Ciasto na gofry można przygotować na kilka sposobów. Klasyczne polskie przyrządza się z jajek, mleka, mąki i oleju. Z kolei belgijskie ciasto gofrowe powstaje z dodatkiem stopionego masła. A są też oczywiście wersje bez glutenu czy na mące orkiszowej, wegańskie… Mnóstwo możliwości! Zobaczcie jak zrobić ciasto na gofry idealne.
Zobacz też: Najlepsze pomysły na gofry
Jakie dodatki wybrać?
Polska receptura bazuje na dodatku mleka, ale lubię też bardzo przygotować ciasto gofrowe na bazie maślanki. Ma odrobinę inny smak i sama już nie wiem, które lepsze. Uwielbiam obie wersje :).
Przepis na ciasto na gofry
Gofrownica o dużej mocy to istotna sprawa. 1000 W lub więcej to najlepsza opcja. Ale jeśli macie gofrownice o mniejszej mocy, za to przy okazji takie, które robią małe, cienkie gofry, to też wyjdą chrupiące. Wiem to, bo wszystkie ciasta na gofry specjalnie przetestowałam w swojej małej gofrownicy 800 W z foremką w kształcie serduszek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
- ⅓ szklanki oleju
- 2 szklanki mleka (można zastąpić maślanką lub kefirem, pitnym jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1 mała paczka gotowego cukru z wanilią)
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Mikser
- Gofrownica
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Żeby gofry wyszły chrupiące, potrzebna jest gofrownica o mocy przynajmniej 1000 W.
- Gofry – przepis i pomysły na dodatki
Gofry bezglutenowe, zamiast mąki pszennej, zawierają moją najlepszą, uniwersalną mąkę bezglutenową.
Gofry wegańskie można przygotować bez cukru, i zastąpić 2 jajka 4 łyżkami siemienia lnianego zalanego 8 łyżkami gorącej wody (odstawionego do wystudzenia) a mleko krowie – mlekiem roślinnym, wodą lub sokiem. Do spulchnienia ciasta trzeba dodać więcej proszku do pieczenia – łącznie 3 łyżeczki. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.
Przydatne poradniki:
- Piana z białek – jak ubić
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Bita śmietana – przepis
Jak zrobić
Ciasto na gofry
- Żółtka miksuję z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
- Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę.
- Delikatnie mieszam masę żółtkową z ubitymi białkami. Powinno wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż delikatnie lejącej).
Smażenie gofrów
- Gofrownicę delikatnie smaruję olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewam. Nalewam ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię miejsca w foremce.
- Smażę gofry w gofrownicy na złoto-brązowy kolor.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze gofry. Bardzo jestem ciekawa, z jakimi dodatkami lubicie najbardziej :).
U mnie nigdy nie wychodzą za dobre, jakkolwiek nie robię na dowolnych przepisach to zawsze są inne niż te z budek z goframi. Teraz wypróbuję ten przepis, może będzie lepiej, bo składniki i proporcje tutaj sugerowane są trochę inne niż te co wykorzystywałem do tej pory.