Kiedy rozpoczyna się sezon na truskawki, na początku zawsze rozkoszuję się ich słodkim, a jednak lekko kwaskowatym smakiem w najczystszej postaci. Od zawsze najchętniej zjadam takie prosto z krzaczka, a te ze sklepu myję i osuszam na papierowym ręczniku. Czasem obtaczam je delikatnie w cukrze lub kroję grubo do miseczki, lekko słodzę i zalewam gęstą, kwaśną śmietaną. Truskawki z czekoladą albo truskawki ze śmietaną – czasem trudno się zdecydować.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery
To właśnie teraz, w sezonie truskawkowym, najlepiej smakuje mi fondue czekoladowe, w którym maczam nadziane na długie szpadki, dojrzałe, czerwone i apetyczne truskawki. W nieco prostszej formie podaję truskawki z czekoladą: ciemną i białą, która tworzy na ich powierzchni słodką glazurę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg truskawek
- 1 lampka słodkiego, białego wina
- 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
- 100 g gorzkiej czekolady (60% (1 tabliczka))
Dodatkowo
- papierowe ręczniki lub serwetki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Po zastygnięciu na truskawce czekolady jednego koloru można zanurzyć ją ponownie w drugiej czekoladzie. Uzyskamy wtedy dwukolorowe truskawki.
- Podczas maczania czekolada będzie zastygać w naczyniu, dlatego dobrze jest trzymać ją w miseczce, którą można delikatnie podgrzewać od spodu.
- Truskawki - właściwości, walory, witaminy
- Jak rozpuścić czekoladę
Jak zrobić
- Czekolady, w osobnych naczyniach, topimy w kąpieli wodnej.
- Umyte truskawki wraz z szypułkami zanurzamy na ok. 30 sekund w winie.
- Osączamy truskawki na papierowych ręcznikach.
- Każdą truskawkę z osobna zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie* (białej lub ciemnej) i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Wartości odżywcze
Ostatnio kolezanka poradzila mi, aby do topionej czekolady dodac lyzeczke dobreg oleju i porzadnie wynieszac. Sprawdza sie!
Dobrze wiedzieć :D. Tylko trzeba pewnie uważać ze smakiem oleju i wybrać jakiś łagodny.
no i nadszedł truskawkowy szał…nareszcie!!!wypróbuję napewno…mniam…
@Grażynka, spodziewałam się, że kto jak kto, ale Ty sobie z tym na bank poradzisz :).
Dorotko, dzięki za pomysł, zrobiłam, właśnie zastygają w lodówce 🙂 Oczywiście czekoladę roztopiłam w mikrofali, na 300 W, po minucie i mieszając w międzyczasie .
Ja nie muszę eksperymentować, topienie czekolady w mikrofalówce mam opanowane do perfekcji !
Ja ostatnio zagotowałam resztę żelatyny do masy cukrowej do tortu 😀 Małe wpadki, normalka 🙂
Mój twór to była biała ciapa z brązowym czubkiem ;). I miałam pecha, bo w sklepie to była ostatnia tabliczka białej czekolady. Musiałam zeskrobać spaleniznę i wykorzystać to co zostało, rozrzedzając kremówką :).
Z białymi jest większy problem, te najtańsze bywają kwaśne.
A rozpuszczanie – tylko w kąpieli wodnej! Inaczej się robią dziwne rzeczy, tak jak piszesz, grudki, albo mój twór ostatni, czyli glut o smaku czekoladowym w brązowej wodzie.
Z ciemnych też sprawdzają mi się te najtańsze z dyskontów – ostatnio kupiłam „Dobrą naszą” 60%. Tylko właśnie mikrofalówka za mocno ją chciała rozpuścić i nawet na filmie widać grudki, które się przez to porobiły. A biała – najlepsza dotychczas chyba była Milka, ale tym razem dawałam Wedla i wyszła tak sobie.
A jaką czekoladę polecasz? Mnie się najlepiej sprawdza taka najtańsza z dyskontu, ale czekolada, nie czekoladopodobne.