego najlepiej sie nadaja, niestety w Polsce jest inaczej i niby wszystkie ziemniaki sa takie same, a tak nie jest. Polecam zrobic kluski ze slodkich ziemniakow, pyszne 🙂

  • [..YouTube..] Ja robię identycznie!!! Nie dodaję żadnych jajek, masła itp. Niekiedy ziemniaki są bardziej
    ” soczyste” i wtedy wystarczy dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Podaję najczęściej z bitkami wołowymi, buraczkami lub modrą kapustą:))

  • ja robiłam ciemne kluski z sypkich ziemniaków o dużej zawartości skrobii (było widać, że się wytrąca na ziemniakach po ugotowaniu i studzeniu), a jednak i tak słabo ściemniały.

  • CIEMNE KLUSKI- powstają tylko z tych odmian ziemniaków, które mają dużo skrobii, warto obcykac w necie, które to odmiany, bo tylko te nadają sie najlepiej to kopytek, klusek itp\

    KLUSKI SIĘ ROZPADŁY?- ziemniaki miały zbyt mało skrobii, nie z kazdych uda się zagnieśc kopytka czy kluski, poza tym, warto wtedy dodac od razu jajo i masełko, by zespolić masę 🙂

    dziś, w dobie żywności modyfikowanej, niestety trudno o porzadne polskie ziemniaki, jak kiedyś..

  • [..YouTube..] ja robiłam ciemne kluski z sypkich ziemniaków o dużej zawartości skrobii (było widać, że się wytrąca na ziemniakach po ugotowaniu i studzeniu), a jednak i tak słabo ściemniały.

  • [..YouTube..] @mamamalutka ja robiłam ciemne kluski z sypkich ziemniaków o dużej zawartości skrobii (było widać, że się wytrąca na ziemniakach po ugotowaniu i studzeniu), a jednak i tak słabo ściemniały.

    • Można dodać żółtko, ale nie jajo. Przepis jest bardzo dobry. Rozpadły ci się bo wrzuciłeś za dużo na raz, miałeś za zimna wodę lub za długo gotowałeś.

  • [..YouTube..] CIEMNE KLUSKI- powstają tylko z tych odmian ziemniaków, które mają dużo skrobii, warto obcykac w necie, które to odmiany, bo tylko te nadają sie najlepiej to kopytek, klusek itp\

    KLUSKI SIĘ ROZPADŁY?- ziemniaki miały zbyt mało skrobii, nie z kazdych uda się zagnieśc kopytka czy kluski, poza tym, warto wtedy dodac od razu jajo i masełko, by zespolić masę 🙂

    dziś, w dobie żywności modyfikowanej, niestety trudno o porzadne polskie ziemniaki, jak kiedyś..

  • …no wlasnie tak sobie mysle ,jak to mozliwe ze takie ladne jej wyszly….
    ja do moich klusek zawsze dodaje odrobine masla i jajko a nawet 2 zalezy od elastycznosci ciasta

  • [..YouTube..] …no wlasnie tak sobie mysle ,jak to mozliwe ze takie ladne jej wyszly….
    ja do moich klusek zawsze dodaje odrobine masla i jajko a nawet 2 zalezy od elastycznosci ciasta

  • [..YouTube..] …no wlasnie tak sobie mysle ,jak to mozliwe ze takie ladne jej wyszly….
    ja do moich klusek zawsze dodaje odrobine masla i jajko a nawet 2 zalezy od elastycznosci ciasta

  • [..YouTube..] @darkside66690 …no wlasnie tak sobie mysle ,jak to mozliwe ze takie ladne jej wyszly….
    ja do moich klusek zawsze dodaje odrobine masla i jajko a nawet 2 zalezy od elastycznosci ciasta

  • Co do mrożenia klusek śląskich, to moja mama i babcia zawsze mrożą kluski i gotują takie zamrożone. Ciężko mi powiedzieć, czy w smaku jest duza różnica, bo to nie jest moje ulubione danie, ale nigdy sie nie rozpadają.
    Pozdrawiam

    • A napiszesz coś więcej jak je mrozi? Przed ugotowaniem czy po? Czy chodzi o te kluski z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej czy może o te z dodatkiem surowych ziemniaków, kluski czarne/szare/żelazne? :). To będzie dla nas bardzo przydatna informacja :).

      • Jasne.
        Tradycyjne kluski z gotowanych ziemniaków. Mrozi je przed ugotowaniem: Rozkłada na desce i wsadza do zamrażarki, kiedy się zamrożą można pakować do woreczków odpowiadającą nam ilość i później wyciągać. Nie zauważyłam, żeby były gorsze od tych robionych na świeżo no ale tak jak juz było pisane wcześniej wszystko zależy od ziemniaków.

  • Dziekuje Pani za te wszystkie przepisy ! Sa rewalacyjne! Przynam sie ze , zawsze gotowanie mi nie wychodzilo! A teraz codziennie odwiedzam Pani strone i codziennie prubuje cos innego ! Miedzy innymi kluski slaskie , tiramisu ,kotlety mielone ,ciasto marchewkowe i wiele , wiele innych!
    P.S Moj maz mnie nie poznaje :)))
    Pozdrawiam Serdecznie !

  • Jake wspaniale sa wszystkie twoje przepisy zawsze z nich korzystam, jak te smaczne kluski to nawet niema co mowic po prostu PYCHA i nie rozwalimy mi sie w garnku. GRATULUJE

  • a mnie w przepisie zastanawia brak jajek, dlaczego?
    zrobilem z jajkami lecz za duzo chyba dalem maki bo ma bardzo intensywny smak mączki,
    a gdybym dodał cebulke podsmazona?

  • Żal, taki miałam apetyt na nie, a tu nic się nie udało ! Wyszły jak żelki ciężko ukroić było! I zrobiłam do nich mini pulpeciki mniam…! Co mogłam źle zrobić? Może za ciepłe mieliłam? Ale na filmiku przy mieleniu to aż para leciała z ziemniaków .Może następnym razem dodam jajko? Pozdrawiam!

    • Może to kwestia braku sypkości ziemniaków… Nie ma znaczenia czy mielimy ciepłe czy zimne. Ciepłe zmielą się dokładniej i nie będzie grudek, ale mieszać z mąką można dopiero jak wystygną. Ja kiedyś miałam takiego pecha jeśli chodzi o kopytka – bardzo często wychodziły mi takie gumowate (a właściwie: nie wychodziły wcale 😉 Dopiero po jakimś czasie posłuchałam mamy i jak znów okazywało się, że ziemniaki są kleiste, nie zagniatałam ich na siłę z jajkiem i mąką tylko odstawiłam na cały dzień, bez przykrycia, do lodówki, żeby obeschły.

  • Ja też nie mogę trafić na takie ciemniejące od dłuższego czasu. Ale też kupuję zawsze w tych samych miejscach, więc pewnie trafiam na ten sam gatunek.

  • Jeszcze jedno , gdy masa stygnie przestaje sie kleic. Mozna jeszcze podratowac dodajac troche goracej wody . Najlepiej jednak szybko zagniesc poki gorece (podobnie na knedle ze sliwkami)

  • [..YouTube..] Jeszcze jedno , gdy masa stygnie przestaje sie kleic. Mozna jeszcze podratowac dodajac troche goracej wody . Najlepiej jednak szybko zagniesc poki gorece (podobnie na knedle ze sliwkami)

  • [..YouTube..] Czarne kluski sa mniej „slodkawe” i zdycydowane w smaku , ale daja naprawde fantastyczne polaczenie smakow z sosem np rolady slaskiej (czyli zrazow warszawskich). Jesli zamiast utrzec na papke otrze sie je na cienkie wiorki przed zmieszaniem z masa, osiaga sie swietny efekt disain bardzo dekoracyjny.
    Ja ma problem : na zachodzie TYLKO RAZ w ciagu tylu tylu lat udalo mi sie dostac ziemniaki ktore zmieniaja kolor po obraniu i utarciu. Czy te gatunki ktore ciemnieja juz nie istnieja? Napiszcie

  • Ja dodaję czasem jajko albo wodę.
    Ładnie wyglądają też z posiekanym koperkiem w cieście 🙂
    Jeśli odejmie się (około) łyżkę mąki, kluski nie robią się aż takie twarde – trzeba uważać, żeby nie ubrać za dużo, bo mogą się rozlecieć podczas gotowania 🙂

  • Kluseczki bardzo pyszne i smaczne ,mój 5 letni syn był zachwycony ,chociazj est niejadkiem kluseczki moze jesc teraz non stop ,dziekuję i pozdrawiam pania Dorotke Kamińską ,Jola

  • pyszne kluski śląskie!
    przepis prosty i skuteczny!

    dziś przygotowałam w wersji z kiełbaską i cebulką (pokrojone w kostkę i uduszone na patelni) i z gotowaną kukurydzą na masełku (jako dodatek)…

    pozdrawiam serdecznie

    • Można dokładnie rozgnieść widelcem jak jeszcze będą gorące. Będzie to pracochłonne, ale jeśli nie dysponujesz maszynką, jest to dobra metoda. Zamrozić raczej nie można, bo te kluski, jak wystygną i postoją w lodówce, robią się twarde jak kamień.

  • Ta kuchnia jest pozytywna duzo sie od was nauczylam,dziekuje za dobre rady.Jestescie cudowni,robicie cos pozytywnego.DZIEKUJE.

    • Szklane? Pierwsze słyszę. Jadłaś je może kiedyś czy tylko znasz ze słyszenia? Ja znam tylko dwa rodzaje klusek śląskich: te z powyższego przepisu i kluski śląskie czarne, inaczej zwane szarymi (na początku przepisu jest do nich link).

    • Myślę, że chodzi Ci o kluski nazywane w mojej rodzinie „żelaznymi”. Robiła je moja Babcia i Rodzina się nimi zajadała, ja niekoniecznie. Niestety Babcia nie żyje od lat i nie mam możliwości podpytania o przepis. Pamiętam tylko, że robiło się je nie z gotowanych a ze startych surowych ziemniaków i mąki. Były rzeczywiście w wyglądzie takie szklane i trochę maziste.

  • @pozytywnakuchnia Ja zawsze dodaję jajko, niezależnie od ziemniaków. Tak
    robi się u mnie w rodzinie, w każdej jej części rozsianej po Śląsku i tej
    wyrzuconej poza województwo. 🙂 Ziemniaki nigdy nie przydarzyły mi się
    „zbyt sypkie”, najwyżej zbyt mokre, wtedy dosypuje się mąki.

  • [..YouTube..] Ja zawsze dodaję jajko, niezależnie od ziemniaków. Tak robi się u mnie w rodzinie, w każdej jej części rozsianej po Śląsku i tej wyrzuconej poza województwo. 🙂 Ziemniaki nigdy nie przydarzyły mi się „zbyt sypkie”, najwyżej zbyt mokre, wtedy dosypuje się mąki.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Ja zawsze dodaję jajko, niezależnie od ziemniaków. Tak robi się u mnie w rodzinie, w każdej jej części rozsianej po Śląsku i tej wyrzuconej poza województwo. 🙂 Ziemniaki nigdy nie przydarzyły mi się „zbyt sypkie”, najwyżej zbyt mokre, wtedy dosypuje się mąki.

  • Przepis bardzo dobry, kluseczki miękkie, smaczne i się nie rozwalają, a wypróbowałem już kilka przepisów i z uśmiechem na twarzy mogę powiedzieć że Ten jest najlepszy :),
    Dodaje zdjęcie z dzisiejszej uczty 😛
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/07/2.jpg[/img]

    • Piękne wyszły! Bardzo się cieszę, Tomku, że się udały i że smakowały :). Mój przepis jest bardzo standardowy, tradycyjny – nie wiem z jakich korzystałeś wcześniej :). Smak i jakość klusek śląskich to głównie kwestia dobrych, sypkich ziemniaków :).

    • bardzo fajny przepis, pierwszy raz robiłam kluski śląskie i wyszły znakomite, zrobiłam je w wersji z białym serem i smażoną cebulką – palce lizać!
      Pozdrawiam!

      • Próbowałam dzisiaj coś podobnego ugotować, niestety wyszło mi coś jako meduzy na plaży :-(. ciasto robiłam wg. przepisu bez jaj. Może to być mączką ziemniaczaną? Mieszkam v Bratysławie i nie miałam pod ręką polskiej mąki, którą mam zazwyczaj w zapasie / kupuję ją w polskich delikatesach we Wiedniu/ więc użyłam Słowackej to chyba nie to?

        • A może ziemniaki nie były sypkie? Jak po ugotowaniu i wystudzeniu okazuje się, że nie wytrąca się na ich powierzchni skrobia, trzeba je wstawić przynajmniej na 24 godziny do lodówki i poczekać aż obeschną.

  • Przepis spoko, ale napiszcie mi co zrobic z tą czwartą wyjętą częścią ziemniaków? Czy ją też się dodaje czy nie???

  • a ja dodaję jeszcze do ziemniaków podsmażonej cebulki na maśle, majeranku, oraz przypraw (pieprz, ostra papryka, vegeta itp), potem przez maszynkę i dalej jak w przepisie 🙂 Wychodzą bardziej miękkie, delikatne i wyraziste w smaku. Następnego dnia również pyszne 🙂

  • @alexandisiu Polecam sos grzybowo-śmietankowy: cebula zeszklona na oliwie,
    potem dodane świeże, obgotowane, pokrojone w plasterki grzyby, sól i pieprz
    oraz słodkawa śmietanka do zup i sosów. Sos, którego użyłam do klusek na
    tym filmie to z kolei zeszklona na maśle cebula, potem podsmażone z cebulą,
    wcześniej obgotowane grzyby, a całość zalana odrobiną rosołu i zagęszczona
    zasmażką z mąki i masła.

  • [..YouTube..] Polecam sos grzybowo-śmietankowy: cebula zeszklona na oliwie, potem dodane świeże, obgotowane, pokrojone w plasterki grzyby, sól i pieprz oraz słodkawa śmietanka do zup i sosów. Sos, którego użyłam do klusek na tym filmie to z kolei zeszklona na maśle cebula, potem podsmażone z cebulą, wcześniej obgotowane grzyby, a całość zalana odrobiną rosołu i zagęszczona zasmażką z mąki i masła.

  • [..YouTube..] @alexandisiu Polecam sos grzybowo-śmietankowy: cebula zeszklona na oliwie, potem dodane świeże, obgotowane, pokrojone w plasterki grzyby, sól i pieprz oraz słodkawa śmietanka do zup i sosów. Sos, którego użyłam do klusek na tym filmie to z kolei zeszklona na maśle cebula, potem podsmażone z cebulą, wcześniej obgotowane grzyby, a całość zalana odrobiną rosołu i zagęszczona zasmażką z mąki i masła.

  • @TheDysmenorrhoea Jajka się nie dodaje, chyba że ziemniaki są wyjątkowo
    mocno sypkie i ciasto za żadne skarby nie chce się zagnieść.

  • @hasheesh2 Pieprzu się nie dodaje. Sól do gotowania ziemniaków: tak,
    standardowo. Sól do gotowania klusek – też.

  • Czy do klusek nadaje się każda odmiana ziemniaków? Czy z każdych kupionych w sklepie sie udadzą czy trzeba na coś zwrócić uwagę?

    • Niestety nie z każdych. Udadzą się tylko z ziemniaków sypkich, ale nie znam metody sprawdzania sypkości po wyglądzie ziemniaka :). Po obraniu, ugotowaniu i ostudzeniu na ziemniakach powinna wytrącić się skrobia – wtedy wiadomo, że są sypkie. Z takich kleistych, mało sypkich wyjdzie guma zamiast klusek ;).

  • taki sam przepis mam 1/4 zróbcie pycha ale za dziurki w kluskach to dla
    pani kucharki 100`/. premij należy się od szefa kuchni

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia jak z surowymi to to są szare kluski, a nie czarne. Pychota, ale tych z dziurą chyba nic nie przebije, ostatnio robię je nałogowo 🙂

  • @aven321 Oprócz gotowanych ziemniaków dodaje się surowe, starte na tarce o
    drobnych oczkach. Wychodzą z tego takie ciemne kluski – nigdy nie
    próbowałam, ale planuję przygotować za tydzień.

  • [..YouTube..] @aven321 Oprócz gotowanych ziemniaków dodaje się surowe, starte na tarce o drobnych oczkach. Wychodzą z tego takie ciemne kluski – nigdy nie próbowałam, ale planuję przygotować za tydzień.

  • @Leokadia Z ciasta w wersji z jajkiem i podsmażoną cebulką robię smażone na oliwie kotlety ziemniaczane, też dobre :). Jeśli chodzi o kluski, moja mama też je lekko spłaszcza, ale jakoś bardziej podobają mi się takie okrągłe z małą dziurką. Ale smak na szczęście ten sam :).

  • robisz kluski śląskie identycznie jak ja; bez dodatku jaj:-) czasem jak ziemniaki są za sypkie, dodaję trochę wody by łatwo było te kluski uformować w idealne kulki, no i lekko spłaszczam na koniec przed wykonaniem wgłębienia … na sos

4.67 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom