Przypomniałam sobie niedawno o mini-książeczce z przepisami na dodatki do ziemniaków, którą wkleiłam kiedyś do swojego zeszytu kulinarnego, a następnie zapomniałam, jakie ciekawe potrawy się w niej znajdowały. Dip z cukinii z pietruszką, na pewno smaczny!
Ponieważ w ten weekend zrobiliśmy znowu ziemniaki z grilla, książeczka została odnaleziona, a ja tym razem postanowiłam postawić na nieco inny dodatek do ziemniaków i wyszedł mi całkiem ciekawy efekt.
Dip z cukinii z pietruszką przygotowuje się na bazie jogurtu, więc o nadmiarze kalorii nie może być mowy :). A smakuje dość nietypowo, z pieczonymi ziemniakami całkiem przyjemnie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
- 400 g kukurydzy (około; z puszki, odcedzona)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 cukinia (mała; umyta, pokrojona w małą kostkę)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- sól i pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki (umyta, osuszona, drobno posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić jogurt naturalny w domu
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Wszystkie składniki łączę w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem i podaję jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Można go także użyć jako sosu do zielonej sałaty lub dodatku do wędlin.