Babka z kajmakiem

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc

To doskonały przepis dla tych, którzy mają już doświadczenie z wypiekiem wyrastających ciast, choć można ułatwić sobie jej przygotowanie, bo babka kajmakowa może powstać na bazie masy z puszki. Choć domowy kajmak jest oczywiście najlepszy :). Wystarczy trochę orzechów i wiórki kokosowe lub płatki migdałów do dekoracji.

Babka kajmakowa
Babka kajmakowa

Babka z kajmakiem

Liczba porcjiforemka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas1 godzina, 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 200 g kajmaku (o temperaturze pokojowej)
    • 150 g mąki tortowej (typ 400-450; można zastąpić mąką orkiszową typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego)
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
    • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
    • sok z ½ cytryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Do dekoracji

    • 200 g kajmaku
    • kilka łyżek wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach
    • kilkanaście orzechów nerkowców

    Dodatkowo

    • bułka tarta lub mąka i tłuszcz (do nasmarowania i posypania formy)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    1. Jak zrobić kajmak
    2. Zakalec - jak go uniknąć

    Babka z kajmakiem - Jak zrobić

    Krok 1
    Masło ucieram na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera.
    Krok 2
    Po 1 łyżce dodaję kajmak, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko.
    Krok 3
    Do masy wbijam po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując całą masę na gładko i dopiero wtedy dodając kolejne jajo. Na koniec dolewam sok z cytryny.
    Krok 4
    Dosypuję obie mąki przesiane z proszkiem i solą i na najmniejszych obrotach miksera delikatnie łączę wszystkie składniki w gładką masę.
    Krok 5
    Przelewam masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (góra + dół).
    Krok 6
    Piekę przez ok. 40-60 minut.

    W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika!

    Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, przez lekko uchylone drzwiczki, czy środek ciasta nie jest surowy. Upieczone i zrumienione od razu wyjmuję z piekarnika.
    Krok 7
    Studzę babkę piaskową w foremce obróconej do góry dnem, najlepiej na żeberkach wyjętych z piekarnika. Do ciasta od spodu powinno mieć dostęp powietrze.
    Krok 8
    Gotową, wystudzoną babkę piaskową wyjmuję z formy i dekoruję kajmakiem oraz wiórkami i orzechami.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Babka z kajmakiem
    Babka z kajmakiem
    Babka z kajmakiem po przekrojeniu
    Babka z kajmakiem po przekrojeniu

     

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    Brak komentarzy

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)