Fenkuł czyli koper włoski, można jeść zarówno na surowo w sałatce, jak i gotowany, duszony, zapiekany, w towarzystwie mięsa, ryby, makaronu czy ryżu. W risotto z koprem włoskim, to smaczne warzywo o anyżowym smaku i zapachu, razem z selerem naciowym stworzy przyjemne dla podniebienia połączenie, które szczególnie polecam początkującym kucharzom oraz wegetarianom.
Zobacz też: Więcej przepisów na fenkuł
Risotto z fenkułem przygotowuje się w klasyczny sposób: warzywa wystarczy poddusić na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, zeszklić z ryżem arborio, a całość ugotować w bulionie warzywnym, doprawić i wymieszać z parmezanem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 Bulwy kopru włoskiego (fenkuła (duże, oczyszczone, pokrojone pionowo w plastry))
- 2 łodygi selera naciowego (pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm)
- 1 cebula (duża, drobno pokrojona)
- 500 g ryżu arborio
- 1½ l bulionu drobiowego lub wołowego, albo wywaru warzywnego
- 50 g masła (¼ kostki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek tartego parmezanu
- sól, biały pieprz
- OPCJONALNIE
- 1 szklanka białego wina (wytrawne)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę szklimy na oliwie wymieszanej z roztopionym masłem, na dużej i głębokiej patelni.
- Dodajemy koper włoski i seler naciowy, dusimy do miękkości.
- Do warzyw dosypujemy ryż, cały czas mieszamy, aż zrobi się przezroczysty. Opcjonalnie - zalewamy winem i gotujemy aż do jego odparowania.
- Stopniowo, chochla po chochli, cały czas mieszając, dolewamy gorący bulion/wywar warzywny i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
- Pod koniec gotowania doprawiamy risotto i dosypujemy parmezan, dokładnie mieszamy.
- Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję (do wymieszania można dodać dodatkowe masło).
455765 248802I got what you mean , saved to bookmarks , really decent web site. 227147
910370 86626Sweet internet site , super pattern , rattling clean and use friendly . 74552
Haha, nie jest aż tak źle. Da się słuchać 🙂
Bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki ;). I dlatego różnorodność jest wskazana :). A ja mam sobie cały czas do zarzucenia dźwięk w moich filmach, ale właśnie rozglądam się za nowym mikrofonem :).
[..YouTube..] Haha, nie jest aż tak źle. Da się słuchać 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Haha, nie jest aż tak źle. Da się słuchać 🙂
Tak ,lecz przepisy są b.łatwe i codziennie się pojawiają 😛 CHoć nie zaprzeczam profesjonalizm na tym kanale w 100%
Akurat kotlet.tv (moim zdaniem) nie jest wzorem do naśladowania. Trochę denerwuje mnie sposób mówienia. Za to Pozytywna Kuchnia to profesjonalizm na całej linii 🙂
[..YouTube..] Bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki ;). I dlatego różnorodność jest wskazana :). A ja mam sobie cały czas do zarzucenia dźwięk w moich filmach, ale właśnie rozglądam się za nowym mikrofonem :).
[..YouTube..] @Oskar3103 Bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki ;). I dlatego różnorodność jest wskazana :). A ja mam sobie cały czas do zarzucenia dźwięk w moich filmach, ale właśnie rozglądam się za nowym mikrofonem :).
[..YouTube..] Akurat kotlet.tv (moim zdaniem) nie jest wzorem do naśladowania. Trochę denerwuje mnie sposób mówienia. Za to Pozytywna Kuchnia to profesjonalizm na całej linii 🙂
[..YouTube..] @Amelka019 Akurat kotlet.tv (moim zdaniem) nie jest wzorem do naśladowania. Trochę denerwuje mnie sposób mówienia. Za to Pozytywna Kuchnia to profesjonalizm na całej linii 🙂
Każdy ma swój styl gotowania i nie ma sensu robić tego samego co już robią inni. Poza tym dania, które przygotowuję, nie są z reguły trudne – zerknij jak dużo prostych potraw można u mnie znaleźć.
Powiem szczerze Pani kanał pewnie zainteresuje starsze osoby .
Z chęcią oglądam pani filmiki ,lecz napewno nie wytworze teraz takich pięknych dań 🙂
Pozdrawiam i zachęcam do zrobienia np. jak kanał Kotlet.tv Prose przepisy 🙂
[..YouTube..] Tak ,lecz przepisy są b.łatwe i codziennie się pojawiają 😛 CHoć nie zaprzeczam profesjonalizm na tym kanale w 100%
[..YouTube..] Każdy ma swój styl gotowania i nie ma sensu robić tego samego co już robią inni. Poza tym dania, które przygotowuję, nie są z reguły trudne – zerknij jak dużo prostych potraw można u mnie znaleźć.
[..YouTube..] @Amelka019 Każdy ma swój styl gotowania i nie ma sensu robić tego samego co już robią inni. Poza tym dania, które przygotowuję, nie są z reguły trudne – zerknij jak dużo prostych potraw można u mnie znaleźć.
twoje zdjecie nie jest zle :o)
ale jak chcesz rade, to zrob zdjecie jednej malej porcji…np. na lyzce , gdy jest jeszcze gorace i widac pare … moze byc ?
ale by to smakowite danie popic czyms , to proponuje Pernod ze Sprite’m
:o)
Z łyżką dobry pomysł :). A Pernod to…? Niestety z alkoholi to ja tylko kojarzę rodzime piwa 😉