Podłapałam lenia. Obudziłam się jeszcze przed budzikiem, zobaczyłam mleko za oknem i postanowiłam, że poranek spędzę w łóżku. Zaparzyłam drożdże do picia, do filiżanki wlałam kawę. Na talerzyku wylądowała babka czekoladowa oraz czerwona pomarańcza. Z takim zapasem do przetrwania poranka ruszyłam z powrotem pod kołdrę. Lubię czasem uskutecznić takie lenistwo, zwłaszcza gdy to dopiero początek moich przygotowań do Wielkanocy czy innych uroczystości i czas wzmożonych prac dopiero przede mną. Zobaczcie jak zrobić babkę czekoladową wielkanocną i nie tylko na ten czas :).
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Nawet pomimo niepogody, z takim zestawem śniadaniowym można przetrwać mglisty i deszczowy poranek. W końcu czekolada jest dobra na każdą okazję! Babka czekoladowa to kolejny, prosty i szybki do przygotowania wypiek, który można wzbogacić o dodatek ulubionych bakalii. Wystarczy wrzucić je do ciasta pod koniec miksowania lub udekorować zastygającą polewę czekoladową. Ciasto jest cudownie czekoladowe i sypkie, a gruba warstwa polewy i migdały dodają mu chrupkości i bogatego smaku. Prosto, a jednak elegancko. Taka babka z czekoladą będzie pięknie prezentować się na świątecznym, wielkanocnym stole!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
- ¼ szklanki mąki pszennej (przesiana)
- ¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- ¼ szklanki gorzkiego kakao (przesiane)
- 150 g masła (¾ kostki; o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 25 g masła/śmietanki kremówki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec - jak go uniknąć
- Polewa czekoladowa - przepis
Jak zrobić
- Miękkie masło ucieramy na puszysty krem za pomocą miksera.
- Dosypujemy cukier i znów ucieramy.
- Do kremu wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
- Po wbiciu i rozmiksowaniu każego jajka dodajemy stopniowo przesianą mąkę (tortową i ziemniaczaną) z proszkiem i ucieramy na gładką masę (można też najpierw rozmiksować wszystkie jajka, a dopiero potem dodać obie mąki z proszkiem).
- Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
- Od razu po wymieszaniu masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub spryskanej oliwą w sprayu) i wysypanej bułką tartą.
- Wstawiamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-60 minut.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
- Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmujemy z piekarnika.
- Studzimy babkę czekoladową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
- Gotową, wystudzoną babkę czekoladową wyjmujemy z formy i dekorujemy polewą z czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła/kremówki.
Wartości odżywcze
Dekorację lub nadzienie można urozmaicić, wykorzystując kolorową żurawinę, skórkę z pomarańczy lub posiekane w kostkę morele. Przyznacie, że pięknie skomponują się z głębokim kolorem czekolady?
Ciekawa jestem na który dodatek się zdecydujecie. U mnie prostota: płatki z migdałów. Czekam na komentarze, jak Wam się udała i smakowała :).
Pani Doroto! W tamtym roku robiłam na święta tę babkę i wszyscy byli nią zachwyceni, zdecydowałam, ze w tym roku zrobię ja w takiej dużej formie, składników wzięłam drugie tyle. Ile czasu piec taka duża babę? Drugie tyle czasu?
Dzień dobry :). Jeśli jest to forma z kominem i ma podobną wysokość co ta zeszłoroczna, to jest szansa, ze wystarczy dodatkowych 40 minut. Nie mam jednak doswiadczenia z takimi dużymi ilościami ciasta, żeby móc powiedzieć to na 100%.
Tak, jest to forma z kominem, jest dużo większa niż ta zeszłoroczna, myśle ze chyba z dwa razy taka. Dam 40 min dłużej tak jak Pani poradziła i najwyżej delikatnie sprawdzę patyczkiem 🙂 stresuje się, przygotowuje ja na Wielkanoc u teściów :O mam nadzieje, ze sie uda 😉 dziękuje za odpowiedz i życzę Wesołych Świat 🙂