fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto na gofry

Ciasto na gofry

  • chrupiące gofry jak z budki nad morzem
  • klasyczne z pianą z białek lub ekspresowe
  • dodatkowe opcje: bezglutenowe, orkiszowe, wegańskie
Ciasto na gofry

Ciasto na gofry można przygotować na kilka sposobów. Klasyczne polskie przyrządza się z jajek, mleka, mąki i oleju. Z kolei belgijskie ciasto gofrowe powstaje z dodatkiem stopionego masła. A są też oczywiście wersje bez glutenu czy na mące orkiszowej, wegańskie… Mnóstwo możliwości! Zobaczcie jak zrobić ciasto na gofry idealne.

Zobacz też: Najlepsze pomysły na gofry

Jakie dodatki wybrać?

Polska receptura bazuje na dodatku mleka, ale lubię też bardzo przygotować ciasto gofrowe na bazie maślanki. Ma odrobinę inny smak i sama już nie wiem, które lepsze. Uwielbiam obie wersje :).

Przepis na ciasto na gofry

Gofrownica o dużej mocy to istotna sprawa. 1000 W lub więcej to najlepsza opcja. Ale jeśli macie gofrownice o mniejszej mocy, za to przy okazji takie, które robią małe, cienkie gofry, to też wyjdą chrupiące. Wiem to, bo wszystkie ciasta na gofry specjalnie przetestowałam w swojej małej gofrownicy 800 W z foremką w kształcie serduszek.

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry

Najlepsze ciasto na gofry klasyczne, uniwersalne, na słodko lub wytrawnie.
4.77 z 17 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 261kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
  • szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka (można zastąpić maślanką lub kefirem, pitnym jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1 mała paczka gotowego cukru z wanilią)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Mikser
  • Gofrownica

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Gofry bezglutenowe

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Żeby gofry wyszły chrupiące, potrzebna jest gofrownica o mocy przynajmniej 1000 W.
  2. Gofry – przepis i pomysły na dodatki
Gofry bez mleka można przygotować, zastępując je maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym, albo wodą czy sokiem owocowym, np. pomarańczowym.
Gofry bezglutenowe, zamiast mąki pszennej, zawierają moją najlepszą, uniwersalną mąkę bezglutenową.
Gofry wegańskie można przygotować bez cukru, i zastąpić 2 jajka 4 łyżkami siemienia lnianego zalanego 8 łyżkami gorącej wody (odstawionego do wystudzenia) a mleko krowie – mlekiem roślinnym, wodą lub sokiem. Do spulchnienia ciasta trzeba dodać więcej proszku do pieczenia – łącznie 3 łyżeczki. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa.

Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek – jak ubić
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Bita śmietana – przepis

Jak zrobić

Ciasto na gofry

  • Żółtka miksuję z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
  • Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę.
  • Delikatnie mieszam masę żółtkową z ubitymi białkami. Powinno wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż delikatnie lejącej).

Smażenie gofrów

  • Gofrownicę delikatnie smaruję olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewam. Nalewam ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię miejsca w foremce.
  • Smażę gofry w gofrownicy na złoto-brązowy kolor.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dodatków) | Kalorie: 261kcal (13%) | Carbohydrates: 30g (10%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 47mg (16%) | Sód: 47mg (2%) | Potas: 179mg (5%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 160IU (3%) | Wapń: 101mg (10%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto na gofry
Ciasto na gofry

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze gofry. Bardzo jestem ciekawa, z jakimi dodatkami lubicie najbardziej :).

Zobacz komentarze (1)
  • U mnie nigdy nie wychodzą za dobre, jakkolwiek nie robię na dowolnych przepisach to zawsze są inne niż te z budek z goframi. Teraz wypróbuję ten przepis, może będzie lepiej, bo składniki i proporcje tutaj sugerowane są trochę inne niż te co wykorzystywałem do tej pory.

4.77 from 17 votes (17 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom