fbpx
Czytasz właśnie
Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym, podany na wstążkach cukinii, z dodatkiem dwukolorowego ryżu ułożonego elegancko w kilku warstwach. Jadłam tego pysznego dorsza w hotelowej restauracji, a potem odtworzyłam recepturę w domu. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Wykonanie potrawy ze zdjęcia niestety nie moje – danie jadłam w restauracji hotelowej podczas kwietniowego pobytu w Juracie. Ale gwarantuję, że smak odtworzonej przeze mnie receptury jest doskonały!

Zobacz też: Najlepsze potrawy z ryb

Zachwyciła mnie sama forma podania – wszystko ładnie ułożone, a grillowana cytryna, którą można skropić rybę tuż przed zjedzeniem, to taka wytrawna wisienka na… torcie, haha :). Pięknie prezentuje się na talerzu, nieprawdaż?

Przepis na dorsza z sosem cytrynowym

Ważnym dodatkiem będzie sos cytrynowy na bazie śmietanki do zup i sosów. To on podkreśla smak dorsza, naszej pysznej, bałtyckiej ryby, łatwo dostępnej w sklepach w całej Polsce Sięgnijcie po niego od czasu do czasu, przygotowując obiad dla rodziny lub zaproszonych gości, albo… tylko dla siebie, bo ryba, jak wiadomo, jest dobra na każdą okazję!

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym

Dorsz z sosem cytrynowym – wykwintny i elegancki dorsz na warzywach, w złocistej panierce, polany sosem z cytryny oraz śmietanki, zaserwowany w towarzystwie jasnego i ciemnego ryżu.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: dorsz z sosem cytrynowym
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 921kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sos cytrynowy

  • 2 łyżki masła
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy – ksylitol)
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 łyżeczki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 1 szklanka wywaru z rybno-warzywnego (można zastąpić wywarem warzywnym)

Do dekoracji

  • grillowane ćwiartki cytryny (można podpiec na suchej, gorącej patelni)

Ryba i warzywa

  • 2 filety z dorsza
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 marchewka (pokrojona w cienkie, podłużne paski)
  • ½ szklanki ciemnego ryżu
  • ½ szklanki jasnego ryżu
  • ½ średniej cukinii (pokrojona w podłużne paski)
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • ½ papryki (pokrojona w podłużne paski)
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb (po 1 szczypcie białego pieprzu, cynamonu, imbiru w proszku i gałki muszkatołowej)
  • mąka do obtaczania (pszenna lub kukurydziana)
  • masło klarowane do smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Ajwar

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Przygotowanie ryby do smażenia

  • Zaczynam od przyprawienia dorsza: Rozmrożoną rybę nacieram solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową oraz imbirem i cynamonem, skrapiam sokiem cytrynowym, a następnie delikatnie obtaczam w mące. Odstawiam w chłodne miejsce.

Sos cytrynowy

  • Masło rozpuszczam w rondelku.
  • Dodaję mąkę i mieszam.
  • Zalewam wywarem, znów mieszam i dodaję śmietankę.
  • Żółtko roztrzepuję widelcem, dodając odrobinę sosu, następnie wlewam do rondelka.
  • Ogrzewam całość przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaję sok z cytryny (uwaga: sos nie powinien nam wyjść kwaśny!), cukier, skórkę cytrynową, sól i pieprz.

Warzywa do ryby

  • Cebulę podsmażam na patelni na klarowanym maśle.
  • Dodaję paprykę i marchewkę, a gdy zmiękną – cukinię.
  • Gdy wszystkie warzywa zmiękną – odstawiam. Można doprawić je delikatnie solą i pieprzem.

Ryż biały i dziki

  • Gotuję ryże według przepisów na opakowaniach (najlepiej w osobnych garnkach, ponieważ ciemny ryż może wymagać dłuższego czasu gotowania niż jasny).

Smażenie dorsza

  • W czasie gotowania ryżu smażę rybę na niewielkiej ilości klarowanego masła, na średnim ogniu, na złocisty kolor.
  • Na talerzu układam warzywa, rybę i ryż. Polewam sosem i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 450g (ryba+warzywa i sos, bez ryżu) | Kalorie: 921kcal (46%) | Carbohydrates: 33g (11%) | Białko: 51g (102%) | Fat: 66g (102%) | Tłuszcze nasycone: 40g (250%) | Cholesterol: 302mg (101%) | Sód: 892mg (39%) | Potas: 1639mg (47%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 10916IU (218%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 7mg (35%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 2µg (33%) | Witamina C: 78mg (95%) | Vitamin D: 3µg (20%) | Vitamin E: 3mg (20%) | Vitamin K: 15µg (14%) | Wapń: 117mg (12%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 117mg (29%) | Phosphorus: 630mg (63%) | Selenium: 89µg (127%) | Zinc: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorsz z sosem cytrynowym przepis

Ta potrawa będzie się doskonale komponować z lekką sałatką lub młodymi ziemniakami, choć z ryżem jest doskonały. Możecie spróbować ułożyć jasny i ciemny ryż dekoracyjnie warstwowo lub po prostu wymieszać je ze sobą. W obu przypadkach z pewnością ładnie zaprezentują się na talerzu!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł ten dorsz i jak wrażenia smakowe. Bardzo jestem ciekawa!

8 komentarzy
    • Dla pełni smaku mąka powinna być zasmażona na maśle na patelni, więc upiekłabym osobno rybę, a sos jednak zrobiła w garnku. Jeśli całość będzie w piekarniku, to dodałabym wszystkie składniki sosu wymieszane wcześniej w misce za pomocą trzepaczki. Ale tak na 15-20 minut przed końcem pieczenia ryby.

  • Zrobiłam przed chwilą na naszą 5tą rocznice. Mąż mało nie zjadl razem z talerzem 🙂 powiedział, że czuje się jak w restauracji. Kochamy wykwintne jedzenie i ten przepis absolutnie ląduje w moim przepiśniku 🙂 REWELACJA! Nie jestem w stanie opisać mojego zachwytu tym przepisem. Po prostu POLECAM KAŻDEMU przekonać się na własnym podniebieniu! 🙂 pozdrawiam serdecznie!

  • Witam,
    Super zestawienie.

    A ja dla odmiany proponuję przepis na smażonego dorsza z gotowanym pęczakiem i wodorostami.

    Pęczak jakoś ogólnie bardziej kojarzy się z wędkarstwem, ale w tym zestawieniu smakuje wybornie.
    Pozdrawiam

  • Witam !
    A mnie jest bardzo miło , ze mój sos cytrynowy spotkał się z zainteresowaniem .mnie z kolei zainspirował sposób podania dorsza – z przyjemnoscia wykorzystam . Pozdrawiam

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom