Nie wiem, dlaczego grochówka dopiero teraz zagościła w mojej kuchni. Od lat miałam w planach pokazać Wam na blogu jak zrobić grochówkę i wciąż wyprzedzały ją inne zupy. Nie znalazła się też w mojej książce Superfood po polsku, a powinna! To bardzo pożywna, bogata w składniki odżywcze zupa z grochu z warzywami oraz mięsem. Można oczywiście przyrządzić ją w wegańskiej wersji i gorąco zachęcam Was do eksperymentowania. Jest doprawiona pachnącym majerankiem oraz kminkiem, anyżem i kolendrą. Może to lekkie odejście od klasycznego składu, ale zapewniam, że warto spróbować ugotować ją z tymi przyprawami!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g grochu łuskanego (można namoczyć go przez 3 godziny w zimnej wodzie, następnie odsączyć)
- 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki (pszenna lub bezglutenowa)
- 200 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
- 100 g marchewki (1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki)
- 100 g pietruszki (1 sztuka; obrana i pokrojona na plasterki)
- 200 g boczku wędzonego (surowy lub gotowany; pokrojony w kostkę; zamiast boczku można wykorzystać do doprawienia zupy wędzoną paprykę)
- 100 g kiełbasy (opcjonalnie; np. podwawelska; pokrojona na plasterki lub w kostkę; można zastąpić większą ilością boczku)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 3 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie; w wersji bezmięsnej; w wersji mięsnej można wykorzystać słodką lub ostrą paprykę w proszku)
- natka pietruszki (posiekana; do dekoracji)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny lub wywar z resztek
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Groch wkładam do wywaru. Dodaję listki laurowe, majeranek i kminek. Zagotowuję i na niedużym ogniu gotuję przez ok. 35-60 minut, do miękkości. Lubię grochówkę z całymi ziarnami grochu, ale można też go rozgotować, żeby uzyskać gęstszą konsystencję.
- Cebulę z czosnkiem, marchewką i pietruszką posypuję solą i szklę na 2 łyżkach oleju. Odkładam do miseczki.
- Do tłuszczu po warzywach dodaję boczek i kiełbasę i podsmażam do zrumienienia. Odkładam do osobnej miseczki.
- Do tłuszczu po mięsie dosypuję mąkę. Delikatnie zasmażam, następnie rozprowadzam kilkoma łyżkami wywaru odlanego z grochu.
- Gdy groch osiągnie odpowiednią miękkość, dodaję do garnka zeszklone warzywa, surowe ziemniaki i mięso oraz zasmażoną mąkę. Dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem.
- Gotuję zupę na niewielkim ogniu, żeby lekko bulgotała. Gdy ziemniaki zmiękną, przelewam do talerzy i serwuję.