fbpx
Czytasz właśnie
Czekolada Azteków

Czekolada Azteków

Czekolada Azteków

Czekolada została sprowadzona do Europy w czasach podbojów Nowego Świata. Aztekowie znali jej dobroczynne działanie na organizm i, jak głosi legenda, w zamian za przywiezione z Europy towary podarowali Krzysztofowi Kolumbowi worek ziaren kakaowca oraz przygotowali rozgrzewający napój czekoladowy, który odkrywca podobno uznał za obrzydliwy. Później, podczas podbojów terytoriów obu Ameryk Europejczycy zasmakowali w czekoladzie, a plantacje kakaowców zaczęto zakładać na coraz to nowych terytoriach. Czekolada Azteków musiała być rewelacyjna!

Zobacz też: Więcej pomysłów na proste desery

Aztekowie przygotowywali rozgrzewający napój czekoladowy, dodając do niego chili. Wierzyli, że czekolada jest ogromnym źródłem energii i potencji. Podawano ją zarówno małżonkom po zaślubinach,  jak i wojownikom tuż przed walką.

Ja przygotowałam czekoladę Azteków w wersji „stałej” – bardziej do chrupania niż do picia, choć również taką można zrobić, zwłaszcza że gorąca czekolada z chili, posypana prażoną dynią, o tej porze roku jest czasem bardzo potrzebna :). Smakowała wybornie, a przygotowuje się ją w najłatwiejszy chyba sposób na świecie.

Zobacz też
Słodkie kosteczki

Czekolada Azteków

Czekolada Azteków

Pyszna czekolada z pestkami z dyni, chili i cynamonem czyli chrupiąca czekolada Azteków.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 2 godziny 10 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 2 godziny 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Meksykańska
Przepis na: czekolada azteków
Liczba porcji: 8 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g półgorzkiej czekolady (maksymalnie 70%; ta 90% będzie już zbyt gorzka)
  • 100 g pestek z dyni (łuskane)
  • ¼ łyżeczki cynamonu (+ dodatkowa szczypta)
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili (+ dodatkowa szczypta)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast gotowej czekolady, można wykorzystać przepis na blok czekoladowy, przygotowując go z mniejszej ilości składników i dodając do masy pestki z dyni zamiast herbatników.
  2. Jak rozpuścić czekoladę

Jak zrobić

  • Pestki z dyni prażę na suchej patelni, do momentu aż zaczną z niej "wyskakiwać". Odstawiam.
  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • Dodaję cynamon i chili oraz ⅔ wszystkich pestek z dyni. Dokładnie mieszam.
  • Gorącą masę wylewam do małej tortownicy, wyłożonej wcześniej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Powinna powstać warstwa grubości ok. 0,5 - 1 cm.
  • Po wierzchu posypuję pozostałą częścią pestek z dyni oraz prószę po 1 szczypcie cynamonu i chilli.
  • Całość studzę, a potem chłodzę w lodówce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis zgłaszam do akcji „Uczymy gotować Kasię Cichopek” ponieważ jest łatwy do przyrządzenia, a czekolada i pestki dyni zawierają dużo magnezu, witaminy E, żelaza i fosforu, więc taki smakołyk, od czasu do czasu, przyda się zapracowanej mamie. Oczywiście nie przesadzamy z ilością zjadanej czekolady Azteków, bo niestety w nadmiarze może pójść w biodra ;).

9 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom