Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy. Dzięki temu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura. Zobaczcie jak zrobić babkę z kajmakiem krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta na Wielkanoc
To doskonały przepis na babkę kajmakową dla tych, którzy mają już doświadczenie z wypiekiem wyrastających ciast. Można również ułatwić sobie jej przygotowanie, bo babka kajmakowa może powstać na bazie masy z puszki. Choć domowy kajmak jest oczywiście najlepszy :).
Wystarczy trochę orzechów i wiórki kokosowe lub płatki migdałów do dekoracji. Jak Wam się podoba?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
CIASTO
- 200 g kajmaku (o temperaturze pokojowej)
- 150 g mąki tortowej (typ 400-450; można zastąpić mąką orkiszową typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
DO DEKORACJI
- 200 g kajmaku
- kilka łyżek wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
- kilkanaście orzechów nerkowców
DODATKOWO
- bułka tarta/mąka + tłuszcz (do nasmarowania i posypania formy)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kajmak
- Zakalec - jak go uniknąć
Jak zrobić
- Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
- Po 1 łyżce dodaję kajmak, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko.
- Do masy wbijam po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko i dopiero wtedy dodając kolejne jajo. Na koniec dolewam sok z cytryny.
- Dosypuję obie mąki przesiane z proszkiem i solą i na najmniejszych obrotach miksera delikatnie łączę wszystkie składniki w gładką masę.
- Przelewam masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (góra + dół).
- Piekę przez ok. 40-60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika!
- Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, przez lekko uchylone drzwiczki, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmuję z piekarnika.
- Studzę babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
- Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmuję z formy i dekoruję kajmakiem oraz wiórkami i orzechami.