Różne są rodzaje gnocchi we włoskiej kuchni. Przygotowywane z ziemniaków wymieszanych z mąką typu 00 oraz jajkiem lub na bazie innych mąk. Czasami barwione szpinakiem lub kurkumą czy suszonymi pomidorami lub pieczoną papryką. Gnocchi przyrządza się praktycznie tak samo jak polskie kopytka, ale Włosi turlają je po pokrojeniu widelcem lub odciskają na specjalnej foremce. Dzięki temu powstają w nich zagłębienia, w którym potem gromadzi się pyszny sos.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
- 1 szklanka mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
- 1 jajko (opcjonalnie; ciasto z dodatkiem jajka jest miękkie i delikatniejsze po ugotowaniu)
- 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ziemniaki
- Gnocchi bezglutenowe - zamiast 1 szklanki mąki typu 00 wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na gnocchi bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!
- Najlepsze przepisy na pesto
Jak zrobić
- Ziemniaki, mąkę, szczyptę soli i jajko zagniatam w kulę ciasta.
- Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
- Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde kopytko delikatnie roluję za pomocą widelca, żeby porobiły się w nim zagłębienia i zaokrągliły brzegi.
- Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedzam gnocchi i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.