Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne przekąski
500 g bobu to niewielka porcja dla dwóch osób. W 10 minut zjedliśmy wszystkie ziarna, które po upieczeniu zmniejszyły swoją objętość. Łączę się w bólu z tymi, którzy mieszkają zagranicą, gdzie trudno o bób w sklepach. Jeśli jest poza Waszym zasięgiem, spróbujcie przygotować w ten sam sposób ciecierzycę. Suchą namoczcie na noc, a potem postępujcie tak samo jak w moim przepisie na bób pieczony. Powstanie doskonała przekąska na ciepło lub zimno. Ciekawa jestem, czy ktokolwiek doczeka wystudzenia ;).
Bób pieczony czy gotowany?
Który lepszy?
Jeśli nie macie cierpliwości do pieczenia i obracania ziaren, przekładania do garnka, ponownego wkładania do piekarnika po wymieszaniu z sosem, zobaczcie jak ugotować bób w klasyczny sposób. A potem podajcie go z miętowo-cytrynowym sosem z poniższej receptury. Pysznie, prawda?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g bobu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki
- skórka starta z ½ sparzonej cytryny
- 3-4 łyżki świeżej siekanej mięty
- 1 łyżeczka tymianku
- ¼ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¾ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Bób wrzucam do wrzątku i blanszuję przez 3 minuty. Odcedzam, obieram. Rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 °C (przypiekanie od góry) na 15 minut. Obracam ziarna za pomocą łopatki i piekę jeszcze przez 10 minut.
- W misce łączę wszystkie pozostałe składniki. Dodają bób i mieszam całość. W tej formie przekąska jest już gotowa do zaserwowania, ale bób można jeszcze dodatkowo zapiec.
- Ponownie przekładam bób z sosem na blaszkę wyłożoną papierem i podpiekam w piekarniku jeszcze przez ok. 5 minut.
- Bób pieczony można serwować od razu po upieczeniu lub wystudzić przed podaniem.
Wartości odżywcze