fbpx
Czytasz właśnie
Dal z soczewicy – indyjski dhal

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni indyjskiej

Masur dal czyli czerwoną soczewicę, w najprostszy sposób, gotuje się z dodatkiem imbiru i miesza z paroma prostymi dodatkami. Na Sri Lance, która często bywa nazywana małymi Indiami, tamtejszy kucharz w jednym z moich miejsc noclegowych zaserwował mi doskonały dal z soczewicy z nietypowymi dodatkami: mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Musicie spróbować tego połączenia, choć oba składniki w recepturze zaznaczam jako opcjonalne.

Wykorzystując łamaną soczewicę, potrawę można ugotować szybciej. Dhal powinien być lekko lub mocniej rozgotowany, dlatego klasyczne czasy gotowania soczewicy trzeba nieco wydłużyć. U mnie, z łamanej soczewicy czerwonej, wyszedł dość mocno rozgotowany, ale ten jedzony po raz pierwszy na Sri Lance czy później, w indyjskich restauracjach, miał nieco bardziej ziarnistą konsystencję. Kwestia gustu – ciekawa jestem, jaki bardziej przypadnie Wam do gustu.

Zobacz też
Gnocchi ze szpinakiem

Dal z soczewicy pięknie pachnie imbirem i korzennymi przyprawami. Zapraszam na indyjski dhal lub jego wersję ze Sri Lanki, choć obstawiam, że również w Indiach znajdą się zwolennicy dodatku mleka kokosowego do tej pysznej, rozgrzewającej i pożywnej potrawy pełnej roślinnego białka.

Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Dal z soczewicy czerwonej - przepis na indyjski dhal z imbirem, cebulą, czosnkiem i przyprawami, opcjonalnie z mlekiem kokosowym. 
4.60 z 5 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: dal z soczewicy, indyjski dhal z soczewicą
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 202kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy (cała (danie będzie gęstsze, a kawałki soczewicy wyczuwalne lub łamana (kremowa konsystencja)))
  • 500 ml wody
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • plastry korzenia imbiru (z obranego kawałka o grubości ok. 2 cm)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu (kminek rzymski; ziarnisty)
  • szczypta chili
  • 1-2 łyżki masła klarowanego (lub oleju, np. kokosowego rafinowanego, w wersji wegańskiej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry (rozgnieciona w moździerzu)
  • szczypta asafetydy (opcjonalnie; indyjska przyprawa o żółtym kolorze)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • świeża kolendra
  • sezam
  • pieprz
  • plasterki limonki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Indyjski dhal można przygotować również z soczewicy o innych kolorach, wydłużając jej czas gotowania do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Dal to także danie z fasoli lub grochu czy innych strączków.

Jak zrobić

  • Soczewicę wsypuję do garnka (maksymalnie do połowy jego wysokości), zalewam wodą, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum, dodaję kurkumę i imbir, gotuję pod przykryciem przez 20-30 minut (łamaną soczewicę krócej, w całych ziarnach dłużej).UWAGA: w połowie gotowania trzeba zacząć pilnować, żeby nie przywarła do dna i co kilka minut mieszać. To dłuższe gotowanie soczewicy niż standardowo, po którym ziarna staną się rozgotowane.
  • Po ugotowaniu wyjmuję imbir i doprawiam całość solą.
  • Na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem na maśle klarowanym, na złocisty kolor.
  • Dodaję asafetydę, kumin, suszoną kolendrę i chili i podsmażam całość na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Podsmażone dodatki przekładam do soczewicy i delikatnie mieszam całość. Opcjonalnie dodaję mleko kokosowe i sok z limonki.
  • Serwuję dhal posypany świeżą kolendrą, sezamem i odrobiną pieprzu.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 202kcal (10%) | Carbohydrates: 27g (9%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sód: 208mg (9%) | Potas: 416mg (12%) | Fiber: 11g (46%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 25IU (1%) | Witamina C: 11.2mg (14%) | Wapń: 52mg (5%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
2 komentarze
  • Przepis ok (zrobiłem wersję bez mleczka kokos. i limonki). Ale następnym razem imbir zetrę na tarce, bo nie da się wyjmować kawałków z ugotowanej pulpy. I na pewno dam połowę mniej kuminu, bo niestety zdominował całą potrawę. Do mojego dalu dodałem też (eksperymentalnie) pół łyżeczki miodu, bo czegoś w smaku brakowało i to był strzał w 10. Lekko wyczuwalna słodycz miodu super zbalansowała wszystkie smaki – polecam.

    • Chętnie spróbuję z miodem :). U mnie limonka i mleko kokosowe muszą być, więc pewnie też i kumin z nimi nie jest tak mocny, chociaż to fakt, że lubię sypać go dużo :).

4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom