Deser Raffaello to świąteczna słodycz na ostatnią chwilę. Bardzo łatwy przepis na deser Raffaello, który można go zrobić bez miksera i bez pieczenia. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole, ale uważajcie na kalorie! Ma ich niestety sporo, zwłaszcza że zarówno biała czekolada jak i „śniegowe” cukierki zawierają dużo cukru. Z kolei serek mascarpone ma sporo tłuszczu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie zjedzeniu odrobiny, zwłaszcza ze specjalnej okazji!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
W przepisie podaję kilka propozycji kremów i zamienników cukru, chociaż i tak najwięcej jest go w… białej czekoladzie. Obiecajcie, że zjecie malutko i nie będziecie dodatkowo podgryzać sernikiem! Potem asertywnie odmówicie wszystkim ciociom, babciom i mamom próbującym Wam dołożyć na talerz kolejną porcję bigosu ;). Deser na Raffaello to naprawdę dość ciężki deser, który łatwo pójdzie wszędzie tam, dokąd nie chciałoby się, żeby poszedł!
Przepis na deser Raffaello
Możecie podać go w pucharkach lub szklankach, wykorzystując dowolne, niezbyt słodkie, jasne i chrupiące ciasteczka jako bazę na spód. W nieco bardziej pracochłonnej wersji polecam upiec jasny biszkopt na mące migdałowej i powycinać z niego kółka. Trzeba je potem ułożyć na spodzie deserowych pucharków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g biszkoptów lub innych, jasnych, niezbyt słodkich ciasteczek
- 100 g migdałów (blanszowane; całe lub w słupkach)
- krem z 500 g mascarpone i 50 g białej czekolady (czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, przestudzona, dodana do mascarpone o temperaturze pokojowej i wymieszana łyżką; zamiast czekolady można wykorzystać 25 ml śmietanki kremówki i 2 łyżki ksylitolu)
- polewa z białej czekolady (z 50 g czekolady i 12 ml śmietanki kremówki; roztopione w kąpieli wodnej)
- 50 g wiórków kokosowych
- 8 sztuk białych kulek kokosowych z nadzieniem
- 100 ml likieru kokosowego, migdałowego lub limonkowego (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Krem z mascarpone – przepis
- Krem z bitej śmietany i mascarpone – przepis
- Krem jogurtowy – przepis
- Polewa z białej czekolady – przepis
Jak zrobić
- Biszkopty układam na dnie pucharków.
- Skrapiam biszkopty likierem i zasypuję migdałami.
- Na warstwę biszkoptowo-migdałową wykładam krem, wyrównuję łyżką powierzchnię.
- Krem polewam polewą z białej czekolady i posypuję wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układam po 1 kulce Raffaello.
- Deser wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, chociaż najlepiej będzie smakować mocno schłodzony.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, którą wersję, szybszą czy bardziej pracochłonną, wybierzecie.
Deser Raffaello przepis
Nasączone likierem migdałowym lub kokosowym, takie biszkoptowe kółeczka będą wyśmienite, ale i bez alkoholu podbiją serca domowników i Waszych gości. Potem zalewa się je masą i dekoruje. To wszystko :).
Ciekawa jestem, na który spód się zdecydujecie. Piszcie w komentarzach, jakie były Wasze pomysły! Dajcie też znać, jak wrażenia smakowe!
Czy dałoby radę wykorzystać ten przepis na tort (na spodzie biszkoptowym)? Jak bardzo powinnam zwiększyć ilość masy do tortownicy o średnicy 24cm (1,5x wystarczy)?
Dzień dobry Joanno! Jeśli to będą 3 blaty biszkoptu i na wierzchu będzie tylko cieniutka, naskrobana warstwa kremu, a na to polewa z białej czekolady, zaś pozostały krem pójdzie do przełożenia i dekoracji boku, to wystarczy krem z 1 kg mascarpone. Jeśli ma być dużo kremu również na wierzchu ciasta, to sugerowałabym 1,5 kg mascarpone.
dobrą alternatywą prawidziwego raffeallo są LUMARKI KOKOSOWE z firmy lumar 🙂