Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepis, który zaskoczy Was swoją prostotą. Przygotujecie je bez miksera! Jest delikatne, pyszne i pięknie pachnie korzennymi przyprawami. Składniki wystarczy wymieszać w misce tak samo szybko i łatwo jak te na ciasto na muffiny czekoladowe. Potem jeszcze tylko gruszki, które dodaje się do pieczenia w całości. Jednak te twardsze, nieco mniej dojrzałe, można wcześniej ugotować w syropie cukrowym. Zobaczcie jak zrobić ciasto z gruszkami czekoladowe krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Doskonale posmakuje wielbicielom czekolady, zwłaszcza gdy po upieczeniu udekorujecie je polewą czekoladową. Jednak w wersji bez jej dodatku z pewnością zaskoczy Was, równie pozytywnie, aromatem cynamonu i kardamonu. Ich aromat będzie unosił się po całym domu w trakcie pieczenia, wystawiając na próbę cierpliwość każdego czekoladowego łasucha.
Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami można też upiec bez dodatku kakao. Wystarczy zastąpić je dodatkową mąką. Jeśli nie przepadacie za korzennymi aromatami cynamonu i kardamonu, spróbujcie zastąpić je skórką z cytryny lub wanilią.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
- 2,5 szklanki mąki (przesiana lub mąki pszennej razowej)
- 1 łyżka cynamonu (przesiany)
- 1 łyżeczka kardamonu (przesiany)
- 4 łyżki gorzkiego kakao (przesiane)
- ½-¾ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (przesiany)
Składniki mokre
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju lub stopionego masła
- ¾ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Dodatkowo
- 7 niewielkich gruszek (umyte, ze skórką, z wyciętymi dolnymi szypułkami)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Polewa czekoladowa – przepis
- Zakalec – jak uniknąć
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) (czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników).
- Składniki suche mieszam w misce.
- W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
- Przelewam składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszam.
- Nakładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
- Na wierzchu ciasta układam całe gruszki i delikatnie dociskam.
- Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę przez 50-60 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu.W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika! Na 5 minut przed końcem pieczenia uchylam drzwiczki i sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy ciasto nie jest surowe. W razie potrzeby kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
- Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
- Wystudzone ciasto czekoladowe z gruszkami można, opcjonalnie, udekorować polewą czekoladową.
Wartości odżywcze
Ciekawe która wersja jest, Waszym zdaniem, smaczniejsza. Ja wybieram czekoladową, a bez kakao przygotuję niebawem biszkopt z jabłkami. To jedno z ostatnich zimowych ciast w tym sezonie.
Ciasto czekoladowe z gruszkami przepis
Ta receptura to bardzo uniwersalna kombinacja składników. Możecie zastąpić gruszki innymi owocami. Kto spróbuje? Wkrótce pora na świeże, soczyste, kolorowe truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, które możecie dodać do masy zamiast gruszek. Z pewnością po upieczeniu będzie równie pyszne!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udał ten gruszkowy wypiek i czy zdecydowaliście się na dodatek polewy. Bardzo jestem ciekawa! A może dorzuciliście inne owoce do masy?
Wspanialy przepis, zaskakuje prostota, a kombinacja czekoladowego smaku jest smakowita. Dzisiaj pieklam na probe przed swietami I napewno bedzie powtorka. Dzieki.
Właśnie skończyłam robić to cudeńko i mimo tego ,ze nie chciało się upiec i musiałam pięć jakieś 1,5 godziny to i tak było warto 😀 Mam nadzieję,ze jutro na moich urodzinkach gością będzie smakować 😉 Pozdrawiam i czekam na jeszcze więcej smakołyków 😀
Super! Wygląda to przepięknie! Jeszcze nigdy nie widziałam całych owoców w/na cieście 😀
Jeszcze bita śmietana (oczywiście kupiona w puszce,dla leniwych :D) i
jestem w niebie
Aż takich gruszek w cieście to się nie spodziewałem. 😉