fbpx
Czytasz właśnie
Deser Raffaello

Deser Raffaello

  • prosty deser na bazie mascarpone
  • z biszkoptami, migdałami, białą czekoladą i kokosem
  • elegancki i efektowny
Deser Raffaello

Deser Raffaello to świąteczna słodycz na ostatnią chwilę. Bardzo łatwy przepis na deser Raffaello, który można go zrobić bez miksera i bez pieczenia. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole, ale uważajcie na kalorie! Ma ich niestety sporo, zwłaszcza że zarówno biała czekolada jak i „śniegowe” cukierki zawierają dużo cukru. Z kolei serek mascarpone ma sporo tłuszczu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie zjedzeniu odrobiny, zwłaszcza ze specjalnej okazji!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

W przepisie podaję kilka propozycji kremów i zamienników cukru, chociaż i tak najwięcej jest go w… białej czekoladzie. Obiecajcie, że zjecie malutko i nie będziecie dodatkowo podgryzać sernikiem! Potem asertywnie odmówicie wszystkim ciociom, babciom i mamom próbującym Wam dołożyć na talerz kolejną porcję bigosu ;). Deser na Raffaello to naprawdę dość ciężki deser, który łatwo pójdzie wszędzie tam, dokąd nie chciałoby się, żeby poszedł!

Przepis na deser Raffaello

Możecie podać go w pucharkach lub szklankach, wykorzystując dowolne, niezbyt słodkie, jasne i chrupiące ciasteczka jako bazę na spód. W nieco bardziej pracochłonnej wersji polecam upiec jasny biszkopt na mące migdałowej i powycinać z niego kółka. Trzeba je potem ułożyć na spodzie deserowych pucharków.

Deser Raffaello

Deser Raffaello

Deser Raffaello czyli prosty deser na Boże Narodzenie, bez miksowania, bez pieczenia i bez długiego oczekiwania. Deser z Raffaello czyli biszkoptowy lub ciasteczkowy spód, kremowy środek oraz kokosowy wierzch z dekoracją.
4.64 z 11 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Chłodzenie: 30 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Włoska
Przepis na: deser rafaello, deser raffaello
Liczba porcji: 8
Kalorie: 492.5kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g biszkoptów lub innych, jasnych, niezbyt słodkich ciasteczek
  • 100 g migdałów (blanszowane; całe lub w słupkach)
  • krem z 500 g mascarpone i 50 g białej czekolady (czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, przestudzona, dodana do mascarpone o temperaturze pokojowej i wymieszana łyżką; zamiast czekolady można wykorzystać 25 ml śmietanki kremówki i 2 łyżki ksylitolu)
  • polewa z białej czekolady (z 50 g czekolady i 12 ml śmietanki kremówki; roztopione w kąpieli wodnej)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 8 sztuk białych kulek kokosowych z nadzieniem
  • 100 ml likieru kokosowego, migdałowego lub limonkowego (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Delikatniejszą konsystencję deseru można uzyskać, zastępując krem z mascarpone wersją z dodatkiem bitej śmietany. Najmniej kalorii będzie mieć deser z kremem na bazie jogurtu.
Przydatne poradniki:
  1. Krem z mascarpone – przepis
  2. Krem z bitej śmietany i mascarpone – przepis
  3. Krem jogurtowy – przepis
  4. Polewa z białej czekolady – przepis

Jak zrobić

  • Biszkopty układam na dnie pucharków.
  • Skrapiam biszkopty likierem i zasypuję migdałami.
  • Na warstwę biszkoptowo-migdałową wykładam krem, wyrównuję łyżką powierzchnię.
  • Krem polewam polewą z białej czekolady i posypuję wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układam po 1 kulce Raffaello.
  • Deser wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, chociaż najlepiej będzie smakować mocno schłodzony.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 492.5kcal (25%) | Carbohydrates: 14.5g (5%) | Białko: 8.5g (17%) | Fat: 43g (66%) | Tłuszcze nasycone: 24g (150%) | Cholesterol: 82.5mg (28%) | Sód: 55.5mg (2%) | Potas: 155.5mg (4%) | Fiber: 2.5g (10%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 955IU (19%) | Wapń: 146mg (15%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, którą wersję, szybszą czy bardziej pracochłonną, wybierzecie.

Deser Raffaello przepis

Nasączone likierem migdałowym lub kokosowym, takie biszkoptowe kółeczka będą wyśmienite, ale i bez alkoholu podbiją serca domowników i Waszych gości. Potem zalewa się je masą i dekoruje. To wszystko :).

Ciekawa jestem, na który spód się zdecydujecie. Piszcie w komentarzach, jakie były Wasze pomysły! Dajcie też znać, jak wrażenia smakowe!

3 komentarze
  • Czy dałoby radę wykorzystać ten przepis na tort (na spodzie biszkoptowym)? Jak bardzo powinnam zwiększyć ilość masy do tortownicy o średnicy 24cm (1,5x wystarczy)?

    • Dzień dobry Joanno! Jeśli to będą 3 blaty biszkoptu i na wierzchu będzie tylko cieniutka, naskrobana warstwa kremu, a na to polewa z białej czekolady, zaś pozostały krem pójdzie do przełożenia i dekoracji boku, to wystarczy krem z 1 kg mascarpone. Jeśli ma być dużo kremu również na wierzchu ciasta, to sugerowałabym 1,5 kg mascarpone.

4.64 from 11 votes (11 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom