Coś dla miłośników białego pieczywa, którzy nie przepadają za produktami pełnoziarnistymi, a poszukują chleba o niższym indeksie glikemicznym. Chleb orkiszowy spełni Wasze wymagania, bo jest dość miękki, ale ma chrupiącą skórkę i nadaje się nie tylko do przygotowania kanapek, ale również tostów.
Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo
Polecam przygotowanie go na zakwasie, choć w wersji szybszej może wyrosnąć na drożdżach. Im niższy typ mąki, tym wyższy indeks glikemiczny, ale też lepsza, bardziej gąbczasta struktura upieczonego ciasta. Moja propozycja to najprostszy chleb bez dodatków, ale świetnym połączeniem będzie posypanie go po wierzchu słonecznikiem, makiem lub pestkami z dyni.
Chleb orkiszowy z mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa, przygotowywana z niemodyfikowanej przez człowieka pszenicy, jest jedną z najlepszych mąk pszennych. Nie wyrasta tak dobrze jak klasyczna mąka chlebowa ze względu na niższą zawartość glutenu, za to jest bogatsza w minerały i niższy indeks glikemiczny. Po zjedzeniu orkiszowego chleba uczucie sytości, w porównaniu ze zwykłym, białym pieczywem, będzie utrzymywać się dłużej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zaczyn z zakwasu
- 1 łyżka zakwasu żytniego lub orkiszowego
- ¼ szklanki mąki żytniej lub orkiszowej
- ¼ szklanki ciepłej wody
Pozostałe składniki
- 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 850-1100)
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki cukru lub miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- nasiona słonecznika, dyni lub maku (do posypania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić zakwas żytni
- Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy z 12 g świeżych drożdży (⅛ kostki), ½ łyżeczki cukru, ¼ szklanki ciepłej wody i ¼ szklanki mąki orkiszowej (typ 850-1100), które wystarczy wymieszać ze sobą kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania chleba i odstawić w ciepłe miejsce do zabąbelkowania.
- Chleb można upiec z dodatkiem nasion do ciasta (¼ szklanki słonecznika, siemienia lnianego lub pestek z dyni + dodatkowo ¼ szklanki wody, którą wchłoną w trakcie pieczenia).
Jak zrobić
Zaczyn z zakwasu lub rozczyn drożdżowy
- Składniki na zaczyn łączę w misce kilka godzin przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed dodaniem pozostałych składników odkładam 1 łyżkę zaczynu do wykorzystania podczas wypieku kolejnego chleba.Zamiast zaczynu z zakwasu można przygotować rozczyn drożdżowy. Składniki na rozczyn łączę w misce kilkanaście minut przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrabianie ciasta
- Do miski z zakwasem lub rozczynem przesiewam mąkę, dodaję olej, miód, sól i wodę. Wyrabiam przez ok. 10 minut (ciasto będzie kleić się do dłoni, ale odchodzić od brzegów miski). Do ciasta wyrastającego na zakwasie dodaję cukier lub miód dla wydobycia smaku.
- Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię, dokładnie rozprowadzam w narożnikach.
Wyrastanie ciasta
- Przykrywam foremkę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia przez ok. 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinno podwoić swoją objętość.
Pieczenie
- Smaruję wierzch ciasta wodą lub olejem i posypuję nasionami.
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 ºC (góra+dół) na ok. 40-50 minut i piekę do zbrązowienia skórki. Na 10 minut przed końcem pieczenia smaruję wierzch ciasta wodą, np. za pomocą silikonowego pędzelka lub wstawiam na dolną półkę piekarnika żaroodporną miseczkę z wodą.
- Wyjmuję foremkę z piekarnika i studzę na kratce. Po całkowitym wystygnięciu foremki wyjmuję chleb, nadal studzę, już bez formy, na kratce i kroję, gdy całkowicie wystygnie.
Doskonały chleb, dziękuję za ten przepis! Najlepszy orkiszowy jaki jadłam i już na stałe wchodzi do domowego menu dla całej rodzinki :)))))