Bakłażan smażony z czosnkiem to potrawa łatwa do zrobienia i smaczna. Przepis na smażony bakłażan z czosnkiem to kilka prostych składników. Receptura pochodzi z kuchni chińskiej i można ją wykorzystać na kilka sposobów. U mnie to awaryjne danie, które lubię podać z ryżem lub kaszą jako bezmięsny obiad lub kolację. Z pewnością polubią go także miłośnicy mięsnych potraw. Spróbujcie zaserwować jako dodatek do kurczaka! Taki czosnkowy bakłażan sprawdzi się też jako dodatek do innych potraw. Można go również zaserwować w miseczce, jako jedno z dań na szwedzkim stole.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 bakłażany (duże)
- 6 łyżeczek cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, erytrytol lub całkowite pominięcie dodatku cukru w przypadku diety o niskim indeksie glikemicznym i problemach z cukrzycą)
- 6 łyżeczek sosu sojowego (przy diecie bezglutenowej konieczne jest wybranie specjalnego, bezglutenowego sosu sojowego)
- 6 łyżeczek octu jabłkowego (ostatecznie można go zastąpić zwykłym, spirytusowym, ale trzeba go dać 3 razy mniej)
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Bakłażany myję, osuszam i kroję w kostkę o rozmiarach ok. 3×3 cm. Jeśli nie są dobrze dojrzałe – porządnie solę i odstawiam na kilka minut, a potem przepłukuję wodą i delikatnie odciskam.
- W woku (lub na dużej, teflonowej albo ceramicznej patelni) rozgrzewam oliwę z oliwek (nie daję jej zbyt dużo; wystarczy, żeby lekko pokryła dno patelni; w woku rozprowadzam oliwę po całej powierzchni). Smażę połowę bakłażanów na średnim ogniu, cały czas mieszając.
- Kiedy kostki bakłażanowe delikatnie zbrązowieją i zmiękną, można wyłożyć je na talerz i usmażyć pozostałe (dolewając nową oliwę).
- Gdy wszystkie bakłażany są już usmażone i leżą na talerzu wzbudzając apetyt, dolewam jeszcze trochę oliwy na wok i wrzucam wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażam go na złocisty kolor.
- Zasypuję czosnek cukrem i zalewam sosem sojowym i octem. Zagotowuję, stale mieszając.
- Dokładam bakłażany i na małym ogniu podgrzewam całość przez 3-5 minut.
- Podaję z białym ryżem i czymś zielonym (np. szczypiorkiem albo cebulką dymką). Ja postanowiłam dorzucić na talerz odrobinę sałaty lodowej, chociaż do Chin raczej jej daleko :).
Wartości odżywcze
Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich
Bakłażan smażony z czosnkiem przepis
Można dodać do niego passatę pomidorową (pulpę) lub sok pomidorowy 100% i dołożyć odrobinę chili. Natomiast w najprostszej wersji wystarczy usmażyć bakłażan z czosnkiem. Najpierw smażenie bakłażanów na oliwie. Potem podsmażanie czosnku. Na koniec, pełni smaku nabierze po posłodzeniu i podlaniu octem jabłkowym. Bakłażan, sam w sobie, nie ma wyrazistego smaku, ale sami zobaczcie: wystarczy kilka prostych składników, które nadadzą mu charakteru. Czosnek, cukier/ksylitol i sos sojowy to baza, którą można wzbogacić o zioła. W najprostszej wersji można posypać gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą, tymiankiem. Świetnie sprawdzą się też prażone orzeszki lub słonecznik.
Przepis na bakłażan smażony z czosnkiem
Otwierając wczoraj swoją lodówkę doszłam do wniosku, że jeszcze 2 dni i będzie w niej chyba tylko światło. Spośród posiadanych ostatnich jednostek jedzenia doliczyłam się: 1 sałaty lodowej, 2 bakłażanów i pęczka cebulki dymki. Resztę stanowią nie nadające się dla mnie do zjedzenia pasztety i szynki w konserwach oraz mleko i bita śmietana. Postanowiłam bazować na bakłażanie i poszukać jakiegoś prostego przepisu w moich zeszytach i książkach. Wybór padł na kuchnię chińską. Bakłażan z czosnkiem jest łatwy do wykonania i nie wymaga wielu dodatkowych składników. Okazało się, że mam też w domu czosnek i końcówkę sosu sojowego, a więc do dzieła!
Proste danie kuchni chińskiej
Bakłażan z czosnkiem to świetny dodatek do grillowanych lub smażonych mięs, podawanych z ryżem lub makaronem. W wersji wegetariańskiej lub wegańskiej można wykorzystać go jako składnik prostego i niedrogiego obiadu bez mięsa, dodając do ugotowanego ryżu lub makaronu. Sprawdzi się na talerzu razem z kaszą, a wierzch możecie posypać ulubionymi, zielonymi dodatkami. To baza, która da Wam pole do popisu. Spróbujcie i napiszcie koniecznie w komentarzach, z czym smakował Wam najlepiej :).
Idealna inspiracja do wypróbowania mojego pierwszego woka:) dziekuję!
zamiast cukru dałam miód – wyszło genialnie 🙂 dziekuje za przepis – pozdrawiam 🙂