Wariacja na temat klasycznego składu, bo hummus z buraków to w rzeczywistości pasta zmiksowana z ciecierzycą, tahini i smakowymi dodatkami oraz oliwą. Taki hummus buraczany z upieczonych buraków doskonale smakuje i świetnie prezentuje się na stole. Można przełamać jego smak sokiem z pomarańczy i dodać tymianek. Pastę tahini spróbujcie zastąpić ziarnami słonecznika i odrobiną miodu. Zobaczcie jak zrobić humus z burakami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie
To odrobinę zmodyfikowana receptura na klasyczny hummus, który przecież jest bazą do eksperymentów. Pomyślałam, że połączenie ciecierzycy, pasty tahini oraz czosnku można wzbogacić o pieczone lub gotowane buraki. Nadadzą paście piękny kolor i dorzucą więcej witamin i minerałów. Taki buraczany hummusik można potem wykorzystać klasycznie, do maczania różnych przekąsek lub jako dodatek do gotowanego ryżu, kaszy czy makaronu, a nawet sałatki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
- ¼ szklanki pasty tahini (można zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu)
- 1 pomarańcza (mała; tylko wyciśnięty sok)
- 2 łyżki oliwy (extra vergine)
- 2 buraki (średnie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 szczypta chili
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Pasta tahini - przepis
- Jak ugotować ciecierzycę
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.
Wartości odżywcze
Pasta buraczana z ciecierzycą o pięknej barwie gotowa! Proponuję podać jako dodatek do chipsów lub pieczywa, które można w nim maczać. A może zaserwujecie jeszcze w inny sposób?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam hummus buraczany. Bardzo jestem ciekawa i czekam na wieści, z których składników go przyrządziliście oraz do czego zaserwowaliście!