fbpx
Czytasz właśnie
Odwracane ciasto z rabarbarem

Odwracane ciasto z rabarbarem

Odwracane ciasto z rabarbarem

Odwracane ciasto z rabarbarem – bardzo smaczne i pięknie pachnące. Kwaskowaty rabarbar w połączeniu z aromatem skórki cytrynowej to pyszna kombinacja! Najpierw dusi się z cukrem na dnie tortownicy, przykryty wypiekanym ciastem z kruszonką. Potem, po odwróceniu upieczonego ciasta, kruszonka staje się spodem, a rabarbar – wierzchnią dekoracją. Ciasto jest delikatne i pachnące, a dodatek skórki cytrynowej można zastąpić skórką z pomarańczy. Doskonale podkręca smak całości! Najlepiej będzie się prezentować przygotowane z dojrzałego, różowego rabarbaru. U mnie niestety trochę inna kolorystyka, ale smak doskonały! Zobaczcie jak zrobić odwracane ciasto z rabarbarem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Jeśli nie macie rabarbaru, możecie wykorzystać jabłka. Również wyjdzie pyszne!

Ciasto odwracane z rabarbarem

Odwracane ciasto z rabarbarem

Odwracane ciasto z rabarbarem, czyli ciasto, które po upieczeniu, przed wyjęciem z tortownicy, odwraca się spodem do góry. Pyszne ciasto odwracane z rabarbarem skarmelizowanym z cukrem, pachnące cytryną, delikatne i miękkie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Studzenie: 10 minuty
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto odwracane rabarbarowe, ciasto odwracane z rabarbarem, odwracane ciasto rabarbarowe, odwracane ciasto z rabarbarem
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 393kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 300 g masła (1½ kostki)
  • szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450)
  • szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 2 jajka
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 4 łyżki masła
  • szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450)
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta soli

Spód

  • 500 g rabarbaru
  • ¾ szklanki cukru (biały lub brązowy, który w trakcie pieczenia ciasta skarmelizuje się)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Jeśli tortownica jest nieszczelna, trzeba wyłożyć ją papierem do pieczenia, a pod spód, na niższą półkę piekarnika, wstawić blaszkę.
** Po dłuższym czasie studzenia mogą być trudności z oddzieleniem rabarbaru od dna tortownicy.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić cukier waniliowy

Jak zrobić

Kruszonka

  • Wszystkie składniki na kruszonkę mieszam w miseczce i odstawiam do lodówki.

Spód

  • Wszystkie składniki na spód mieszam w średniej misce i odstawiamy na kilka minut.

Ciasto

  • Masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
  • Dodaję skórkę cytrynową i sok pomarańczowy, ucieram.
  • Dodaję jedno jajko, ucieram na gładko, następnie dodaję drugie jajko, ponownie ucieramy.
  • Stopniowo, w kilku partiach, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem ucierając na gładką masę.

Składanie ciasta

  • Rabarbar z cukrem przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem.*
  • Na rabarbar przekładam masę na ciasto.
  • Masę na ciasto posypuję kruszonką.

Pieczenie

  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien wyjść suchy).
  • Upieczone ciasto studzę przez 10 minut** w tortownicy. Oddzielam od brzegu tortownicy za pomocą noża.
  • Tortownicę przykrywam z wierzchu paterą lub talerzem, od spodu łapię przez rękawicę lub ręcznik i sprawnym ruchem obracam do góry dnem.
  • Ciasto kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowuję w zamkniętym pudełku lub woreczku, co zapobiegnie jego wysuszeniu.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 393kcal (20%) | Carbohydrates: 54g (18%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 68mg (23%) | Sód: 171mg (7%) | Potas: 174mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 34g (38%) | Witamina A: 620IU (12%) | Witamina C: 4mg (5%) | Wapń: 60mg (6%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, jak się Wam upiecze!

Zobacz też
Ciasto na pizzę

Ciasto odwracane z rabarbarem
Ciasto odwracane z rabarbarem

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia. Czy odwracane ciasto rabarbarowe będzie częściej gościć w Waszych domach? A może zrobiliście wersję z jabłkami? Czekam na wieści od Was!

20 komentarzy
  • Ja piekłam w zeszłym roku, ale ciasto było bardziej biszkoptowe, bardzo delikatne i puszyste.

  • Mam jakiś wstręt do rabarbaru z powodu ohydnego smaku, nie mogę na niego patrzeć, nie wiem dlaczego tak mam. :/

  • już któryś raz robię coś z tej strony i jest totalną klapą, wracam tutaj jednak nie zrażając się ponieważ inne przepisy okazują się być jakimś cudem kulinarnym (polecam ciasto marchewkowe)
    natomiast odwracane ciasto z rabarbarem wczoraj spowodowało armagedon w mojej kuchni
    sprawdziła wcześniej foremkę i wydawała się być szczelna
    do czasu aż w piekarniku cała woda z rabarbaru z tym cukrem nie wyciekła na dno piekarnika
    wyobrażacie sobie jak karmel spala się w piekarniku, dramat! sprzątanie, wietrzenie, a ciasto – wyjęte z piekarnika – nie do uratowania
    poza tym, to już któryś przepis, w którym jest tak dużo masła i przez to mi nie wychodzi
    ostatnio zmniejszyłam o połowę i wyszło, więc dzisiaj drugie podejście z 1 kostką masla na 2 szklanki mąki

  • fajny przepis, mam tylko jedno pytanie: co się stanie jeśli masło zastąpię margaryną do pieczenia? niestety nie mogę jeść produktów mlecznych:(pozdrawiam!

  • [..YouTube..] fajny przepis, mam tylko jedno pytanie: co się stanie jeśli masło zastąpię margaryną do pieczenia? niestety nie mogę jeść produktów mlecznych:(pozdrawiam!

  • ja lekko zmrożone masło trę na tarce o grubych oczkach na dno tortownicy, obok blaszki warto umieścic małą miseczkę z wodą ułatwi to wyjęcie ciasta gdyż rabarbar nie przywiera do dna blachy

  • No i ładne kilka godzin przy nim trzeba spędzić… Ale podobno warto, ślicznie wygląda. 😀

  • Nie robiłam nigdy prince regent cake, ale chętnie dopiszę sobie do listy deserów do przygotowania :). Wygląda na smaczne ciasto, ale czy na mało skomplikowane to już nie byłabym pewna :D.

  • Nie widzę tego zastąpienia skórką z pomarańczy, ale skoro można… 🙂 aaaa i miałam pytać. Widziałam ostatnio na TLC, jak pan robił prince regent cake. On podobno specjalnie skomplikowany nie jest. Robiła go Pani i czy faktycznie taki fajny? Bo wygląda całkiem całkiem. 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom