Dorsz z sosem cytrynowym, podany na wstążkach cukinii, z dodatkiem dwukolorowego ryżu ułożonego elegancko w kilku warstwach. Jadłam tego pysznego dorsza w hotelowej restauracji, a potem odtworzyłam recepturę w domu. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Wykonanie potrawy ze zdjęcia niestety nie moje – danie jadłam w restauracji hotelowej podczas kwietniowego pobytu w Juracie. Ale gwarantuję, że smak odtworzonej przeze mnie receptury jest doskonały!
Zobacz też: Najlepsze potrawy z ryb
Zachwyciła mnie sama forma podania – wszystko ładnie ułożone, a grillowana cytryna, którą można skropić rybę tuż przed zjedzeniem, to taka wytrawna wisienka na… torcie, haha :). Pięknie prezentuje się na talerzu, nieprawdaż?
Przepis na dorsza z sosem cytrynowym
Ważnym dodatkiem będzie sos cytrynowy na bazie śmietanki do zup i sosów. To on podkreśla smak dorsza, naszej pysznej, bałtyckiej ryby, łatwo dostępnej w sklepach w całej Polsce Sięgnijcie po niego od czasu do czasu, przygotowując obiad dla rodziny lub zaproszonych gości, albo… tylko dla siebie, bo ryba, jak wiadomo, jest dobra na każdą okazję!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Sos cytrynowy
- 2 łyżki masła
- sok z ½ cytryny
- szczypta cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy – ksylitol)
- 1 żółtko
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- ½ łyżeczki skórki z cytryny (starta na tarce o drobnych oczkach)
- sól, pieprz cytrynowy
- 2 łyżeczki mąki (pszenna lub kukurydziana)
- 1 szklanka wywaru z rybno-warzywnego (można zastąpić wywarem warzywnym)
Do dekoracji
- grillowane ćwiartki cytryny (można podpiec na suchej, gorącej patelni)
Ryba i warzywa
- 2 filety z dorsza
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 marchewka (pokrojona w cienkie, podłużne paski)
- ½ szklanki ciemnego ryżu
- ½ szklanki jasnego ryżu
- ½ średniej cukinii (pokrojona w podłużne paski)
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
- ½ papryki (pokrojona w podłużne paski)
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb (po 1 szczypcie białego pieprzu, cynamonu, imbiru w proszku i gałki muszkatołowej)
- mąka do obtaczania (pszenna lub kukurydziana)
- masło klarowane do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak ugotować ryż
Jak zrobić
Przygotowanie ryby do smażenia
- Zaczynam od przyprawienia dorsza: Rozmrożoną rybę nacieram solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową oraz imbirem i cynamonem, skrapiam sokiem cytrynowym, a następnie delikatnie obtaczam w mące. Odstawiam w chłodne miejsce.
Sos cytrynowy
- Masło rozpuszczam w rondelku.
- Dodaję mąkę i mieszam.
- Zalewam wywarem, znów mieszam i dodaję śmietankę.
- Żółtko roztrzepuję widelcem, dodając odrobinę sosu, następnie wlewam do rondelka.
- Ogrzewam całość przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaję sok z cytryny (uwaga: sos nie powinien nam wyjść kwaśny!), cukier, skórkę cytrynową, sól i pieprz.
Warzywa do ryby
- Cebulę podsmażam na patelni na klarowanym maśle.
- Dodaję paprykę i marchewkę, a gdy zmiękną – cukinię.
- Gdy wszystkie warzywa zmiękną – odstawiam. Można doprawić je delikatnie solą i pieprzem.
Ryż biały i dziki
- Gotuję ryże według przepisów na opakowaniach (najlepiej w osobnych garnkach, ponieważ ciemny ryż może wymagać dłuższego czasu gotowania niż jasny).
Smażenie dorsza
- W czasie gotowania ryżu smażę rybę na niewielkiej ilości klarowanego masła, na średnim ogniu, na złocisty kolor.
- Na talerzu układam warzywa, rybę i ryż. Polewam sosem i serwuję.
Wartości odżywcze
Dorsz z sosem cytrynowym przepis
Ta potrawa będzie się doskonale komponować z lekką sałatką lub młodymi ziemniakami, choć z ryżem jest doskonały. Możecie spróbować ułożyć jasny i ciemny ryż dekoracyjnie warstwowo lub po prostu wymieszać je ze sobą. W obu przypadkach z pewnością ładnie zaprezentują się na talerzu!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł ten dorsz i jak wrażenia smakowe. Bardzo jestem ciekawa!
Czy taki sos nada się do zapieczenia w piekarniku? Chciałabym przygotować to danie w wersji z piekarnika
Dla pełni smaku mąka powinna być zasmażona na maśle na patelni, więc upiekłabym osobno rybę, a sos jednak zrobiła w garnku. Jeśli całość będzie w piekarniku, to dodałabym wszystkie składniki sosu wymieszane wcześniej w misce za pomocą trzepaczki. Ale tak na 15-20 minut przed końcem pieczenia ryby.
Zrobiłam przed chwilą na naszą 5tą rocznice. Mąż mało nie zjadl razem z talerzem 🙂 powiedział, że czuje się jak w restauracji. Kochamy wykwintne jedzenie i ten przepis absolutnie ląduje w moim przepiśniku 🙂 REWELACJA! Nie jestem w stanie opisać mojego zachwytu tym przepisem. Po prostu POLECAM KAŻDEMU przekonać się na własnym podniebieniu! 🙂 pozdrawiam serdecznie!
Witam,
Super zestawienie.
A ja dla odmiany proponuję przepis na smażonego dorsza z gotowanym pęczakiem i wodorostami.
Pęczak jakoś ogólnie bardziej kojarzy się z wędkarstwem, ale w tym zestawieniu smakuje wybornie.
Pozdrawiam
ten dorsz musi być pyszny uwielbiam ryby w każdej postaci
Cieszę się Dorotko ,że sos się przydał. Dorsz wyglada przepięknie .
Witam !
A mnie jest bardzo miło , ze mój sos cytrynowy spotkał się z zainteresowaniem .mnie z kolei zainspirował sposób podania dorsza – z przyjemnoscia wykorzystam . Pozdrawiam
mnie również zachwyca forma podania!
smak pewnie równie pyszny 🙂