Barszcz biały wielkanocny, choć nie tylko z okazji Świąt warto go przygotować. Często bywa mylony z żurkiem, a podstawową różnicą między tymi dwiema pysznymi zupami jest zakwas. Żurek przygotowuje się na bazie zakwasu żytniego, a biały barszczyk gotuje się na zakwasie z mąki pszennej. Pokazywałam już kiedyś wersję wigilijną, a dziś typowo mięsna, wielkanocna. Zobaczcie jak zrobić barszcz biały krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ l wywaru warzywnego (można zastąpić wołowym lub wieprzowym)
- ½ l zakwasu na barszcz biały
- ½ kg białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)
- 100 g boczku wędzonego (pokrojony w kosteczkę)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1 marchewka (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- ½ pietruszki (średniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna owoców jałowca
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki (można zastąpić zasmażką 2. stopnia)
- sól
Dodatkowo
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 15 minut.
- Kiełbasę i boczek podsmażam delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej. Odkładam na talerzyk.
- Cebulę i czosnek szklę na tłuszczu pozostałym z podsmażania mięsa.
- Dodaję marchewkę i pietruszkę i duszę na niedużym ogniu przez 2 minuty.
- Do zupy dodaję cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę oraz śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką. Dokładnie mieszam i gotuję przez 1-2 minuty.
- Dodaję kiełbasę i boczek do zupy i gotuję na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Serwuję zupę z plasterkami jajka ugotowanego na twardo.