Szparagi przed obróbką termiczną (blanszowaniem, duszeniem, pieczeniem) należy oczyścić ze zdrewniałych, twardych końcówek, które pojawiają się wraz z ich starzeniem oraz zewnętrznego łyka na łodydze, które, nieoskrobane, jest dość twarde i trudne do pogryzienia. Jak oczyścić szparagi?
Czyszczenie szparagów różni się odrobinę w zależności od tego, czy chcemy oczyścić szparagi białe, czy może szukamy sposobu jak oczyścić szparagi zielone lub fioletowe, choć te ostatnie zdecydowanie najrzadziej pojawiają się w sprzedaży w polskich sklepach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg szparagów (zielone, białe lub fioletowe)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Szparagi myjemy pod strumieniem zimnej wody, wypłukując dokładnie piasek, który mógł osiąść w główkach.
- Młoda, niezdrewniała łodyga szparagu jest sprężysta, a jej zestarzała część – twarda. Zdrewniałą końcówkę wystarczy odłamać w miejscu na pograniczu części twardej i sprężystej łodyżki.
- Końcówki fioletowych lub zielonych szparagów obieramy z zewnętrznej warstwy łyka. Białe szparagi obieramy w całości.
- Kroimy szparagi zgodnie z wymogami przepisu na przygotowywaną potrawę ze szparagów.
spróbuj się następnym razem przyjrzeć główkom szparagów – nie powinny być ciemne. Twardość łodyżek można sprawdzić paznokciami, tylko ciężko jest to zrobić na każdym szparagu z osobna, zwłaszcza jak obok stoi sprzedawca ;).
[..YouTube..] spróbuj się następnym razem przyjrzeć główkom szparagów – nie powinny być ciemne. Twardość łodyżek można sprawdzić paznokciami, tylko ciężko jest to zrobić na każdym szparagu z osobna, zwłaszcza jak obok stoi sprzedawca ;).
[..YouTube..] @TheDysmenorrhoea spróbuj się następnym razem przyjrzeć główkom szparagów – nie powinny być ciemne. Twardość łodyżek można sprawdzić paznokciami, tylko ciężko jest to zrobić na każdym szparagu z osobna, zwłaszcza jak obok stoi sprzedawca ;).
Hmm…Możesz mieć rację,bo mnie zdziwiła bardzo ich cena,że kosztowały tylko 1,99zł za pęczek, bo tak to są po 5-6zł.
Te gorzkie i twarde musiały być wobec tego stare. Może jakimś cudem do jednego pęczka ktoś włożył stare i młode, nigdy nie wiadomo…
[..YouTube..] Te gorzkie i twarde musiały być wobec tego stare. Może jakimś cudem do jednego pęczka ktoś włożył stare i młode, nigdy nie wiadomo…
[..YouTube..] Hmm…Możesz mieć rację,bo mnie zdziwiła bardzo ich cena,że kosztowały tylko 1,99zł za pęczek, bo tak to są po 5-6zł.
[..YouTube..] Te gorzkie i twarde musiały być wobec tego stare. Może jakimś cudem do jednego pęczka ktoś włożył stare i młode, nigdy nie wiadomo…
[..YouTube..] @TheDysmenorrhoea Te gorzkie i twarde musiały być wobec tego stare. Może jakimś cudem do jednego pęczka ktoś włożył stare i młode, nigdy nie wiadomo…
Prawie wszystkie były dobre i miękkie ,a niektóre były właśnie twarde i gorzkie.
[..YouTube..] Prawie wszystkie były dobre i miękkie ,a niektóre były właśnie twarde i gorzkie.
Ciężko stwierdzić na odległość – może nie do końca odłamałaś zdrewniałe końcówki albo niektóre były grubsze i się nie dogotowały? A jakie były w smaku? Dobre czy gorzkie?
[..YouTube..] Ciężko stwierdzić na odległość – może nie do końca odłamałaś zdrewniałe końcówki albo niektóre były grubsze i się nie dogotowały? A jakie były w smaku? Dobre czy gorzkie?
[..YouTube..] @TheDysmenorrhoea Ciężko stwierdzić na odległość – może nie do końca odłamałaś zdrewniałe końcówki albo niektóre były grubsze i się nie dogotowały? A jakie były w smaku? Dobre czy gorzkie?
Ja wczoraj jako dodatek do obiadu ugotowałam białe szparagi. Nie mam pojęcia, dlaczego, niektóre były twardawe. Dlaczego?
[..YouTube..] Ja wczoraj jako dodatek do obiadu ugotowałam białe szparagi. Nie mam pojęcia, dlaczego, niektóre były twardawe. Dlaczego?
Jak są młode to się zgodzę, że niekoniecznie z tym obieraniem, ale te trochę starsze zawsze trzeba obrać, bo inaczej czuć łyko.
[..YouTube..] Jak są młode to się zgodzę, że niekoniecznie z tym obieraniem, ale te trochę starsze zawsze trzeba obrać, bo inaczej czuć łyko.
[..YouTube..] @jajqo1 Jak są młode to się zgodzę, że niekoniecznie z tym obieraniem, ale te trochę starsze zawsze trzeba obrać, bo inaczej czuć łyko.
[..YouTube..] Ja zielonych szparagów w ogóle nie obieram tylko minimalnie przycinam końcówkę a potem gotuje w osolonej wodzie około 5 minut! polecam 😉