Jabłecznik z bezą – przepis mojej mamy, wykonanie ciasta też. Mój wkład ograniczył się w tym wypadku do fotografowania i jedzenia :D. Takie ciasto z powodzeniem można podać podczas kolacji wigilijnej. Pięknie pachnie cynamonem i delikatnie rozpływa się w ustach. W bezie znajdziecie dodatek wiórków kokosowych, ale można zastąpić je migdałami w słupkach, jeśli nie przepadacie za kokosem.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Jabłecznik z bezową pianką, podobnie jak klasyczny jabłecznik, warto upiec z opcjonalnymi dodatkami. Nie tylko wzbogacą smak, ale też konsystencję ciasta. Do jabłek w cieście doskonale pasują migdały, nadające mu chrupkości i dodatkowego aromatu. Oprócz tego doskonale komponują się z kokosową pianką bezową. Zamiast migdałów można dołożyć orzechy, rodzynki, żurawinę. Z kokosem z pewnością również stworzą zgrany duet, znany Wam już z przepisu na flapjack.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki (polecam mąkę pszenną orkiszową, zdrowszą niż zwykła, biała, bo o niższym indeksie glikemicznym)
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru waniliowego
- 200 g masła (1 kostka)
Masa jabłkowa
- 1,5 kg twardych, soczystych jabłek
- 100-150 g cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Beza
- 5 białek
- 200 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Z mąki, masła, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagniatam ciasto, którym wykładamy nasmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę (dno + boki).
- 1 l wody zagotowuję z 150 g cukru i łyżeczką cynamonu. Pokrojone na kawałki, obrane jabłka wrzucam do syropu, zagotowuję pod przykryciem, następnie wyjmuję, studzę i wykładam na kruche ciasto.
- Na syropie z jabłek gotuję kisiel: syrop zagotowuję i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody lub odlanego wcześniej, ostudzonego syropu. Studzę i uważam, żeby masa za mocno nie zgęstniała. Wykładam na ułożonych na cieście jabłkach.
- Z białek ubijam pianę, dodaję stopniowo 200 g cukru, a na sam koniec dosypuję 2 paczki wiórków kokosowych i mieszam. Całość wykładam na masę kisielową.
- Ciasto piekę ok. 1 godz. w temperaturze 180 °C (góra+dół) lub 150-160 °C (termoobieg), na dolnej półce piekarnika. Kroję dopiero następnego dnia.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy jabłecznik z bezą zagościł na Waszych stołach. Dajcie koniecznie znać, jak wyszedł i smakował. Które dodatki wykorzystaliście?
Ciasto jest przepyszne.. 🙂
Bardzo się cieszę :). Też je lubię. Po powrocie do kraju muszę je upiec i dołączyć do przepisu film. Może w końcu znajdę na nie czas :D.
Mam pytanie. Na jaką blaszkę jest ten przepis?
Dopisałam wymiary do listy składników, dzięki za zwrócenie na to uwagi :).
Godzina w piekarniku? Co zostanie z tej bezy na wierzchu?
Znam podobny przepis, tylko masę łatwiej się robi. Potrzebny jest litr soku jabłkowego, z tego odlewamy na rozrobienie 3 budyniów, resztę gotujemy dodajemy jabłka pokrojone w grubą kostkę, znów gotujemy i dodajemy budynie.
Też mnie zawsze to zastanawiało :).
Jaka jest u was różnica między szarlotką a jabłecznikiem? 🙂
Moja mama uwielbia kokos, ja trochę mniej, mój mąż prawie wcale. Dlatego niewiele u mnie ciast z kokosem, bo straciłabym największego łasucha i sama musiałabym jeść ciasto, a wiadomo jakie są wtedy skutki. Mąż szczupły, ja na ciągłej diecie…
Bardzo, bardzo apetyczne ciasto! Wyglada kuszaco…
Oj, macie rację. Ciasto było wyśmienite, nie ma jak u mamy :).
Aj uwilbiam jablecznik z budyniem Pyszne. Bardzo czesto je piekie, a twoje zdjecie mnie zacheca zeby upiec jeszcze raz;p :_)
Jakie eleganckie ciasto.. A jakie jasne jabłuszka! Nono. 🙂
Takie mamine, domowe ciasta są zawsze najlepsze. Wygląda przepysznie, domyślam się, że smakuje i pachnie równie wspaniale. I mam słabość do takich retro talerzyków jak ten. Piękny!