W tym sezonie moja ulubiona zupa z dyni ustąpiła miejsca dyniowym słodkościom. Po raz pierwszy przygotowałam pyszny, tryskający słońcem dżem z dyni, z dodatkiem słodkiej brzoskwini i soku pomarańczowego.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze przetwory
Dżem z dyni, o mniejszej niż tradycyjne przetwory ilości cukru, świetnie nadaje się jako dodatek do tart, naleśników i innych deserów. Ma cudowny, intensywnie pomarańczowy kolor, a opcjonalne dodatki smakowe tj. cynamon, gałka muszkatołowa, imbir czy goździki dodadzą mu charakteru, chociaż w klasycznej wersji, z samej dyni i cukru, może z odrobiną soku z cytryny, również będzie pysznym i bardzo dekoracyjnym dodatkiem do kanapek, deserów czy ciast.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg dyni
- 300-400 g cukru (można zastąpić masłem daktylowym)
- 1 brzoskwinia (duża)
- 1 szklanka soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie; można zastąpić gałką muszkatołową (dwa razy mniej, imbirem lub kilkoma startymi w moździerzu ziarnami goździków))
- 1 łyżka imbiru (opcjonalnie; świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak przygotować domowe przetwory z owoców
- Jak pasteryzować słoiki
Jak zrobić
- Z dyni wydrążam pestki, kroję miąższ ze skórką na kawałki, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 40 minut.
- Obraną ze skórki dynię zasypuję cukrem na patelni i przesmażam, mieszając i rozdrabniając łyżką większość kawałków na gładką masę.
- Do dyni dodaję obraną ze skórki, pokrojoną na plasterki brzoskwinię oraz, opcjonalnie, cynamon. Zalewam sokiem pomarańczowym. Mieszam, nadal przesmażam.
- UWAGA: W zależności od konsystencji dyni, ilością soku reguluję gęstość dżemu. Powinien być dość gęsty, jak powidła śliwkowe.
- Kiedy dżem uzyska pożądaną konsystencję, przekładam go do gorących, dokładnie umytych, wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 10 minut w garnku z gotującą wodą lub w piekarniku.
- Dociskam nakrętki, dokręcam, odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Kradnę 90% przepisu. Wolę pasteryzację na sucho w piekarniku.
W tym roku też robiłyśmy dżem z dyni. Na zimowe wieczory będzie jak znalazł. Zamiast soku pomarańczowego dodajemy aromat pomarańczowy – dżem smakuje niczym pomarańczowy, a poza tym to przecież olejek. Dynia jest bogata w witaminę A, która rozpuszcza się w tłuszczach, więc tak można lepiej korzystać z jej dobrodziejstw. Pozdrawiam! 🙂
Skoro pomarańcze są w sklepie na półce obok dyni, to czemu ich nie kupić? 🙂 Szkoda dodawać sztucznych aromatów do domowych przetworów.
Mam pytanie, chce kupić dynie (ale jako studentka) nie będę w stanie zjeść całej (nie wszędzie chcą kroić) Czy dynie można mrozić? Jeśli tak to ile czasu może tam spędzić?
Można mrozić surową dynię obraną ze skórki, w większych kawałkach lub pokroić w kostkę i zblanszować ją przed mrożeniem. Czas przechowywania w temperaturze -18 st. C lub niższej to maksymalnie 1 rok.
Hej, w jaki sposób uzyskałaś taki kolor dżemu? Z jakiej dyni go robiłaś? Mi zawsze wychodzą ciemne po upieczeniu 🙁
Prawdopodobnie to była dynia piżmowa albo taka najzwyklejsza, pospolita, dużo bardziej soczysta, o pomarańczowym kolorze surowego miąższu.
1kg dyni (po oczyszczeniu i obraniu), 1 cytryna oraz fix do dżemów np. 3+1. Dynię pokrojona w kostkę wrzucam do gara ,podlewam 100ml wody gotuję do rozgotowania ,dodaję fix i sok z 1 cytryny
Odradzam fixy, po co je dodawać, skoro to ma być dżem domowy? Z fixami można kupić w sklepie :).
A co robimy z upieczoną skórką i.miąższem?
Aj, wygląda smacznie:)
Przed włączeniem filmu na YT robisz pięknego dziubka 🙂
i do tego naleśńczki mmmmmmmmmmmmmmmmmm
[..YouTube..] i do tego naleśńczki mmmmmmmmmmmmmmmmmm
Nada się 🙂
Korci mnie zrobienie jeszcze kilku słoiczków z jabłkami i gruszkami, ale nie mam już miejsca na półkach, a puste słoiki wyniosłam do rodziców do piwnicy. Ale bardzo podobają mi się Wasze pomysły!
[..YouTube..] Nada się 🙂
[..YouTube..] @gWiazZdkaA Nada się 🙂
Można do dyni dodać jabłka i gruszki i wtedy nie trzeba cukru, a dżem jest też „ożywiony” to od jabłek. Zagotowany w słoikach dobrze się przechowuje, a otwarty słoik może stać w lodówce do dwóch tygodni…
@Leokadia Pomarańcza go ożywia :). @Małgosia brzmi wspaniale. Zrobię taki w przyszłym roku :).
aha
dodałam też galaretkę pomarańczową
Ja własnie skończyłam wekować dżem z dyni, z miodem, cynamonem, imbirem i jabłkami – też polecam 🙂
Eksperymenty!
przyznam szczerze, ze nigdy nie jadłam zupy z dyni; jedynie dynia Rolnika mi smakowo pasuje, a dżem? jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak może smakować ( ale podejrzewam , ze może byĆ mdły)
a ja mam mnóstwo dyni zamrozonej 😛 nada sie?
Dynia, teren nieznany … musze przetestowac, bo wyglada smakowicie 🙂
[..YouTube..] a ja mam mnóstwo dyni zamrozonej 😛 nada sie?
[..YouTube..] Ok wiec dynia kupiona i zabieram się do robienia
Ale to musi być pyszne!
[..YouTube..] Ale to musi być pyszne!