Dla alergików lub tych, którzy decydują się nie jeść jajek z wyboru: ciasto czekoladowe bez jajek, przygotowane z dodatkiem bananów. Jest smaczne i słodkie, a banany można też zastąpić awokado, którego smak doskonale komponuje się z kakao, ale wymaga dodatkowego posłodzenia. Zobaczcie, jaki szeroki macie tu wybór :). Można przygotować je w wersji z dodatkiem krowiego mleka, a jeśli zdecydujecie się na wersję roślinną, upieczecie pyszne ciasto czekoladowe wegańskie.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki
Nie jest trudne do zrobienia i wystarczy jedna miska. Przyznam się Wam, że pomysł na ciasto czekoladowe bez jajek pojawił się… z przymusu, kiedy w dniu wyjazdu do znajomych okazało się, że stojące w lodówce, zapasowe pudełko z jajkami jest puste! Jeśli chcecie ograniczyć jedzenie jajek z powodu przekonań lub alergii, albo po prostu zagapicie się i w ostatniej chwili okaże się, że się skończyły, ten przepis jest idealny: upieczecie je w prosty sposób, wyjdzie dość puszyste i bez wilgoci. Można nasączyć je ponczem, tak samo jak tort, a najlepiej smakuje z polewą czekoladową. A może jeszcze jakieś owoce do dekoracji? Co byście tu położyli?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki mokre
- 1 banan (bardzo dojrzały; rozgnieciony widelcem)
- ½ szklanki oleju (rzepakowy lub kokosowy; w wersji niewegańskiej można wykorzystać stopione masło)
- ½ szklanki mleka (krowie lub roślinne (wersja wegańska, np. kokosowe albo migdałowe))
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie; mielone, zalane 2 łyżkami gorącej wody, odstawione do napęcznienia i schłodzenia)
Składniki suche
- 1½ szklanki mąki (najlepsza konsystencja: mąka pszenna tortowa, typ 400-450; niski indeks glikemiczny: mąka orkiszowa, typ 500-650)
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (można zastąpić dodatkową mąką pszenną lub orkiszową)
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- ½–¾ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy, zdrowszy i mniej kaloryczny od białego cukru i o niższym indeksie glikemicznym)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Dodatki
- 1 garść orzechów (opcjonalnie; np. włoskie, nerkowce lub ziemne; grubo posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec - dlaczego powstaje i jak go uniknąć
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 180 st. C (góra+dół) lub 160 st. C (termoobieg). Czas mieszania składników jest czasem potrzebnym do rozgrzania piekarnika.
- W sporej misce mieszam dokładnie wszystkie mokre składniki za pomocą widelca.
- Dosypuję mąkę przesianą z proszkiem i kakao oraz cukier i mieszam wszystko do połączenia w gładką masę. Pod koniec mieszania można dosypać orzechy.
- Przekładam masę do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) i wstawiam do piekarnika na najniższą półkę.
- Piekę ciasto przez ok. 40-50 minut. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Ciasto należy upiec do tzw. suchego patyczka - delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika po 35 minutach, wbić patyczek i od razu wyjąć ciasto, jeśli będzie suchy. W przypadku mokrego patyczka kolejną próbę z uchylaniem można przeprowadzić po 5 minutach.
- Ciasto studzę w foremce, na kratce, a kiedy całkowicie wystygnie - wyjmuję, opcjonalnie dekoruję i kroję na grube plastry.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy Wasi goście lub domownicy zorientują się, że jedzą ciasto czekoladowe bez jajek. Dajcie mi znać, jak wrażenia smakowe i czy ten prosty wypiek zagości na dłużej w Waszym kuchennym repertuarze :).
Witaj
a jak z tym avokado, zamiast banana, ile mam go dac?
Pozdrawiam
Jeden średni banan waży ok. 120 g, więc można zamiast niego dodać 100 g dojrzałego, miękkiego miąższu z awokado i 20 g syropu z agawy lub miodu, żeby osiągnąć odpowiedni poziom słodyczy.
Zaskakująco dobre jak na swój skład 🙂 i rzeczywiście robi się w 5 minut! jestem na bezmlecznej diecie więc wpisuję to na moją stałą listę słodkości