fbpx
Czytasz właśnie
Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy. Dzięki temu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura. Zobaczcie jak zrobić babkę z kajmakiem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta na Wielkanoc

To doskonały przepis na babkę kajmakową dla tych, którzy mają już doświadczenie z wypiekiem wyrastających ciast. Można również ułatwić sobie jej przygotowanie, bo babka kajmakowa może powstać na bazie masy z puszki. Choć domowy kajmak jest oczywiście najlepszy :).

Zobacz też
Sernik czekoladowy na zimno

Babka kajmakowa
Babka kajmakowa

Wystarczy trochę orzechów i wiórki kokosowe lub płatki migdałów do dekoracji. Jak Wam się podoba?

Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Wielkanocna babka z kajmakiem i migdałami oraz masą kajmakową w cieście czyli najlepsza babka kajmakowa na świąteczny stół.
4.60 z 5 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka z kajmakiem, babka z kajmaku
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 298.75kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

CIASTO

  • 200 g kajmaku (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g mąki tortowej (typ 400-450; można zastąpić mąką orkiszową typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DO DEKORACJI

  • 200 g kajmaku
  • kilka łyżek wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
  • kilkanaście orzechów nerkowców

DODATKOWO

  • bułka tarta/mąka + tłuszcz (do nasmarowania i posypania formy)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kajmak
  2. Zakalec - jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
  • Po 1 łyżce dodaję kajmak, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko.
  • Do masy wbijam po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko i dopiero wtedy dodając kolejne jajo. Na koniec dolewam sok z cytryny.
  • Dosypuję obie mąki przesiane z proszkiem i solą i na najmniejszych obrotach miksera delikatnie łączę wszystkie składniki w gładką masę.
  • Przelewam masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (góra + dół).
  • Piekę przez ok. 40-60 minut. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika!
  • Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, przez lekko uchylone drzwiczki, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmuję z piekarnika.
  • Studzę babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
  • Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmuję z formy i dekoruję kajmakiem oraz wiórkami i orzechami.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 298.75kcal (15%) | Carbohydrates: 29.69g (10%) | Białko: 3.56g (7%) | Fat: 18.56g (29%) | Tłuszcze nasycone: 11.13g (70%) | Cholesterol: 87.06mg (29%) | Sód: 120.69mg (5%) | Potas: 131.44mg (4%) | Fiber: 0.875g (4%) | Cukier: 16.44g (18%) | Witamina A: 581.5IU (12%) | Witamina C: 1.5mg (2%) | Wapń: 25.8mg (3%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Babka z kajmakiem
Babka z kajmakiem
Babka z kajmakiem po przekrojeniu
Babka z kajmakiem po przekrojeniu
Zobacz komentarze (0)
4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom