Nie mogę powiedzieć, że jest bezglutenowy, bo zawiera domieszkę mąki żytniej lub orkiszowej, na której przygotowuję zakwas. To chleb gryczany niskoglutenowy, bogatszy w minerały dzięki zawartości mąki gryczanej oraz siemienia lnianego i pestek z dyni i słonecznika. Bardzo lubię jego smak i zapach, choć miłośnicy białego, puszystego pieczywa będą potrzebowali czasu, żeby się przestawić. Jeśli nie na zakwasie, można upiec go na drożdżach.
Zobacz też: Więcej przepisów na pieczywo
Mój chleb gryczany piekę na zmianę z orkiszowym, to w ostatnim czasie dwa ulubione chleby, które jadamy z Mariuszem na śniadania. Można wzbogacić jego smak opcjonalnymi dodatkami, nawet rodzynkami lub żurawiną, a odrobiny słodyczy doda mu miód. Upieczony i wystudzony przechowuję w lodówce, choć nie jest to konieczne. Czasami zamrażam pokrojony w kromki bochenek, czasem opiekam mój chleb gryczany w tosterze. Wystarczą dwie-trzy małe kromki na śniadanie, a uczucie sytości utrzyma się dłużej, niż po zjedzeniu zwykłego, białego chleba.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zaczyn z zakwasu
- 2 łyżki zakwasu żytniego lub orkiszowego
- ½ szklanki mąki żytniej lub orkiszowej
- ½ szklanki ciepłej wody
Pozostałe składniki
- 1¼ szklanki mąki gryczanej
- ¼ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- ¼ szklanki pestek z dyni
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
- ¼ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy, mieszając 25 g świeżych, pokruszonych drożdży z 2 łyżeczkami cukru, ½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki żytniej (typ 850-2000) i odstawiając pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Jak zrobić zakwas żytni na chleb
Jak zrobić
- Składniki na zaczyn łączę w misce kilka godzin przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przed dodaniem pozostałych składników odkładam 2 łyżki mieszanki do wykorzystania podczas wypieku kolejnego chleba.
- Do miski z zaczynem przesiewam mąkę gryczaną, dodaję płatki, pestki, siemię, rodzynki lub żurawinę, sól, miód, sok z cytryny i wodę. Wyrabiam przez ok. 10 minut łyżką lub mikserem z końcówkami świderkam. Ciasto będzie klejące, odchodzące od brzegów miski.
- Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię, dokładnie rozprowadzam w narożnikach.
- Przykrywam foremkę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia przez 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Zwiększy swoją objętość o ok. 50% (czyli jej nie podwoi).
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na ok. 40-50 minut i piekę do zbrązowienia skórki.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch chleba wodą, np. za pomocą silikonowego pędzelka lub wstawiam na dolną półkę piekarnika żaroodporną miseczkę wypełnioną wodą.
- Wyjmuję foremkę z piekarnika i studzę na kratce. Po wystygnięciu foremki wyjmuję chleb i nadal studzę, już bez formy, na kratce. Kroję, gdy całkowicie wystygnie.
Ciekawa jestem, czy chleb gryczany z domieszką mąki żytniej lub orkiszowej będzie Wam smakować, czy może pozostaniecie wierni innym smakom? Dajcie znać, jak się udał wypiek :).
