Pyszna pasta z bakłażana, a doświadczenie podpowiada, że im prostszy skład, tym lepsza baba ghanoush. Sekretem jej smaku jest bakłażan pieczony nad grillem opalanym drewnem. W warunkach domowych polecam pieczenie w piekarniku lub grillowanie na żeliwnej patelni pod przykryciem. Przypaloną skórkę trzeba obrać, a jeśli aromatu grillowania jest za mało, można doprawić całość wędzoną papryką w proszku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie
Znana też jako baba gannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug, pasta z bakłażana jest potrawą kuchni arabskiej. Wywodzi się z Syrii i Libanu, spotykana również w Egipcie. Upieczony bakłażan o charakterystycznym zapachu dymu z drewna można zastąpić grillowaną w domu wersją. Również ten upieczony w piekarniku świetnie się sprawdzi. Sama pasta bakłażanowa będzie idealnym dodatkiem do kanapek. Oryginalnie podaje się ją z chlebkami pita lub serwuje jako dodatek do pieczonych, grillowanych lub surowych warzyw. Polecam też podać z mięsem z grilla. A w mało klasyczny sposób można połączyć baba ghanoush z ugotowanym makaronem lub ryżem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,5 kg bakłażanów (ok. 2 spore sztuki)
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)
- 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (opcjonalnie)
- 1 szczypta chili lub ostrej albo wędzonej papryki (opcjonalnie)
- 1 szczypta kminku rzymskiego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- oliwa, sezam i natka pietruszki (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Pasta tahini - przepis
Jak zrobić
- Bakłażany dobrze jest na czas pieczenia umieścić w foremce, do której zbierze się wypływający z nich sok (zachowuję go). Ponakłuwane widelcem, zawinięte w folię aluminiową, piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra+dół).
- Po upieczeniu obieram bakłażany ze skórki (można ją zostawić jako dodatek do gotowania wywaru z resztek warzyw w stylu „zero waste”) i odciskam lekko na sitku/durszlaku. Kroję w niedużą kostkę.
- Wszystkie składniki mieszam i rozcieram (można ręcznie lub w blenderze na niskich obrotach).
- Serwuję pastę udekorowaną oliwą i posypaną sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Moja ulubiona wersja to bakłażan, oliwa, sok z cytryny, czosnek i kolendra. Ale pozostałe też świetne! Można zrobić większą porcję bez opcjonalnych dodatków, a potem podzielić na mniejsze i przyrządzić kilka wariantów smakowych. Co Wy na to?
Bardzo jestem ciekawa, którą wersję przygotujecie i jaka najbardziej przypadnie Wam do gustu. A może już jadaliście tę pastę podczas podróży, w restauracjach? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, z czym była zaserwowana :).