Smaki dzieciństwa pozostają z nami przez całe życie, a po latach nawet sam zapach ulubionych potraw potrafi przywołać najwspanialsze wspomnienia. Wakacje u babci i pyszne pierogi z serem, powroty ze szkoły do domu, kiedy można było pozbyć się ciężkiego plecaka, zjeść zupę pomidorową, pomarudzić przy kotlecie, a na deser dostać kremowy budyń. Czasy, kiedy gotowało się go domowym sposobem. Dziś przepis na domowy budyń bezglutenowy, przygotowany z myślą o dzieciach z alergią oraz osobach świadomie ograniczających mąkę pszenną lub całkowicie rezygnujących z niej w swoich posiłkach.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery
Jako dziecko nie przepadałam za mięsem. Kawałki kotletów schabowych przerośniętych tłuszczem nie chciały przejść mi przez gardło. Mama ratowała moją dietę za pomocą mleka pod każdą dostępną w latach ’80 postacią. Nie miała tak dużego wyboru jak my dziś, kiedy półki sklepowe uginają się od towarów. W szkole piłam mleko, w domu kakao. Na drugie śniadanie brałam kanapki z białym serem i pomidorem, bo wędliny, zwłaszcza kiełbasa, również nie leżały w kręgu moich zainteresowań. Uwielbiałam pierogi ruskie i pierogi z serem. Oraz budyń, zwłaszcza z dodatkiem owoców, najlepiej świeżych, a zimą – jeżyny ze słoiczka lub jagody. Mleko to ważny składnik w diecie dziecka – zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń i witaminy B, A i D. Zobaczcie, na jak wiele sposobów można podać dziecku te 3-4 szklanki dziennie, choćby w formie jogurtu, kefiru czy sera.
Klasyczny budyń gotowany w domu, nie taki z torebki kupionej w sklepie, swoją idealną konsystencję zawdzięcza dodatkowi mąki pszennej, połączonej z ziemniaczaną. Jeśli nie będziemy zbyt długo trzymać go na ogniu, stanie się gęsty, ale wciąż delikatnie lejący. Idealny na ciepło, chociaż na zimno też można go zaserwować, jeśli komuś nie przeszkadza lekko wyschnięty wierzch. W wersji bezglutenowej można zastąpić mąkę pszenną żółtkami, dodając je na sam koniec do gęstniejącej masy i bardzo mocno mieszając. A budyń bezglutenowy bez jajek? Zgęstnieć pomoże mu tapioka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Budyń
- 500 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru (można zastąpić cukier ksylitolem czyli cukrem brzozowym, miodem lub syropem z agawy; można też całkowicie z niego zrezygnować, miksując wcześniej mleko z ½-1 dojrzałym bananem)
- 1 łyżeczka tapioki (sproszkowana)
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
Dodatki (opcjonalnie, do wyboru)
- świeże owoce
- owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
- polewa czekoladowa
- adwokat lub syrop owocowy
- karmel
- bita śmietana
- bakalie
- czekolada (starta na tarce)
- listki świeżej mięty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Polecam też klasyczny budyń, z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej.
- Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową
Budyń bezglutenowy wegański - można ugotować na mleku roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, migdałowym, owsianym.
Jak zrobić
- Odlewam niepełną szklankę mleka, dodaję wanilię, cukier i mąki, bardzo dokładnie mieszam i rozcieram ewentualne grudki.
- Pozostałe mleko zagotowuję w rondelku i od razu zmniejszam ogień do minimum.
- Wlewam stopniowo mieszankę mleka, cukru i mąk do rondelka, cały czas intensywnie mieszając.
- Kiedy budyń zacznie gęstnieć, zdejmuję go z ognia i mieszam nadal (wciąż będzie się podgrzewał od gorącego garnka), aż do uzyskania gęstej konsystencji bez grudek.
- Podaję z ulubionymi dodatkami: czekoladą, owocami, bitą śmietaną lub syropem.
Z jakimi dodatkami jadacie budyń najchętniej? Dajcie znać!
Czy w przepisie jest na pewno mąka kukurydziana? Czy skrobia? Bo mi z podanej ilości składników wyszedł budyń bardzo rzadki! Dopiero po dodaniu kolejnej łyżeczki skrobii zgęstniał…. Ale poza tym wyszedł, więc ogólnie na pozytywnie 🙂
Na pewno jest mąka kukurydziana :). Za zagęszczenie są odpowiedzialne mąka ziemniaczana i tapioka. Podobnie jak w przypadku budyniu z mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej, za rzadka konsystencja może się zrobić, gdy doprowadziło się go do zbyt wysokiej temperatury lub za długo gotowało. Też mi się to niejeden raz zdarzyło z różnymi budyniami. Dobrze, że sobie poradziłaś i ostatecznie konsystencja wyszła prawidłowa :).
Doskonały budyń bez glutenu, dziękuję za ten prosty przepis!