fbpx
Czytasz właśnie
Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą – przepis mojej mamy, wykonanie ciasta też. Mój wkład ograniczył się w tym wypadku do fotografowania i jedzenia :D. Takie ciasto z powodzeniem można podać podczas kolacji wigilijnej. Pięknie pachnie cynamonem i delikatnie rozpływa się w ustach. W bezie znajdziecie dodatek wiórków kokosowych, ale można zastąpić je migdałami w słupkach, jeśli nie przepadacie za kokosem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Jabłecznik z bezową pianką, podobnie jak klasyczny jabłecznik, warto upiec z opcjonalnymi dodatkami. Nie tylko wzbogacą smak, ale też konsystencję ciasta. Do jabłek w cieście doskonale pasują migdały, nadające mu chrupkości i dodatkowego aromatu. Oprócz tego doskonale komponują się z kokosową pianką bezową. Zamiast migdałów można dołożyć orzechy, rodzynki, żurawinę. Z kokosem z pewnością również stworzą zgrany duet, znany Wam już z przepisu na flapjack.

Zobacz też
Bita śmietana

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Pyszny jabłecznik z bezą, pachnący kokosem i cynamonem, ze słodką pianką i na kruchym spodzie.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: jabłecznik z bezą, jabłecznik z pianką, szarlotka z bezą, szarlotka z pianką
Liczba porcji: 1 blaszka o wymiarach ok. 23x35 cm
Kalorie: 283kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki (polecam mąkę pszenną orkiszową, zdrowszą niż zwykła, biała, bo o niższym indeksie glikemicznym)
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 200 g masła (1 kostka)

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg twardych, soczystych jabłek
  • 100-150 g cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić cukier waniliowy Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

  • Z mąki, masła, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagniatam ciasto, którym wykładamy nasmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę (dno + boki).
  • 1 l wody zagotowuję z 150 g cukru i łyżeczką cynamonu. Pokrojone na kawałki, obrane jabłka wrzucam do syropu, zagotowuję pod przykryciem, następnie wyjmuję, studzę i wykładam na kruche ciasto.
  • Na syropie z jabłek gotuję kisiel: syrop zagotowuję i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody lub odlanego wcześniej, ostudzonego syropu. Studzę i uważam, żeby masa za mocno nie zgęstniała. Wykładam na ułożonych na cieście jabłkach.
  • Z białek ubijam pianę, dodaję stopniowo 200 g cukru, a na sam koniec dosypuję 2 paczki wiórków kokosowych i mieszam. Całość wykładam na masę kisielową.
  • Ciasto piekę ok. 1 godz. w temperaturze 180 °C (góra+dół) lub 150-160 °C (termoobieg), na dolnej półce piekarnika. Kroję dopiero następnego dnia.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 283kcal (14%) | Carbohydrates: 39g (13%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 58mg (19%) | Sód: 77mg (3%) | Potas: 182mg (5%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 295IU (6%) | Witamina C: 3.1mg (4%) | Wapń: 26mg (3%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, czy jabłecznik z bezą zagościł na Waszych stołach. Dajcie koniecznie znać, jak wyszedł i smakował. Które dodatki wykorzystaliście?

14 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom