fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto z truskawkami to obowiązkowy wypiek sezonowy późną wiosną i wczesnym latem! Choć wielu z nas truskawki zjada bez żadnych dodatków, warto choć raz upiec z nimi ciasto. Zwłaszcza kiedy są dostępne w rozsądnej cenie te nasze, polskie, najlepsze! Do popołudniowej kawy, w sezonie na truskawki, trudno o lepszy słodki dodatek. Ciasto z truskawkami, ucierane i wyrastające, z dodatkiem masła i gęstego jogurtu. Po upieczeniu jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach. To będzie ulubiony, sezonowy wypiek tych z Was, którzy, podobnie jak ja, nie przepadają za klasycznym, gąbczastym biszkoptem. Choć nawet i ten może być smaczny, gdy nasączymy go odpowiednim ponczem i przełożymy lekkim kremem z truskawkami, więc zachęcam Was do eksperymentowania. Zobaczcie jak zrobić placek z truskawkami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Mój dzisiejszy wypiek to dość szybkie do zrobienia ciasto truskawkowe, które wyrasta na proszku do pieczenia i nie wymaga osobnego ubijania piany z białek. Potem, po upieczeniu i wystudzeniu, może być udekorowane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą czekoladową. Wystarczy chwila miksowania i 60 minut cierpliwości, kiedy ciasto piecze się w tortownicy. W tym czasie po domu unosi się cudowny aromat wanilii i truskawek. Aż chce się szybciej otworzyć drzwiczki! Wiadomo jednak, że nie wolno, bo, chociaż proste, ciasto truskawkowe może być kapryśne i nasz brak cierpliwości ukarać zakalcem.

Lekko wilgotny placek z truskawkami

Dodatek jogurtu w cieście odrobinę je obciąża. Dlatego truskawek, które dokładamy w całości, nie należy dodawać do niego zbyt wiele. Zamiast jogurtu, w cieście z truskawkami można wykorzystać wodę gazowaną, która dodatkowo pomoże mu wyrosnąć i sprawi, że będzie odrobinę lżejsze.

Zobacz też
Migdałowiec

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Łatwe ciasto z truskawkami na jogurcie lub wodzie, ucierane za pomocą miksera. Proste, najlepsze ciasto z truskawkami.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto z truskawkami
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy ok. 21-24 cm
Kalorie: 223kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki świeżych truskawek (umyte, bez szypułek, osuszone na papierowym ręczniku)
  • 1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo, osobno, 1 łyżka)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ laski wanilii (tylko wydrążony miąższ; lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Porcję ciasta na talerzu można dodatkowo polać syropem, ozdobić kilkoma świeżymi truskawkami oraz listkiem mięty lub stewii. W wersji absolutnie kalorycznej dokładamy do szczęścia bitą śmietanę :).
  2. Truskawki - właściwości, walory, witaminy
  3. Zakalec - dlaczego powstaje i jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Miękkie masło miksujemy za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
  • Dodajemy cukier i ucieramy aż połączy się z masłem (nie musi się całkowicie rozpuścić).
  • Dodajemy jajka (po jednym), cały czas ucieramy, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy masłowej.
  • Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania jogurt lub wodę z sokiem z cytryny.
  • Wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
  • Truskawki układamy na wierzchu ciasta (kilka można wcisnąć nieco głębiej do środka).
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia wbijamy w środek ciasta wykałaczkę – jeśli jest sucha, możemy wyjąć ciasto z truskawkami z piekarnika.
  • Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiamy do ostudzenia, nie wyjmując z foremki. Gdy wystygnie, wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Serving: 85g | Kalorie: 223kcal (11%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 37mg (12%) | Sód: 128mg (6%) | Potas: 109mg (3%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 425IU (9%) | Witamina C: 14.6mg (18%) | Wapń: 40mg (4%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami

Bardzo jestem ciekawa, jak udał się Wam ten prosty placek z truskawkami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może wykorzystaliście inne owoce?

23 komentarze
  • Ciasto pyszota, wszystkim smakowało znikło w moment. Moje też jakoś specjalnie nie wyrosło ale po wyjęciu z piekarnika też nie opadło. Truskawki ułożyłam tylko na wierzchu ale wszystkie i tak zatopiły się w cieście 🙂 Przed podaniem posypałam cukrem podrem i udekorowałam świezymi truskawkami – wyglądało apetycznie. Na pewno jeszcze nie raz zrobię to ciasto, przepis wykorzystać można na pewno z innymi owocami.

    • Thineczko, ogromnie się cieszę, że wypróbowujesz tak wiele moich przepisów :). Ciasto jest uniwersalne i w ten sam sposób możesz je przygotować np. z rabarbarem czy jagodami, czereśniami, morelami, brzoskwiniami… Zamiast jogurtu można wykorzystać wodę albo sok owocowy – np. do takiego z rabarbarem polecam sok ze świeżej pomarańczy :).

  • Wyszło mi niskie, ok 3-3,5 cm. Dodałam wszystko jak w przepisie. Mąkę dałam pszenną tortową. Tortownica taka jak w przepisie. To dlaczego na Pani zdjęciu jest wyższe niż moje? 😉

  • Uwielbiam to ciasto. Jest wilgotne i sycące. Jak byłam na wakacje u rodziców, to piekłam, zjadaliśmy i jak się kończyło to robiłam drugie. Jak są świeże truskawki to dostaję bzika i robię ciągle to ciasto. W zimę trochę gorzej, ale mrożone owoce też się nadają.

  • Witam!
    Nigdzie nie mogę dostać laski wanilii. Co prawda jest ekstrakt z wanilii ale jest bardzo drogi. Prawie 6funtów za buteleczkę. Do czego mogę później wykorzystać? Ewentualnie czym zastąpić w tym przepisie?

    • Można go całkiem pominąć, nie ma problemu. Zamiast wanilii możesz użyć skórki startej z cytryny (wcześniej sparzonej) i też będzie smacznie :). Jeśli zdecydujesz się na zakup, takim ekstraktem można potem aromatyzować ciasta, nie korzystając z cukru waniliowego. Świetnie nadaje się do serników :).

  • To najlepsze ciasto jakie jadłam od…bardzo, bardzo dawna. Jest po prostu tak pyszne, że mi się łapy trzęsły na sam widok. I zadziwia prostotą…

  • Zdjęcia wyglądają smakowicie. Nie jestem zbyt dobrym kucharzem, a tym bardziej cukiernikiem, ale przepis wydaje się dość łatwy, więc może spróbuje. Fajne rozwiązanie na letni wieczór ze znajomymi. Na pewno wszystkim będzie smakować.

  • Ciasto oczywiście nie mogło zrobić inaczej i opadło 🙂
    Próba kolejna będzie i mam nadzieje, że następnym razem mi wyjdzie. W smaku bardzo dobre – zniknęło do ranka dnia następnego.

    Dziękuje za przepis 🙂

  • Pani Dorotko 🙂

    Pozytywną Kuchnię oglądam dopiero od niedawna i wykorzystanych przepisów mam w dorobku niewiele. Póki co wszystko bardzo dobre i nawet mi wychodzi, osobie która wszystko przesoli, przesłodzi i „przeprzyprawi”. Dzisiaj czas na ciasto z truskawkami – co prawda dopiero wieczorem, ale próba będzie podjęta na pewno. Wrócę jutro i opiszę wrażenia – jeśli tylko dożyję bo wiadomo co to mi wyjdzie? Truskawki są, masło jest, cukier jest, brak cytryny i wanilii. I tu moje pytanie, czy cukier waniliowy, albo PRLowski olejek też się sprawdzą równie dobrze?

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź. Do następnego odcinka 🙂

    • Sok z cytryny można zastąpić sokiem pomarańczowym, ewentualnie woda + kwasek cytrynowy rodem z PRL-u też znajdą tu zastosowanie, tak samo jak cukier wanilinowy i olejek – skoro nie ma cukru z prawdziwą wanilią albo naturalnego ekstraktu, trzeba sobie inaczej radzić :).

  • Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami.Na pewno skuszę się na upieczenie takiego ciasta już niedługo, bo sezon na truskawki niestety się konczy.Bardzo dobrze smakuje biszkopt nasączony malibu, pasuje do truskawek 😉

  • Zdaje się, że w opisie wykonania ciasta pominięto etap dodawania 3/4 szklanki cuktu, co niestety odbiło się na moim cieście..
    Pozdrawiam

    • Faktycznie, najmocniej przepraszam, umknął mi widocznie ten krok podczas pisania, a pewnie korzystałaś z przepisu, kiedy jeszcze nie było przy nim filmu. Już dopisałam co trzeba i mam nadzieję, że mimo wszystko cukier dało się dosypać na koniec do masy i ciasto jednak się upiekło.

      • Niestety, zorientowałam się jak już wyjęłam ciasto z piekarnika, ale było całkiem zjadliwe z cukrem pudrem 🙂 poza tym reszta wypieków ze strony Pozytywnej Kuchni udaje się znakomicie, więc wciąż jest ona moim numerem 1 🙂

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom