fbpx
Czytasz właśnie
Jajka z roszponką

Jajka z roszponką

Jajka z roszponką

Jak przed Wielkanocą kupi się 30 szt. jajek, a oprócz tego mama przywiezie 20 szt. dodatkowych, wiejskich, do dyspozycji na święta jest łącznie 50 szt. Po odjęciu 24 jajek (a właściwie 4 jajek i 20 żółtek) na dwie wielkanocne paschy pozostaje 26 szt. Po odjęciu 6 szt. na pisanki mamy 20 szt., a po odjęciu 5 szt. na mazurek królewski pozostaje 15 szt. W Wielkanoc jedzie się do babci, której akurat dobrze niosą się kury i dostaje się 10 szt. w prezencie, a potem jeszcze otrzymuje się przez przypadek kolejne 10 szt. od swojego partnera, któremu podesłała je mama.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Znowu mam do dyspozycji 35 jajek i 20 białek, które nie mieszczą mi się już w lodówce :). A właściwie 31 jajek i 20 białek, bo 4 sztuki zużyłam razem z przepyszną roszponką. Myślę, że w ten sposób można podać jajka również na śniadanie wielkanocne – a do tego roszponka ma tak cudowny, zielony kolor!

Zobacz też
Makaron z indykiem i groszkiem

Jajka z roszponką

Jajka z roszponką

Bardzo prosta sałatka czyli jajka z roszponką, do przygotowania na śniadanie lub kolację, albo jako prosta przekąska w ciągu dnia. Jajka z roszponką krok po kroku i sos jogurtowy do smaku.
4.34 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajka z roszponką
Liczba porcji: 2 porcje
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 250 g roszponki (umyta, osuszona)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 łyżka koperku (świeży lub suszony, drobno posiekany)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Jajka obieram ze skorupek i kroję w ćwiartki lub w ósemki.
  • Roszponkę układam na talerzu.
  • Z jogurtu, śmietany, cebuli, koperku, soku z cytryny mieszam w miseczce sos, doprawiam solą i pieprzem.
  • Polewam roszponkę sosem i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Taka sałatka jest bardzo lekka i bardzo, bardzo prosta do zrobienia, prawda?

5 komentarzy
4.34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom