Jak przed Wielkanocą kupi się 30 szt. jajek, a oprócz tego mama przywiezie 20 szt. dodatkowych, wiejskich, do dyspozycji na święta jest łącznie 50 szt. Po odjęciu 24 jajek (a właściwie 4 jajek i 20 żółtek) na dwie wielkanocne paschy pozostaje 26 szt. Po odjęciu 6 szt. na pisanki mamy 20 szt., a po odjęciu 5 szt. na mazurek królewski pozostaje 15 szt. W Wielkanoc jedzie się do babci, której akurat dobrze niosą się kury i dostaje się 10 szt. w prezencie, a potem jeszcze otrzymuje się przez przypadek kolejne 10 szt. od swojego partnera, któremu podesłała je mama.
Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc
Znowu mam do dyspozycji 35 jajek i 20 białek, które nie mieszczą mi się już w lodówce :). A właściwie 31 jajek i 20 białek, bo 4 sztuki zużyłam razem z przepyszną roszponką. Myślę, że w ten sposób można podać jajka również na śniadanie wielkanocne – a do tego roszponka ma tak cudowny, zielony kolor!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 250 g roszponki (umyta, osuszona)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 łyżka koperku (świeży lub suszony, drobno posiekany)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Jajka obieram ze skorupek i kroję w ćwiartki lub w ósemki.
- Roszponkę układam na talerzu.
- Z jogurtu, śmietany, cebuli, koperku, soku z cytryny mieszam w miseczce sos, doprawiam solą i pieprzem.
- Polewam roszponkę sosem i serwuję.
Taka sałatka jest bardzo lekka i bardzo, bardzo prosta do zrobienia, prawda?
Dzisiaj przygotowałam danie i na pewno będę korzystała z przepisu. Świetne!
„partnera”…
a ja się właśnie zastanawiałam, co by tu z roszponką zrobić 🙂
i jajek też mam chyba ciągle za dużo 😉
ależ jajeczne wyliczenia (((:
piękne wiosenne kolory na tym zdjęciu 🙂